ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" грабна сърцата на публиката в Приморско
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:04 / 21.07.2021Коментари (0)2743
Пловдивският Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" с главен художествен ръководител Мария Кьосева се завърна от 18-тия Международен младежки фолклорен фестивал “Приморско" 2021 със златен медал, купа и диплом. Танцьорите направиха фурор още по време на шествието из курортния град с пъстрите си носии, усмихнатите лица и настроението, което донесоха на почитателите на фолклора.

На сцената на фестивала, ФТА "Дилянка“ взе участия и в трите възрастови групи и беше награден с най-голямата награда - нестихващите аплодисменти на публиката. Бяха връчени и купа, медал и диплом за цялостно участие на фестивала. Ансамбълът се представи с танци от Тракия и региона като "Средногорска сюита", "Пастирчета", "Мъжки тракийски танц" и "Веселинка“.

Международният младежки фолклорен фестивал “Приморско" е традиционен форум, който събира стотици млади фолклористи от цял свят. Фестивалът е включен в културната програма на гр. Приморско и в културния календар на Министерство на културата на Република България. Организатор е фондация "Европа", а негов президент е Иван Тодоров - доайен на българската хореография. Много музика, танци и веселие съпътстват всяко издание на Международен младежки фолклорен фестивал "Приморско". С годините Фестивалът надскочи ролята си на традиционно културно събитие - той се превърна в символ на приятелството и творческия дух.

Фолклорен танцов ансамбъл "Дилянка" е създаден през 1992г. в град Пловдив от хореографа Мария Кьосева. Вече 29 години "Дилянка" покорява европейските и световни сцени, а спечелените награди, медали, грамоти отдавна никой не брои. Ансамбълът взима дейно участие в културния живот на град Пловдив. Репертоарът е голям, танците са от всички етнографски области. Колоритните костюми и разнообразният репертоар радват както българската, така и чуждестранната публика.

Мария Кьосева се гордее със своите възпитаници. В момента ръководи над 100 души, разпределени в три възрастови групи. Много от тях танцуват в професионални ансамбли, но във всички е останала трайната любов към ритмите, багрите и магията на българския танц. С нейното име се свързват много авторски танци, които тя създава и поставя. Деян и Лили са неотлъчно до нея и ѝ помагат.

"Най-щастливият момент за мен е мигът, в който изляза на сцената след спектакъл и видя радостта и сълзите в очите на децата, благодарността на родителите и еуфорията на публиката. Тогава си казвам – ето заради тази една минутка си заслужават всичките усилия", признава Мария Кьосева, която започва подготовката за голям концерт през 2022 година, в която ФТА "Дилянка“ ще чества 30-та годишнина от създаването си.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: