ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанинът Николай Близнаков: Истинският русофил може да бъде само убеден антипутинист
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 11.03.2023Коментари (5)3853
©
Представяме ви текст на пловдивчанина Николай Близнаков с разсъждения относно русофилството и русофобството, което ясно прозира в българското общество в момента. Припомянеме, че Близнаков е съорганизатор на СДС-Пловдив, депутат от последното Великото народно събрание (10 юли 1990 г. - 2 октомври 1991 г.) и бивш шеф на фондация "Пловдив 2019". 

С част от моите сънародници имам проблем. Но не изключвам, и те да си имат проблем с мен.

Да, става въпрос за тъй наречените "русофили“ – или, по-точно, за нарочените за "русофили“.

По принцип, няма нищо лошо да си някакъв "-фил“. (Тук изключваме педофилите все пак...). Може да си русофил, украинофил, полонофил, франкофил, германофил...и т.н. – аз, например, май съм всичко това повече или по-малко... Да харесваш културата, хумора, историята, градовете, езика, песните, хората на един народ, различен от твоя – та това е чудесно!

У нас много хора, например, харесват "руското“ – някои повече заради културата, други заради миналото (най-вече Освободителната война и драматичната история, но има пък даже и такива, които чак и "съветското“ харесват), трети езика... или "руския“ характер, или... Най-често имаме смесица от причини за харесването.

И много от тях, само като чуят "руско“, "Русия“– и им става едно топло, дружеско ...

Разбирам ги. Навярно и аз съм русофил, щом харесвам руски песни и поети (все пак съм контактувал и с Висоцки, и с Белла, и със Стругацки и Буличов ...), руския хумор и история. Но не разбирам как така други "русофили“ (по-надолу ще разберете, защо в кавички), някои от тях обикновени мили хора, по своему честни, одобряват, симпатизират и дори подкрепят кагебееца Путин, путиноидите и чак престъпления, които вършат от години, кулминирали в агресията в Украйна ...

Всъщност, има обяснение. Става дума за логически некоректно (но обяснимо) емоционално "прехвърляне“ на "симпатия“ от един обект (напр., руската култура, руската душа и пр.) върху други, уж сходни обекти, в случая върху Путин, путинистите и техните действия – само защото и те са като че ли от същата категория, и те са "руски“.

Но това е тежка грешка. Харесваме руската литература, примерно, заради ценностите, които утвърждава, заради хуманизма ú. Но не се иска академично изследване, за да се убедим, че путинистите прилагат точно обратни, антихуманни принципи и практики – непрестанни бомбардировки над невинно гражданско население и граждански обекти, жестокости, мъчения и отвличания в окупираните територии, кощунствени заплахи с ядрен Армагедон, цинично погазване на международното право с нахлуването в суверенна държава, за чиято безопасност са уж гаранти, потоци лъжи, дезинформации и всякакви провокации, насочени и към световната общественост, и към собственото население – и т.н.

В този смисъл принадлежността на путинистите съвсем не е към онова “руско“, което ние ценим, а към някакво съвсем друго "руско“, дотолкова противоположно, че е по-правилно да го наричаме "уж-руско“ или "антируско“. И така да разберем, че думичката "руско“ се е превърнала в някакъв объркващ етикет, който е залепен върху най-различни същности и така няма вече ясно значение, след като под него могат да се скрият противоположности.

И така, нека да освободим нашите русофили от клопката, в която са попаднали. "Руско“ може да означава съвсем различни неща – просто не е необходимо да харесвате и одобрявате всичко, което идва от североизток, от Москва – например, Голодомора, сталинизма или путинизма!

Неслучайно популярно стана наименованието "рашизъм“ – не, това не е типичното руско, не е "онази“ Русия – това е неофашизъм с малко псевдоруска глазурка ! А на онези поклонници на социализма, които още бленуват Москва като пламтящото сърце на социализма, нека напомним, че Путинова Русия разви един най-жесток, антисоциален олигархичен мутро-капитализъм, в който социалното неравенство е НАЙ-ГОЛЯМОТО в Европа и грижата за обикновения човек е на последно място... Та би трябвало да са крайни отрицатели на тази РФ – ако наистина са социалисти...

И сега за Войната. Лъжливите оправдания за агресията на путинистите с "денацификация“ на уж нацистката Украйна не впечатляват никого – държавата Украйна и по най-строгите стандарти НЕ Е нацистка да припомним, че малцинствата, включително българското, именно последните години имат пълна свобода за развитие на култура и образование и т.н.; ако има тук-там "нацита“ в тази страна, те май са по-малко от тези в България или в Австрия, пък за сравнение със самата Р Ф (която вече почти покрива всички критерии за неофашистка държава) и дума не може да става. Струва ми се, че сред нашенските "русофили“ друго работи – да, може би не са нацисти украинците, а просто воюват две нации – руска и украинска – и ние по сърдечното си влечение сме си за руската. Уж е безспорно, но...

Всъщност, не е така. Защото – и това е важно, тъй като е вторият КЛЮЧ, С КОЙТО ОСВОБОЖДАВАМЕ ОТ КЛОПКАТА русофилите ни – само външността, облицовката на тази война е междунационална.

Съдържанието, същността и е друга – ГРАЖДАНСКА ВОЙНА, идеологически сблъсък между носителите на две противоположни ценностни системи. Това е война гражданска, война на два морала, две идеологии, два типа ценности - едните, средновековно азиатско-деспотични, срещу другите – про-европейски, либерално-хуманистични. Путин удря едновременно и "украинците“ много от тях по традиционните етнокритерии щяхме да определим като руси, говорещи и мислещи на руски, но идентифициращи се с държавата Украйна, с новата ú нация със стремежа и към про-европейските ценности), и самите демократични, про-европейски руснаци в самата Руска федерация.

Руската опозиция, жестоко ударена от диктатурата (само да припомним разстрела на лидера ú Борис Немцов, хвърлените в затвори Навални и десетки хиляди и принудените да емигрират над 2 милиона) е притисната до земята още повече след началото на агресията. Знаем, че масата при опасности и войни се сплотява инстинктивно около Вожда – с мощна пропаганда РФ засега постига това.

С една дума, пред нас се разгърна горещата фаза на ВТОРАТА РУСКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА.

Както казах, тази война бе разгърната както срещу вътрешната руска (про-европейско либерална) опозиция, така и срещу външната –Украйна - тази европеизираща се "почти-Русия“, която в очите на Диктатора дава такъв "лош“ и заразителен пример последните години. Пример, който е опасен за Диктатурата и буквално за съществуването и!

Ето, това е основната причина за агресията.

В лицето на Украйна Кремъл вижда онази, "Другата Русия“, поелата на Запад, европейска и либерална. Отрицанието на авторитарната диктатура, на това, което някои наричат азиатщина. Тя е "друга“ не само в смисъла, който вкарва Москва (че е вид Русия), но и в смисъл, че е Алтернативната.

Разстрелвайки Украйна, Кремъл разстрелва и руската либерална мисъл, руската "европейскост“, смачква не просто украинската независимост, а самата Идея за Независимост (на мисъл, действия, самоопределение...); разправя се с опасната зараза "свободомислие“, особено опасна именно в собствената страна... Едно смачкване, унижаване, подчиняване и дори унищожаване на "Другата Русия“ щеше да бъде чудесно допълнение към смачкването и практически унищожаването на европейско-либералната опозиция в самата Русия. За назидание на непослушните и на колебливите в преклонението пред Господаря. Защото, ясно е - идеите, примера и действията на свободомислещите сънародници са най-голямата опасност за всяка диктатура, не външните сили.

Зад пушилката на войната между две съседни страни се крие по-големия сблъсък – идеен, морален, цивилизационен. Разбирам притеснението на много от нашите сънародници – от една страна техните хуманистични и демократични идеали ги тласкат към подкрепа на украинската кауза, безспорно справедлива за нормалния честен и обективен човек; от друга страна, традиционните топли чувства към руския народ, включително и това на историческа признателност, ги карат да подкрепят "руснаците“, да търсят доводи и доводчета за оправдание на техните действия и намерения.

Бих искал да им помогна да избегнат това драматично раздвоение – съграждани, не става дума за война между руси и украинци ! Не, както обясних дотук, става дума за сблъсък между стремежа към европейското, демократичното, цивилизованото – и неумело поприкритото с демагогия зловещо лице на Диктатурата и варварството (дали е случайно, че голяма част от воюващите са от азиатските малцинства...). Ето защо не е трудно да вземете правилната позиция – конфликтът НЕ Е ЕТНИЧЕСКИ !

Затова хората, които се чувстват наистина русофили - харесващи руската култура, изпитващи топли чувства към големия славянски народ и мислещи му доброто – не могат да подкрепят развилнялата се диктатура, която неизбежно отново ще навре Русия в блатото на застойната нецивилизация. Не може да харесват кремълските диктатори, които са най-големите врагове, всъщност, именно на руския народ. И най-голямата опасност за близкото му бъдеще. Тези, които не го разбират, са фалшиви русофили, "русофили“ в кавички, мразещи Запада, а харесващи "твърдата ръка“, насилието и затова Путин– тоест, авторитаристи, а не русофили.

Истинският русофил може да бъде само УБЕДЕН АНТИПУТИНИСТ, защото е прозрял, че както Хитлер и хитлеристите се оказаха най-големите врагове на немския народ, така и Путин с путинистите, тръгнали по пътя на фашизма, са всъщност най-големите врагове на руския народ. Водещи го към епохална катастрофа. И героите днес са тези, които (подобно на фон Щауферберг през 1944-та) се противопоставят решително на диктатора.

...Да, сигурно за мнозина от вас ще е трудно да признаете вътре в себе си това. Но само то е достойното.

Направете го...

ДОПЪЛНЕНИЕ -

В ПОМОЩ НА ОБЪРКАНИТЕ НИ... РУСОФОБИ



Ето че трябва да помогнем и на доста шумната група от нови русофоби, която води тежки битки с "русофилите“ в медийното и политическо пространство.

С част от моите сънародници-русофоби също имам проблем. (Но не изключвам, и те да си имат проблем с мен...)

Всъщност, те имат проблем - с "руското“. Било заради миналото (много ги дразни Освободителната война, например – а за "съветското“ си е ясно), заради днешните намеси у нас, заради "руския“ характер, или... С една дума, само като чуят "руско“, "руси“ – и се хващат за кобура...

А техният проблем е същият, като на "русофилите“ – само че огледален.

Пак става дума за логически некоректното (но обяснимо) емоционално "прехвърляне“ на - в този случай "антипатия“ - от един обект (напр., Путин, путинистите и техните действия) върху други, уж сходни обекти, в случая върху руския народ, руската култура, с една дума – всичко руско – само защото и те са като че ли от същата категория, и те са "руски“. За такива случаи народът ни добре го е казал: "Заради Илия намразил и Свети Илия...“.

Това е също тежка грешка. Ненавиждаме путинистите заради техните антихуманни принципи и практики (бомбардировки, жестокости, мъчения, кощунствени заплахи, потоци лъжи, дезинформации и т.н.), заради азиатско-деспотичния дух, който се опитват да наложат. Но това "руско“ е дотолкова противоположно на хуманизма на руската култура, че е по-правилно да го наричаме "уж-руско“ или "антируско“. Показахме по-горе, че думичката "руско“ се е превърнала в някакъв объркващ етикет, който е залепен върху най-различни същности и така няма вече ясно значение.

"Руско“ може да означава съвсем различни неща, не само путинизъм и варварство – просто не е необходимо да заклеймяваме автоматично всичко, което идва от североизток! Това е примитивна, първична реакция – а ние не сме кучето на Павлов, все пак, нали?

Да прехвърляме вината на властващите групи върху целия народ, да мразим и заклеймяваме всичко руско, намирисва вече на расизъм; би представлявало падение, до което не трябва да се стига. (Та дори съветската пропаганда даже в кулминацията на хитлеристките жестокости не си позволи – макар и на книга – да низвергне и отрече целия немски народ и култура.)

Както обяснихме по-горе, днес виждаме сблъсъка между европейското, цивилизованото – и неумело поприкритото с демагогия зловещо лице на Диктатурата и кагебейщината. Конфликтът НЕ Е ЕТНИЧЕСКИ - става дума за ВТОРАТА РУСКА ГРАЖДАНСКА ВОЙНА и заклеймяването на хора и действия по етнически критерии е неправомерно и неплодотворно.

Ето защо се надявам, че няма да е трудно да освободим и нашите русофоби от клопката, в която са попаднали. Етническото не е водещо. Да, ние сме антипутинисти и антинацисти – но не мразим цял народ...

Мисля, че не е трудно, нали ...


Още по темата: общо новини по темата: 4441
20.03.2024 »
16.03.2024 »
10.03.2024 »
07.03.2024 »
05.03.2024 »
02.03.2024 »
предишна страница [ 1/741 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Тоя до преди 10 ноември 1989 беше един от големите комуняги в Пловдив - шеф на местното ДКМС, а сега ми се прави на демократ...
0
 
 
Ето заради такива козели цените ни са двоини .Мрънка против Путин щот е надалечко все още ,ама си натиска дирника като стане дума за Ердоган .Ама смее ли оня само да пръдне и ни е превзел .
0
 
 
Само човек с психическо разстройство може да сложи знак за равенство между Пушкин и Лермонтов от една страна, и Сталин и Путин от друга! Няма да споменавам за Русия и СССР!!! Наскоро четох показания на майката на Георги Семерджиев, който прегази две момичета пиян и дрогиран. Не бил лошо момче, не ползвал наркотици…..само малко минал на червено за което съжалявал!!!
0
 
 
Тоя да вземе да си провери фактите, пък тогава да прави изводи. Че и акъл дава от "висотата" на собствените си заблуди.
0
 
 
Много хора не могат да различат разума от емоцията! Не че е много лесно, но като хора сме длъжни да го правим, а не като всяка майка на която детето и е извършило престъпление, да го защитава сляпо и безогледно!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: