ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският бизнесмен Христо Данов почина разорен и забравен от всички
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:17 / 15.11.2020Коментари (47)165401
© ПОТВ
Разорен и забравен, на 66-годишна възраст си замина бившият футболен бос и банкер Христо Данов. Пловдивчанинът умрял от Ковид-19, окончателно съсипан от живота и алкохола. Последните години Данов прекара в боледуване, макар и да се оплакваше само на най-близките си. Милионер в миналото, бившият шеф на "Агробизнесбанк“ завърши живота си с 250 лева пенсия по болест.

Бедите на известния "пловдивски брокер“ започнаха още преди около десетина години. След като излезе сух от делото за фалита на банката, Данов дори осъди държавата в Страсбург за 6000 евро заради прекарани година и половина в затвора и под домашен арест.

След това тегли заеми и завъртя бизнес с оранжерии за краставици в карловското село Баня върху площ от 120 декара. Според плана му, те щяха да се отопляват с топлата минерална вода в курорта. Спирането на средствата по програмата САПАРД по време на Сергей Станишев обаче осуети всичко, а банките си потърсиха кредитите. В крайна сметка бизнесът му фалира през 2012 г., а цялото му имущество, в това число и вилата в Марково, беше разпродадено за уреждане на сметките. Днес оранжериите в Баня са напълно запуснати, докато при Данов осигуряваха работа на стотина души.

Данов преживял тежко този крах, и изведнъж се сгромолясал. Останал без нищо, само с едно жилище с жена си Вера, бившият президент на футболния съюз и "Ботев“ (Пд) се пропил, разправят негови познати. В последно време почвал с чашката още от сутринта

Сам разказвал, че кара с една пенсия от 250 лв, и само най-близките не са го забравили. Макар и болен, Данов се държал на крака и не давал вид, че има сериозни проблеми.

Приживе Христо Данов твърдеше, че други са предизвикали банковата криза през 90-те години, но пешкира са опрали той и съдружникът му Христо Александров – Салфетката, наричан така заради ресторантьорското си минало. За разлика от Данов, Салфетката беше признат за виновен и лежа в затвора.

Христо Данов произхожда от рода на известния издател, народен представител и кмет на Пловдив Христо Г. Данов. Роден е на 1 януари 1954 г. в аристократичния пловдивски квартал "Гюлбахча“. Завършва немската гимназия в Пазарджик, а след това счетоводство и международен туризъм.

Преди 10 ноември работи в "Кореком“, а след промените оглавява банката. Казваше, че не е от групата на червените милионери с куфарчетата с милиони долари, раздадени от Андрей Луканов.

"Смятате ли, че днес щях да съм почти на улицата, ако бях взел прословутите милиони?“, питаше в редките си медийни изяви напоследък обеднелият банкер, който през 90-те години се возеше на ролс-ройс.

Той нашумя във футбола през първата половина на 90-те години, когато оглави пловдивския футболен клуб "Ботев“. Данов накупи ред големи футболисти, сред които дори и Божидар Искренов – Гибона, но така и не видя отбора си по-нагоре от трето място в "А“ група.

През 1993 г. той беше избран за вицепрезидент на БФС, а точно преди САЩ-94 оглави съюза след скандала с премиите на националния отбор и последвалата оставка на шефа Валентин Михов. Именно Данов беше водач на отбора ни на световното, където България победи последните два световните шампиона Германия и Аржентина, и се класира чак до полуфинала. Като лично своя заслуга той считаше това, че е успял да обедини тарторите Христо Стоичков, Боби Михайлов, Наско Сираков, Красимир Балъков и Йордан Лечков, изпокарани след загубата с 0:3 от Нигерия в първия мач.

Данов имаше и някои скандални твърдения като например това, че тото-мафията е имала пръст в победата на България срещу Франция с 2:1 на "Парк де пренс“ с двата гола на Емил Костадинов. Разправяше също, че в САЩ-94 двамата със Стоичков уредили успеха срещу Аржентина с 2:0 в последния мач от груповата фаза, като използвали приятелството на Камата с Диего Марадона.

След САЩ-94 Данов позлати националите след световното, като им раздаде премии по над 200 000 долара. След това срещу огромни суми на ръка привлече в "Ботев“ (Пд) Боби и Наско, но дори и това не помогна поне да спечели Купата на България след загубата във финала с 2:4 от "Локомотив“ (Сф). Това беше втори подобен провал за Дановия отбор, пише "Уикенд".

Две години по-рано милионерът закара безплатно над 10 000 запалянковци от Пловдив в Благоевград, за да видят как "Ботев“ губи трофея срещу ЦСКА с 0:1. Спортната общественост го помни и с това, че построи тенис-кортовете на "Локомотив“, които и до днес са най-добрите в Пловдив.

"Много хора направиха пари покрай него, но накрая го забравиха“, казват днес малцината му останали верни приятели.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Бог да го прости!Комшия ми беше на Марково!
0
 
 
Големи бизнесмени има в България, стига да им дава някой да "въртят".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: