ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивските университети кандидатстват с 67 проекта за финансиране на науката
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 16.09.2008Коментари (0)834
© Plovdiv24.bg
30 държавни и частни висши училища в България са заявили участие в тазгодишната конкурсна сесия на Фонд "Научни изследвания" за държавно финансиране на научни изследвания. Те са кандидатствали с близо половината от общо 1050 подадени проекти, става ясно от анализа на получените резултати. Общият размер на сумата, която висшите училища са поискали за финансиране на научните си проекти, е 147,4 млн. лева при лимитираните 60 млн. лева от държавния бюджет.

Най-много проекти са подадени от София и Пловдив, съобщи управителят на Фонд "Научни изследвания" Анастас Герджиков. Според него по-слабо е участието на оформилите се като университетски центрове Велико Търново, Шумен, Стара Загора и Плевен. По видове кандидати държавните висши училища преобладават пред частните колежи, поясни Герджиков.

Събраните предложения са в 16 конкурсни области, сред които 8 - изцяло нови. Те ще бъдат оценявани от експерти на Европейската научна фондация и националните научни фондации на европейските страни по строги критерии, като актуалност, оригиналност, приложимост и капацитет на научните колективи. Очаква се в края на октомври Фонд "Научни изследвания" (ФНИ) да обяви кои проекти са спечелили конкурсите за държавно финансиране на науката. На този етап се очаква съотношението между приети и отхвърлени разработки да бъде 5 към 1, подчерта Герджиков.

67 са проектите, с които кандидатстват тази година висшите училища в Пловдив. Над половината от тях - 40, са подадени от Пловдивският университет "Паисий Хилендарски", като избраните конкурсни области са за насърчаване на научните изследвания и подпомагане на иновативните идеи. Вторият по големина държавен университет в България е поискал 10,4 млн. лева за финансиране на подадените разработки, сочи анализът на ФНИ.

С 14 проекта кандидатства Аграрният университет, а Университетът по хранителни технологии - със 7. Поисканите суми от тях са съответно 6,3 и 2,6 млн. лева. Предпочетените конкурси са за развитие на научната инфраструктура, изграждане на интегрирани научни центрове и центрове за върхови постижения. Има и предложения за отпускане на стипендии за постдокторантски стажове в чуждестранни научни организации.

Медицинският университет в Пловдив кандидатства с 3 разработки за 670 хил. лева, а филиалът на Техническия университет - с 2, за малко над 230 хил. лева. Поисканата държавна помощ от МУ основно е за изграждане на Интегриран научно-изследователски център по детско здраве, а от ТУ- за разработка на механични предавки и дизайн на машинни елементи, математическо моделиране и симулиране на кинематиката и динамиката на машините.

Освен държавните университети, за финансиране на научни проекти кандидатства и частното Висше училище Земеделски колеж. То е представило една разработка на стойност 505 хил. лева, сочат обобщените резултати на ФНИ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Грипна епидемия обхвана страната
Футбол - други
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: