ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанката, която стана евродепутат от Испания: Пълна загуба на време и незаконен е референдумът за еврото
Автор: Гено Петров 15:11 / 26.03.2023Коментари (3)6915
©
От 15 септември Ева-Мария Попчева е най-новият член на Европейския парламент от испанската центристка либерална политическа партия "Граждани“, която е член на АЛДЕ. 

Тя е родена в Пловдив през 1979 г. Учи право в университета "Алберт Лудвиг“ във Фрийбург, Германия и получава докторска степен по конституционно право в Автономния университет в Барселона. Преди да започне работа в Европейския парламент е работила като адвокат в Испания и Германия. 

Попчева е експерт по право на ЕС и преди това е ръководила отдела по законодателни въпроси в Европейския парламент. Oмъжена е и живее в Барселона. Родителите ѝ все още живеят в родния Пловдив. 

Преди дни Бюрото на Европейския парламент в България проведе медиен брифинг, засягащ темата за координацията на икономическите политики на страните от Европейския съюз (т.нар. Европейски семестър) и дезинформацията и митовете по отношение на приемането на еврото. В брифинга се включи Ева-Мария Попчева.

По повод отлагането на приемането на еврото в България и страховете на българите от повишаването на цените и финансовата нестабилност, която притеснява част от българите, евродепутатът Ева Мария Попчева коментира:

"Първото нещо, което искам да изтъкна, е нещо, за което ми се струва, че в България не се говори и това е, че България досега беше давана за пример по отношение на много ниския държавен дълг. Той е 23% от БВП, само Люксембург и Естония имат толкова нисък дълг. От друга страна, дефицитът ни винаги е бил в рамките на тези 3%, като в момента е малко по-висок 3,4% – това е съвсем леко отклонение и е нормално в следствие на пандемията и войната... Затова тук в ЕП и в държавите членки с голямо неразбиране се прие това решение на България за отлагане на членството в еврозоната. Някой път ни се представя, че ЕК или ЕЦБ, са ни казали, че не изпълняваме критериите, но това не е вярно... Трябва да има политическо желание да се влезе в еврозоната."

Евродепутатът даде пример с Испания, като обясни:

"Повишават се цените с влизането на еврото. Защо се повишават? Това, което стана в Испания, е, че с влизането на еврото търговията на фирмите с компании от други държави членки се увеличи, икономическата дейност е много по-интензивна, откриха се нови работни места и заплатите се повишиха – това е, което води до повишаване на някои цени, но това е, защото има икономически растеж и повишаване на икономическия стандарт.“

На журналистически въпрос относно мнението ѝ за това, че страните с валутен борд, които са въвели еврото, държат най-високи нива на инфлация след въвеждането, тя коментира:

"Инфлацията в ЕС в момента се дължи на два фактора – енергийните цени и цените на храната. Интересното при валутния борд е, че все едно вече сме приели еврото, защото валутният ни курс за еврото е фиксиран и няма опасност да има промени. Това, което експертите казват, е, че ще има период между 6 месеца и 1 година, в който ще има паралелно и двете валути, което се прави, за да може бавно левът да излезе и да се смени с еврото.“

На въпрос как може да бъде избегната инфлацията от закръглянето на цените нагоре, Ева-Мария Попчева отговори, че действително се наблюдават такива практики при приемането на еврото, но и че не се говори за обратната практика – за закръгляне на цените надолу, както и че държавите имат възможност за регулиране на цените при приемането на новата валута.

По отношение на въпрос за събирането на подписи за референдум за запазване на лева като валута в България, позицията на Ева-Мария Попчева бе следната:

"Това, което бих казала на хората, е да не си губят времето в събиране на подписи, защото това не е нещо, което може да се реши с референдум. Този референдум би бил против българската конституция и против договора на ЕС, защото според договора за присъединяване към ЕС, България има задължението да се присъедини и към еврото. Така че не може в последствие да искаме като държава да нарушаваме един международен договор, какъвто е договорът за присъединяването ни към ЕС.“



Още по темата: общо новини по темата: 352
28.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
27.03.2024 »
26.03.2024 »
26.03.2024 »
предишна страница [ 1/59 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Браво на мадамата! Първо казва истината и второ, наистина си е заслужила да е евродепутат, за разлика от нашите партийни влечуги!
0
 
 
А в Полша,защо може и в Унгария,също? Бях свидетел,как,ако 1 гулден е 0.5€,а хляба е 1гулден,после беше 0.52-3€... И с всички стоки беше така!В Германия, беше същото!Обикалял съм доста из ЕС и не като търсещ препитание!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Аматьорски футбол
Катастрофи в България
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: