ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанка реализира първите "Български бизнес награди във Великобритания"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:25 / 05.06.2019Коментари (0)4331
©
Пловдивчанка реализира първите "Български бизнес награди във Великобритания". Ирена Сиракова е съосновател на конкурса, а овен това е собственик на агенция за дигитален маркетинг, създател на първата онлайн билкова аптека на Острова, пише и издава книги, чиито премиери по традиция се случват в Пловдив, а също така рисува и обещава скоро да реализира и изложба под тепетата.

Тя споделя: "Влагам цялата си енергия само в проекти, които смятам, че ще са от полза на обществото. И съм превърнала хобитата си в работа, за да изпитвам максимално задоволство от процеса.“

- Здравей, Ирена! Разкажи ни как се роди идеята за "Български бизнес награди във Великобритания" и какъв път извървяха основателите на проекта, за реализирането му?

- Идеята се зароди в представите на партньорката ми по този проект, а именно Деси Колева. Деси е бизнес дама, собственик на няколко успешни бизнеса във Великобритания и печелейки награди от подобни бизнес ориентирани конкурси на Острова, тя е изпитала на собствен гръб, колко много врати отваря една такава награда и колко бизнес възможности предоставя. Така че, логично и хрумна, че един такъв конкурс би бил от голяма полза за българското общество във Великобритания.

Предвид опита ми в сферата на маркетинга и организирането на събития, тя не се поколеба да ме покани да осъществим идеята заедно. Разбира се поканата не се дължи просто на професионалните ми умения. С Деси отношенията ни са много по-комплексни и дълбоки от чисто професионални. В момента, в който ми спомена идеята си, аз я подкрепих на 100 % и реших, че ще помогна с реализацията й, защото ще спомогне за сплотяването на разделеното българско общество и ще спомогне на българските бизнеси във Великобритания да се научат да си сътрудничат и да работят заедно. Беше емоционално взето решение, но не и леко, защото знаех, че ще е много ангажиращ и натоварващ проект.

Заехме се с реализирането на конкурса, като го превърнахме не просто в поредния конкурс, а в нещо много по-ценно, превърнахме го в платформа, която освен да е трамплин за израстване на бизнесите, да е също така платформа, чрез която бизнеси да си подават ръка и да сътворяват и осъществяват съвместни проекти. Таргет ни бяха малки и средни бизнеси, които се нуждаят от подкрепа, но се включиха и големи бизнеси с над 1 000 000 лири годишна печалба. Пътят не беше лек. Срещнахме много скептицизъм. Дори в публичното пространство ни обвиняваха безпочвено, в усвояване на европейски пари за него. А всеки, към който отправяхме покана да се включи, ни отвръщаше: "А , аз какво ще спечеля?“, някои директно питаха: "Има ли парична награда?“, което ни показваше, че смисъла на инициативата е неразбран. Дистанцирахме се от негативизма и целеустремено вървяхме на там, където сме се запътили. Трябва да си призная, че работих ден и нощ в продължение на няколко месеца, за да осъществя проекта. Деси пък работи ден и нощ в последния месец, за да реализира церемонията по връчването на наградите. Постарахме се. Случихме го. И направихме много хора щастливи. В крайна сметка в случая, по важен е не пътя, а резултата.

- Споменаваш липсата на европейски средства, което ни провокира да попитаме, как все пак реализирахте този конкурс, с какви средства? Със сигурност провеждането на подобна пищна церемония в холивудски стил във финансовия център на Лондон, е скъпо удоволствие.

- Да, така е. Реализацията на проекта е на стойност пет цифрена сума. И той се реализира благодарение на спонсори и продадени билети и рекламни пакети за самата церемония. Ние – основателите на конкурса бяхме сред спонсорите на инициативата, освен, че я реализирахме, чисто административно, идейно и технически, тъй като, както вече споменах, влагаме в него една по-различна стойност и ценности. За нас той не бе бизнес проект. И в подкрепа на този факт ще спомена, че участието за номинираните бизнеси в конкурса бе напълно безплатно до самия му край, включително и заснемането на рекламни видео визитки на бизнесите, както и участието на самата церемония. Платени билети бяха пуснати в продажба само за гости на номинираните бизнеси и трети лица, както и като опция за дарения.

- С реализацията на чия част от проекта се зае ти лично? Как си преразпределихте задачите? Изобщо как е възможно екип от само двама човека да се справи с такава мащабна инициатива, още повече, че вие и двете сте заети с други бизнес дела и не само?

- Ще започна да отговарям отзад напред. Трудно се справя екип от само двама човека и както споменах ни костваше денонощна работа, но и денонощието не ни стигаше на моменти. Допускахме и грешки и се учихме в движение.

Деси отговаряше за спонсорите, партньорството с търговския отдел на българското посолство в Лондон и намирането на партньори от страна на различни английски институции, както и техническата реализация на церемонията – сцена, звук, светлина, заснемане, банери и т.н.

Аз се погрижих за останалото: изградих сайта и социалните профили, администрирах ги и ги надграждах. Поех комуникацията с всички звена по проекта – участници, партньори, спонсори, рекламодатели, медии, жури, амбасадори… Организирах и реализирах видео визитки на пожелалите участници. Комуникирах с журито и движих административната част на гласуването от страна на журито и на публиката. Заех се с поканите, разпространението и продажбата на билети за церемонията, а покрай тях успях да осъществя и две дарителски кампании в подкрепа на различни благотворителни организации, час от тях финалисти в конкурса в категория "Благотворителност и социално въздействие". В едната кампания се събраха средства, а в другата книги, за дарение. Административните функции по време на церемонията също бяха моя задача: посрещане, настаняване и много други… Признавам си беше колкото интересно и забавно, толкова и уморително.

Трябва да отбележа обаче, че имахме много активен посланик на инициативата – Мариела Благовестова, която ни помогна доста, както с популяризирането, така и с шоу програмата на церемонията.

- Покриха ли се очакванията ви? Доволни ли сте от реализацията? Колко човека се включиха в официалната церемония по награждаването?

- Като за първа година, смятаме, че справихме много добре. Запълнихме местата за церемонията, напълно сами, без помощ от партньори, като билетите бяха разпродадени в рамките на 2 седмици. На самата церемония присъстваха около 200 гости – участници в програмата, представители на различни бизнеси, както от страна на българското общество, така и на английското, представители на медийните ни партньори, представители на партньорски организации и спонсори, представители на журито, ВИП гости, като например актрисите Деси Тенекеджиева и Девора Уайлд, която беше и водещ на церемонията, комика Кейн Браун, представители на London Music Film Orchestra, представител на Piccadilly Chambers London и други.

- Какви са отзивите на участниците в конкурса и гости на церемонията?

- Отзивите са отлични! Очаквахме повече критики, отколкото похвали, защото срещнахме много спънки по време на целия процес на реализация, които рефлектираха и върху организацията на самата церемония, а и се уверихме, че екип от двама е крайно недостатъчен. Т.е. справихме се, но не така, както на нас самите ни се искаше. Например за церемонията, от мястото, което бяхме наели не ни позволиха да подредим масите, така че да има добра видимост към сцената за всички гости и поради тази причина имаше гости, които предпочетоха да останат на бара, вместо да са настанени на маса. Това доведе до проблем и с разпределението на храна и напитки, тъй като ни отказаха да сервират на бара. Ето такива небивалици ни се ще да избегнем догодина, като подберем по-добре мястото за церемонията. Присъстващите обаче ни простиха пропуските и получихме множество искрени благодарности и хвалебствия. Самите участници в конкурса пък многократно споделяха, както пред нас, така и в интервютата си пред медиите, че конкурса им е помогнал да достигнат нови висоти, допринесъл е за развитието им, разпознаването на бранда им и съответно са достигнали до множество нови клиенти. А наличните клиенти съм и оказали безспорна мотивираща подкрепа. Това може само да ни радва. Целите ни се изпълниха.

- Какво смятате да подобрите през следващата година? И стартираха ли номинациите за 2020 г. вече? Поставяте ли си нови цели?

- Много неща е нужно да подобрим, чисто организационно, но това ще е възможно, само, ако се увеличи семейството от спонсори, подкрепящи инициативата. Нужни са ни повече средства, за да увеличим екипа и подобрим звена като комуникация, администрация, публикации, организация... За щастие спонсорите ни през изминалата година, също останаха щастливи, така че очакваме да ни подкрепят отново, а и се появиха и нови желаещи. Искаме следващата церемония да се състои в много по-просторна зала с капацитет 500 гости и възможност за построяване на голяма сцена с добра видимост от всяко кътче на залата. Предвиждаме по-добра и по-дълга шоу програма, но нека запазим и някои планове в тайна, за да има елемент на изненада.

Колкото до номинациите за 2020 г., те стартираха и предвид удовлетворението на участниците през първата година се надяваме сега номинираните бизнеси да са двойно повече. Това ще ни даде шанс да разпространим българските традиции, култура и да дадем повече гласност за талантите, успехите и трудолюбието на българите пред по-голям процент от английското общество, защото колкото повече се разраства инициативата, толкова повече английски институции и медии ще й обърнат внимание и ще я отразят. Това ще е още едно средство да съградим по-добър имидж на България пред света, което е също заложено в целите ни.

- Накрая, сподели ни кой е следващият проект, който планираш в Пловдив?

- В Пловдив планирам до края на 2019 г. да организирам премиери на две мои книги и две изложби – една лична и една съвместна, както и поетично четене с приятели поети и артисти от града. Замислила съм интересни неща, напълно в духа на титлата "Културна столица на Европа“, стига да ми стигнат силите да ги реализирам.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Черно тото
Купа на България, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: