ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин за крокодила Хектор: Докога ще се мъчи това красиво животно?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:20 / 17.09.2023Коментари (1)14073
©
В редакцията на Plovdiv24.bg получихме читателски сигнал относно недостатъчното пространство, което обитава крокодила Хектор в Природонаучния музей.

"Искам да изкажа възмущението си от вандалската проява спрямо крокодила Хектор в Природонаучния музей в Пловдив, но също и да обърна внимание на ужасните условия, в които той се отглежда.

Това е нилски крокодил, който стига дължина до 6 метра и е абсолютно неприемливо да обитава това изключително малко пространство.

Преди 4 години от музея твърдят, че се търси вариант Хектор да бъде преместен във зоопарк, където би имал по-нормални условия за живот, но до ден днешен, както виждаме това не се е случило.

Колко още време трябва да се мъчи това красиво животно? Коя институция трябва да бъде сезирана, за да престане това нехуманно отношение към него? Масово отзивите на хората, посетили музея, особено на чужденците сред тях, са отрицателни именно по повод на местообитанието на крокодила. Хората се възмущават, но никой не обръща внимание и решение до момента явно не е намерено, а крокодилът продължава да живее в неприемливи условия. Докога?

В този ред на мисли, не е ясно и какво се случва със зоологическата градина на Пловдив. Пълно затишие. Разследванията могат да продължат 20 години. Това означава ли, че не трябва да има работещ зоопарк дотогава? Може би там можеше да се създадат по-добри условия за крокодила."

Потърсихме директорът на Природонаучния музей Огнян Тодоров, за да ни разясни повече относно местообитанието на крокодила Хектор.

"Това в момента е най-големият ни проблем. Имаме проект с две възможни решения за увеличаване на терариума. Ако ги стартираме ще бъде през следващата година, чисто технически. 

Ако евентуално се спрем на проекта да разширим терариума, два са новите пространства - eдното е извън музея, т.е пространствата отзад на Градската градина, а друго е голямата зала с влечугите на музея. При този вариант обема на терариума би станал 4-5 пъти по-голям, отколкото е сега.

Нямаме взето решение, защото се опитваме да му намерим нов дом. Имахме разговори със Софийския зоопарк, но те ни отказаха. Причината е, че нямат пространство, където да го настанят.

Проблемът ни с Хектор е отдавна и идеята беше да бъде настанен в Пловдивския зоопарк, но поради обективни и субективни причини нещата със зоопарка не се получиха.

Крокодилът е един от най-добре гледаните обекти в терариума, полагаме много грижи за него и не бихме искали да попада на място, където здравето и живота му ще бъдат застрашени. Знаем, че не може да остане повече в този терариум, защото пространството му е малко. 

Категоричен съм, че докато не му намеря място, където да се чувства добре и да знаем, че ще се грижат добре за него няма да го дам никъде.

Ние се грижим за него вече 12 години, той нараства с времето, нилски крокодил е и размерите му стават до 6 метра. Един от най-големите ни глезльовци е и се чувства страхотно при нас. Дарение ни е от Тракийско хепатологично дружество. 

До края на седмицата очакваме Бургаския зоопарк да кажат дали имат свободно  пространство и възможност, да изградят един терариум за такъв тип влечуги, но дори и да се получи, ще отнеме известно време. В момента имат пространство за него, но е навън, което е абсурдно. Той трябва да е в затворено пространство, да му е топло. Той няма да оцелее на вън. 

Другият ни крокодил Каймана, в момента е почти с максимална дължина и за него ще е чудесен терариума, където се намира Хектор сега.

Тодоров поздрави хората подали сигнала за обществено отношение, което имат и каза, че е хубаво човек да пита за нещата, които го интересуват.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на jeko
премахни филтъра

0
 
 
Докато някое цигане го нахрани с дамски превръзки и му реши проблемите
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
Парламентарни избори 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: