ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският съд реши: Условна присъда за шофьор, убил дете!
Автор: Васил Динев 17:47 / 20.03.2019Коментари (0)7655
2 години лишаване от свобода - отложено, постанови Окръжният съд на Пловдив за Димитър Йовчев, прегазил 11-годишната Ангелинка Петрова дни преди Коледа на 2017 година в село Първенец, предаде репортер на Plovdiv24.bg.

Момиченцето и майка й отивали към училище във фаталната утрин на 20 декември, когато Йовчев ги връхлетял, след като загубил управление над джипа си заради навлизане в заледен участък. Днес той призна всички факти, изрази дълбокото си съжаление и поиска делото да протече по съкратената процедура. В залата - да получат справедливо възмездие, бяха и родителите на прегазеното момиченце Иванка и Георги. 

Причиняване на смърт по непредпазливост пледира прокуратурата. Адвокатите на почерненото семейство изтъкнаха на свой ред, че загубата на дете е най-тежката и никое наказание не би било достатъчно, но - според предвиждането на закона, присъдата винаги трябва да е справедлива. От разказа на адвокат Павел Михайлов стана ясно, че Димитър не карал собствения си автомобил, който бил на ремонт, затова пътувал със служебен. В тази връзка се прокрадна тезата, че Йовчев не е познавал добре колата и като цяло не е бил добър шофьор (взел книжка едва на 45-годишна възраст). Адвокат Михайлов нарече Йовчев не просто неопитен, нарече го неадекватен, причинил смърт заради неадекватност. Обвини го в несъобразяване с обстановката на пътя - било студено, с градуси под нулата, метеорологичната прогноза съобщавала за слана. Изтъкна, че Йовчев е пътувал непрекъснато по въпросния маршрут и  затова би трябвало да е знаел за препятствията по пътя, както и къде се намира ромската махала на селото. Пред разследващите дори сам е декларирал: "Зная, че там може да излезе някое ромче." 

Ангелинка и майка й пък се движили по пътя с причина - единият тротоар бил гъсто обрасъл с треволяци дори през зимата, което прави използването му невъзможно. Не минали на отсрещния тротоар, защото - видно и от записите на камера, там имало паркирани - наполовина на пътя, наполовина на тротоара, две коли, а останалата част от тротоара бил зает от каруца. На 10 метра след конфликтната точка пък имало знак, ограничаващ скоростта на 30 км/час. "Да, не е пред точката на сблъсъка, но подсъдимият е трябвало да се съобрази, всеки ден е минавал оттам."

Всъщност Йовчев се е движил с 40,89 км/час, а според експертизата момичето е щяло да остане живо, ако скоростта му била 25 км/час. "Едно детенце остава завинаги на 11 години, няма да прави повече любимите си неща, неговите родители са лишени от удоволствието да го отгледат и да видят как става голям човек", обърна се към съдията адвокат Михайлов и затова поиска максималната справедлива присъда - в случая 6 години. 

Защитата на Йовчев, обаче, контрира изказванията като нелепи от юридическа гледна точка и описа Йовчев като порядъчен човек, а не екзекутор. "Моят клиент призна фактите", коментира адвокат Кирил Николов. Той обори тезите на противниковия лагер, изтъквайки преди всичко, че Йовчев се е движил с допустима скорост, не е установено наличие на слана или други заледявания и затова този участък се е явил като непредвидимо препятствие за водача. Йовчев е опитал реагира, да намали скоростта, но колата излязла извън контрол и така се стига до сблъсъка. Освен това там е единствено място, където има локва: "Защото перат килими, изливат вода. И удар с 25,5км/час е можел да бъде избегнат фаталния край, но защо е трябвало да се движи  с толкова при положение, че е нямал причина за това." Затова по думите на защитата юридически се касае за случайно деяние.

Освен това майката и детенцето също били в нарушение - и не защото са се движили по пътя, а защото са се движили с гръб към движението. "Когато си с гръб към превозното средство, дори някой да застраши живота ти, няма как да го видиш до момента на фаталния изход."

Като цяло адвокат Николов нарече кръвожадни исканията на своите колеги, не пропусна да изтъкне, че след инцидента Йовчев не е оказал помощ, защото е бил пребит, а колата - потрошена. "Но ние не сме направили нито едно искане срещу това. И как да помогне на пострадалите, когато техните близки го пребиват." Що се отнася до опита му на водач, то за цялото време, което има книжка е имал само две нарушения за неправилно паркиране. Отделно - Йовчев повече не иска и да чуе да шофира.



Още по темата: общо новини по темата: 13
20.03.2019 »
22.12.2017 »
22.12.2017 »
22.12.2017 »
22.12.2017 »
21.12.2017 »
предишна страница [ 1/3 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: