ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин си купи "Трабант" за 350 лева, похарчи още 12 000 по него
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:12 / 19.03.2016Коментари (10)21439
© Монитор
Десетки трабантчета от цяла Европа изпълниха в събота центъра на Велико Търново за участие в традиционния "Трабант фест". Да се изфукат със старите си соцвозила бяха дошли шофьори не само от цяла България, но и от Румъния, Германия и др. държави. 

Сред изложените "трабита" имаше кабрио, лимузини, изрисувани, тунинговани и дори един автомобил с водородна клетка, пише "Монитор".

Най-много погледи събираше лимузината на Тоньо Желязков от Стара Загора. Мъжът е бивш ел. техник, но страстта на живота му са старите автомобили и мотоциклети. Шеф е и на заралийския автомобилен "Ретро клуб". 

Има колекция от 42 стари коли и 46 мотора, сред които и военен мотоциклет с истинска картечница на него. В сбирката Тоньо има експонати, за които повечето българи дори не знаят, че са съществували.

Като "Фиат Пирин"от 1967 г., произвеждан у нас за съвсем кратко време по договор с италианския автомобилен концерн.

След като СССР скръцва със зъби на България обаче, договорът е прекратен, а от българо-италианския автомобил са произведени едва 60-70 броя, което го прави колекционерска рядкост. 

В сбирката си старозагорецът притежава и 6-7 трабанта. Черешката на тортата обаче е лимузината, която сам си е сглобил и която по нищо не отстъпва на лъскавите возила в които се возят холивудските звезди.

Да притежаваш трабант е привилегия, твърдят повечето от собствениците на бившите източногермански автомобили. И може би затова рядко се задоволяват с по един. Повечето от тях имат по 4-5, че и повече. 

За някои "траби" е нещо много повече от стар автомобил и е свързан със сантиментални спомени. Рокерът Христо Узунов разказва, че преди 22 години, когато още нямал мотор отишъл на рок фест с току що купения си "Трабант". Там срещнал Маруся, с която скоро след това се оженили и днес са щастливо семейство.

"Трабант", целият изрисуван с картинки от филма "Ледена епоха", пък приковаваше вниманието на малчуганите. Колата е собственост на варненеца Ангел Пеев. 

Освен него мъжът притежава още 4 возила от същата марка, както и автосервиз за ремонтирането на източногерманските коли. Разказва, че купил колата за абитуриентския бал на сина си, а картините от "Ледена епоха" били дело на най-добрия варненски художник.

Много от гордите собственици на трабанти споделят, че за тунинговане на колите си са дали сто пъти повече пари от цената на самия "Трабант".

Пловдивчанинът Явор Чочев купил своя "звяр" за 350 лв., а след това хвърлил още 12 хил. лв. по него, за да стане днешния излъскан красавец, пред който хората се спират и цъкат с език. Мъжът разказва, че от дете харесва "Трабант" и затова като пораснал си купил, при това не един, а цели пет. 

Колегата му Петьо Попов от Козлодуй пък признава, че има 8 регистрирани и 28 счупени "трабита", които използва за резервни части. Освен обикновен трабант от същата марка той има и саморъчно направено камионче, пикап и баркас.

"Първия си трабант купих заради децата. Тъй като няма задни врати, нямаше опасност да паднат по време на пътуване. Качвах ги отзад, кучето Кольо отпред и тръгвахме", спомня си той. Петьо припомня и девиза на собствениците на "Трабант": 

"Мъже от стомана карат коли от картон". Единствената жена по време на тазгодишния рокфест е Марийка Вачкова от Велико Търново, бивша кранистка, свикнала да е постоянно на високо във въздуха, като слезе долу на земята тя се мята в старото траби и тръгва на път. 

"Кръстих колата на себе си и сега сме две Марийки. Тя ми е най-близкият спътник в живота, заедно с двете кученца и вече 30 години сме заедно в добро и зло", смее се жената.

След парада в центъра на Велико Търново шествието от трабанти премина триумфално през града и се отправи към един от големите паркинги. Там шофьорите показаха майсторски умения по въртене на гуми, скоростна отсечка, дрифтене и заобикаляне на препятствия. А за най-добре представилите се, разбира се имаше и награди.



Източник: Агенция "Монитор"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Траби ми беше първата кола, бях го кръстил Калинов, както се казваше магарето в един Български филм с Тодор Колев. Та с Калинов в началото на демокрацията си вадих хляба, като такси! Страхотен автомобил, основен ремонт можеш да му направиш на пътя и то с подръчни материали и инструменти!
-1
 
 
Да ги беше дал на някое болно детенце като са му толкова излишни ...
-4
 
 
Това е като да се харесам в роклята на баба ми-колкото и да я преправям, тя си остава от преди две поколения.
+2
 
 
Каква е приликата между женските гърди и детско влакче ?!!! Приликата е,че и двете са създадени за деца,но с тях си играят бащите им и още нещо - играчките за пораснали деца струват СКЪПО.!!!
-6
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+6
 
 
Немското си е немско...Мисля,че не всеки може да си позволи американската класика Додж или SS
-13
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
+2
 
 
Мишо Русев тоя да го намериш и да му покажеш за 1 500 лева какво сакровище стана
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (875) 16%
Спас Гърневски (778) 14%
Д-р Иван Чомаков (532) 10%
Славчо Атанасов (1432) 26%
Иван Тотев (1455) 26%
Здравко Димитров (480) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: