ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Подкрепата към Георги Колев продължава с възходящ тренд! ЗС "Александър Стамболийски" с шанс за втора политическа сила в ОбС
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:56 / 21.10.2019Коментари (1)9387
©
Сериозно разместване на политическите сили в пловдивския Общински съвет може да очакваме след изборите тази седмица, показва изследване на "Алфа Рисърч". Докато погледите се приковани между битката между Здравко Димитров и Славчо Атанасов за градоначалник, то в местния парламент под тепетата може да има победител, когото малко слагаха в сметките преди началото на кампанията.

Според извадката на "Алфа Рисърч" втора политическа сила в Пловдив може да се окаже ЗС "Александър Стамболийски", която да бъде единствено зад ГЕРБ. Оглавената листа от Георги Колев показа различно лице по време на кампанията, като тя може да се определи като единствената, съчетаваща експертност с изцяло гражданско участие.

Основните изводи от изследването показват, че листата на ЗС "Александър Стамболийски" се откъсва със сериозна разлика пред тази на Дани Каназирева, като със сегашната инерция, тя може да изпревари БСП и НФСБ/ВМРО, които са съвсем малко пред нея. В извадката е записано:

"ГЕРБ запазва високите си нива на подкрепа с 22,4%, а БСП заема второто място с 10,4%. Коалицията НФСБ(ВМРО – БНД) груби подкрепа и остава трета с 8,1%, като известна част от привържаниците на Атанасов се колебаят дали да подкрепят и листата. Набиращият потенциал Земеделски съюз "Ал. Стамболийски" е със 7,8%. Съюз за Пловдив остава пети с 5,3%, следван от ДБ с 3,2% и ДПС с 2,2%. Останалите листи събират подкрепа под 2%"

Подкрепата към Георги Колев продължава с възходящ тренд, след като на практика той стартира от нулата предизборната кампания. За три седмици близо 23,4% от пловдивчани са добили позитивни впечатления от Георги Колев. Според изследването най-големият потенциал за вдигане на своя резултат има именно пловдивският адвокат. По време на кампанията той успя да се утвърди като истинския мажоритарен кандидат, зад когото не стои мощна политическа формация.  

Не без значение е и предизборната платформа на Георги Колев и екипа му. Те заложиха на нови и различни идеи, като фокусът им не е само решаване на текущите проблеми, а и визионерски подход за развитието на града и общината.

От друга страна стои и очакваният спад на Дани Каназирева, която сама си бе сложила определението за "гражданския и мажоритарен кандидат".  От изследването ясно личи, че тя е кандидатът с най-голям процент негативни нагласи към нея - с цели 40%, а позитивните са едва 25%. Това се дължи и на двойнственото политическо поведение на Каназирева през последните 4 години – неясната граница между това дали е в управлението с Иван Тотев и ГЕРБ, или в опозиция.

В изследването  на "Алфа Рисърч" е записано още:

"Георги Колев – изключително бърза разпознаваемост. Само за три седмици регистрираме спад на хората без мнение за него от 80% на 57%. Балансът в оценките е 24,4%/19% в полза на позитивните. На първи тур в кметската надпревара е четвърти с 8,1%, изпреварвайки Каназирева и доближавайки се до кандидата на БСП".

Други щрихи от изследването показват, че ако трендът продължи, Георги Колев има шанс да победи и Николай Радев и да излезе трети в надпреварата за кмет. На практика кандидатът на БСП не разполага с резерв сред пловдивските избиратели, като той обира единствено твърдия електорат на социалистите. Кандидатурата на Радев бе именно това - да се върнат гласовете на БСП, които бяха обрани от Славчо Атанасов на последния вот.

Основните изводи от изследването показват, че последната седмица на кампанията ще бъде съдбоносна за управлението на Пловдив. Към момента Здравко Димитров води убедително с 29,9% подкрепа, като той отваря широко ножицата спрямо втория по резултат Славчо Атанасов. Кандидатът на НФСБ и ВМРО може да разчита на подкрепата на 22,2%.

"Вторият фронт" – битката за Общинския съвет, обаче ще покаже  и как ще се управлява градът през следващите четири години.

Процентите и големият ръст, които трупат Георги Колев и ЗС "Александър Стамболийски", показват, че те могат да стопят малката разлика с БСП за кмет и НФСБ/ВМРО за Общинския съвет. И към момента разликата между тях е в рамките на статистическата грешка. Социолозите са категорични, че най-голям потенциал за вдигане на подкрепата има именно Георги Колев. Ако той го разгърне, то може да очакваме той да завърши на трето място, а за Общински съвет - на второ.

При тази ситуация Пловдив ще има гражданското участие в управлението на Общинския съвет, който градът заслужава.  Нещо повече, при хипотеза, че листата на Георги Колев завърши втора, то общинските съветници на формацията стават незаобиколим фактор в бъдещето на управление на Община Пловдив.

Проучването е възложено и финансирано от ИК "Марица", а изпълнител е "Алфа Рисърч". Изследването е проведено сред 1207 пълнолетни граждани в община Пловдив между 8 и 14 октомври. Използвана е стратифицирана двустепенна извадка с квота по основните социално-демографски признаци. Информацията е събрана чрез пряко стандартизирано интервю по домовете на анкетираните лица.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Октомври 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Изграждат екозавод в Шишманци
България в еврозоната
Великден 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: