ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивските управници се ядосаха на община "Родопи" заради едни пари
Автор: Цвети Тончева 10:39 / 14.07.2021Коментари (2)3771
© Plovdiv24.bg
Зам.-кметът Анести Тинчев разкри фактическата ситуация, свързана със задължението на община "Родопи" към Пловдив за сметището в Цалапица, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Реално община "Родопи" е трябвало да плати на Пловдив, а той - на централната власт.

Ето и фактологията:

“Дейностите на общините по отношение на събирането, транспортирането и депонирането на отпадъци се определят от Закона за управление на отпадъците и прилежащите нормативни и поднормативни актове", посочи Тимчев и добави, че всяка година министърът на околната среда и водите, със своя заповед определя какви да са отчисленията.

Всяка община е задължена да внася тези суми. Тези суми се използват за рекултивация на сметища и за развитие на твърдите битови отпадъци и дейности. Те могат да се изпълняват по точно определен ред. 2014 година община Родопи не внася присъдените и суми и към края на 2019 година РИОСВ пуска акт за 458 000 лева, защото съгласно разпоредба на МОСВ всички общини трябва да направят регионално сдружение за управление на отпадъците и пътя за движение на парите е най-голямата община.

Те се събират в сметка "чужди сметки". 2014 година община Родопи нищо не внася и през 2019 година връчват акт на Пловдив. Община Пловдив обжалва това, защото е изряден платец, Административният съд обаче казва "вие сте длъжни да внесете сумата". Общината  обжалва във ВАС - те също казват "длъжни сте". Община Пловдив пуска към "Родопи" поканата за доброволно изпълнение, като им посочва, че ще затворят сметището в Цалапица за тях. Също така биват заплашени, че ще бъдат изключени от регионалното сдружение, но внасяне на сумите няма. През 2020 година кметът на Пловдив получава следващият акт, общо 497000 лева, които висят от Родопи на Пловдив.

Анести Тимчев обясни, че от 31 март миналата година по настояване лично на кмета на Пловдив вече е променен този член и вече е отпаднало задължението на председателят на сдружението да отговаря  и да е длъжен да плати задължения на други общини. 

"През цялото това време община "Родопи" обещава на Пловдив, че ще си плати задължението, но не става. "Община Родопи не знаеше, че в чуждата сметка в РИОСВ имат около 2 млн. лева, които те могат да изтеглят и изхарчат. Предложихме им да внесат сумата и да им дадем разрешение да си ги изтеглят. 

Това е цялата истина по този въпрос. Заведени са всички дела и това са решенията. Това е всичко, което е направено от община Пловдив", приключи Анести Тимчев.

От общината предлагат на следващото заседание на Общинския съвет да бъдат поканени общински съветници от "Родопи", или от ръководството на общината, или пък наши съветници да присъстват на техен съвет.

"Кметът на "Родопи" Пламен Спасов не е плащал. Всяка стотинка ми е скъпа, още повече, че до последно обещаваха "Ще ви дадем парите"! Не искам пловдивчани да плащат вместо "Родопи". Ние сме изрядни, а плащаме на тези, които не са. Затова и промениха закона и оттук нататък вече няма да е така", обясни от своя страна Здравко Димитров.

Председателят на групата на ВМРО Стефан Послийски добави: "Това е мишкуване от страна на община "Родопи". Кой е отговорен за това назад в годините? 1 милион лева е една сериозна сума! Явно досега се е водила тиха дипломация. Предлагам да се направи един последен опит и апелирам "Родопи" да си платят задължението. Освен затваряне на депото има и други начини - като например да спрме това удобство, което имат управляващите от "Родопи" включително и на Главната на Пловдив".



Още по темата: общо новини по темата: 8
14.07.2021 »
08.07.2021 »
26.02.2021 »
09.02.2020 »
29.03.2018 »
12.01.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподели какво ново....
на 14.07.2021 г.
+1
 
 
Стига дърдорене, стига заблуди! Ще се намери ли най-после държавен, областен или градски властови орган, който да се заеме и реше дъртия пловдивски проблем със статуса на двете НЕЗАКОННИ ПЛОВДИВСКИ общини - Марица и Родопи? Ще дойде време, когато ще бъде катастрофално непоправима ситуацията.
+1
 
 
Закрийте ги тези недоразумения "Родопи" и "Марица".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юни 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: