ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивска ученичка от ромски произход изкара две шестици на матурите и доказа, че интеграцията не е мит
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:01 / 20.07.2019Коментари (9)15850
©
Илюстративна снимка
"Мариелка, както и десетки други ромчета като нея, е живият пример, че интеграцията е не само възможна, но и факт. Ние се борим да докажем, че можем и сме пълноправни членове на това общество и сме способни да работим за общото благо на страната", с гордост заявява пред "България Днес" Албена Костадинов от Куклен. Тя е дългогодишен председател на фондация "Инди Рома 97", която повече от 20 години създава програми за обучение, превъзпитание и интергация на ромите. Повод за коментара на г-жа Костадинова е успехът на малката Мариела Рангелова. Тя е едно от двете деца в страната, което изкара пълни шестици на малките матури след 4 клас. Успехът на Мариела идва, след като две години с детето е работено допълнително в дейностите по проект "Всички заедно за по-добро образование и здраве".

"Мариела мечтае да стане лекар, като още от сега набляга усърдно над химията и биологията, а ние всички ще помогнем да осъществим както нейния блян, така и този на редица други способни и добри ромчета. Това все пак е нашата работа и призвание. Само искам да посоча, че родителите на момиченцето са със средно образование. Майка й е медицински медиатор, баща й шофьор в Пловдив. Не всички роми са еднакви и не всички сме маргинали", категорична е Костадинова. По думите на жената с кауза най-важното е да се разчупят стереотипите, които пречат на общността да върви напред.

"Вие знаете, че всички са срещу нас. Не само ромите обаче са маргинали. Вярно е, че процентът е по-голям, но има хора, които правят всичко възможно да се променят, да се образоват и да живеят пълноценен живот. Доказват го Мариела, нейните родители и още стотици през годините членове на нашата организация, които са живият пример, че интеграцията е възможна, стига да има воля за работа и желание", споделя председателят на "Инди Рома 97".

Всеки ден с десетки деца от Куклен и Пловдив се работи усилено. В извънкласните дейности те се учат на български, математика, художествени дисциплини и уважение към труда. Освен с малчуганите се работи усилено и с техните родители. Всяка седмица на неговите семинари професионалистите беседват с тях относно превенцията на ранното забременяване и бракове, изгражда се устойчива нагласа в семейството към образованието и още куп други неща. Периодично семействата заедно с децата се водят от възпитателите в Пловдив на театър, кино, музей.

"Ние искаме да докажем, че сме на равна нога с всички останали в тази държава, ако ни се даде еднаква възможност. Защото без образование няма работа и без работа няма образование! Поставянето под общ знаменател е много вредно както за ромите, така и за цялото общество. Много пъти съм била заради това да се откажа, но именно деца като Мариела ми дават сили да продължа да се боря в тази тежка битка", заключава с надежда Албена Костадинова.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Една птичка пролет не прави! Но изключенията са пример,че се случват и чудеса.
0
 
 
Значи, за едно циганче, успяло да понаучи нещо вдигнахте шум до небесата, а за останалата едно-милионна част от тази сган, която освен да живее на чужд гръб за нищо друго не става, нищо не казвате, а????
+1
 
 
Успех на децата! Дано все повече цигани изберат да бъдат роми, а не мангали!
-1
 
 
Срамота вместо да роди 2 български деца ми се шляе на някакви матури
0
 
 
В четвърти клас-две шестици.В 12-ти клас ще има и две деца.
+3
 
 
Малката Маринела доказва единствено, че за момента е едно положително изключение и по никакъв начин не променя общата картина!
0
 
 
когато изкара две шестици на матурите за 12 клас ,тогава ми пишете..ама още седми клас ще изкара два паразита,които ще се интегрират в махалата..
на 20.07.2019 г.
+3
 
 
Браво! И какво сега? Да започна да им вярвам и да имам надежди, че ще станат хубави хора ли? Съжелявам.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: