ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин разказа за ходенето по мъките при записване на дете в детска градина в "Южен"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:56 / 29.08.2020Коментари (31)9870
©
Пловдивчанин се свърза с редакцията, за да изкаже своите притеснения относно ограничения брой места в детските градини в града. Той е баща на тригодишно дете, което трябва да тръгне на детска градина. Те живеят в пловдивския район "Южен". Дотук добре. Детето обаче никъде не е прието. Причините за него са неясни, въпреки че и двамата родители са с адресна регистрация към този район. Допитал се е до съответните институции, от които не получава никаква конкретна информация. Вижте целия му разказ за Plovdiv24.bg.

Казвам се Мартин Попов, един обикновен гражданин и родител на три годишно дете. Бих желал чрез Вас, като една от най-посещаваните и дейни градски медии, да споделя за разрастващ се проблем от особена важност в града ни и по-конкретно в район Южен.

Става въпрос за ограниченият брой места в детските градини в района и метода на самия прием в тях.

Тъй като детето ми е вече навършило три годишна възраст и на 31.08.2020 г. по правило и задължение ще бъде отписано от детската ясла, която до момента посещава, то от 15.09.2020 г. би трябвало по регламент да започне задължително посещаване на ЦДГ (целодневна детска градина).

Стартирахме с процедурата по кандидатстване за прием в ЦДГ още през месец април тази година, като към този момент детето все още не е прието в нито една детска градина в района.

Синът ми е с 18,5 точки, едно дете в семейството, в добро здравословно състояние, с адресна регистрация в район "Южен" от 2017 г. Аз също съм с адресна регистрация в район Южен от 1992г , а съпругата ми от 2015 г. Не случайно акцентирам върху тези данни, като по-долу в текста конкретно ще разясня.

Имаме  познати родители на деца в района, които бяха приети от първо класиране (месец Май 2020 г.) в детски градини, за които кандидатстваме и ние, при положение че живеят в град Пловдив от две-три години, а по адресна регистрация все още се водят в градове като Хасково, Димитровград, Смолян.

Също така сме свидетели на напълно здрави деца, които са приети в ЦДГ в района, със завишен брой точки – поради медицински причини (по болест).

След един от поредните неуспешни за нас резултати от класиранията за прием в ЦДГ през месец Август, не се стърпях и реших сам да проверя как и защо се случва всичко това, опитвайки се да осъществя срещи с директори на няколко детски градини, с представители на различни институции, отговорни за осъществяването на самият прием и разполагащи с конкретна информация, като например отдел “Образование и бизнес развитие", дори със самият районен кмет.

В резултат успях да осъществя контакт само със заместници (тъй като всички директори са в отпуск до краят на месец август), от които не получих нищо и никаква конкретна и съществена информация или съдействие.

За това, като последна инстанция се обръщам към Вас, с дълбока надежда гласът ми (и не само моят,а и на много други потърпевши родители на деца в района) да бъде чут от отговорните за тази патова ситуация институции и органи на властта. Като трибуна ,чрез Вас, бих искал да отправя и някои въпроси по темата към властимащите:

Защо през XXI  век, в една европейска държава и един град – столица на културата, се налага да се боря за нещо, което като гражданин ми се полага и държавата е длъжна то да бъде осигурено (още повече след като е задължително) за всяко едно дете в семейството, а именно образованието – място в детска ясла, детска градина и училище?

Защо държавата насърчава раждаемостта, а в същото време е неспособна да осигури елементарния минимум, който се изисква за едно дете, в конкретният случай гарантирано място в детско заведение?

Как се получава така, че ежегодно се оповестяват статистически данни за висока смъртност и рекордно ниска раждаемост (конкретно за град Пловдив), а в същото време местата в детските заведения са недостатъчни и ограничени?

Чия бе “професионалната" преценка и решение, парите за изграждането на предвидената нова детска градина в район Южен (в заграденият терен за тази цел в дворът на ОУ “Стоян Михайловски", който вече втора година пустее), да бъдат отклонени за прословутият ремонт на ул."Даме Груев", който към днешна дата така и не е стартиран?

Нима ремонт на улица (която наистина от години е в окаяно състояние) е с приоритет пред проблемът с недостигът на места в детските заведения в района?

Издавайки разрешителни за строежи на огромните новопостроени жилищни комплекси в района, някой помислили за съотношението им спрямо детските заведения и колапсът който в момента се получава с недостигът на места в тях?

Как съпругата ми да започне работа, след като няма кой да се грижи за детето ни, тъй като не е прието в детска градина? Редно ли е алтернативният вариант за нас,да бъде кандидатстване в детски градини с незапълнен капацитет, в крайни райони, като ж.к"Изгрев" и “Коматево"(съответно налагащи ежедневно пътуване), при положение че като родители сме родом от град Пловдив и конкретно в район “Южен",а деца на родители от други областни градове са приети от първо класиране в района.

Не е ли редно с приоритет в класирането да бъдат деца, на родители с адресна регистрация в районът на детското заведение за което кандидатстват, пред тези от други градове и райони?

Защо при наличието на лоши практики от недобросъвестни родителите, не бъде въведено изискване за решение на ТЕЛК, за деца приети в детско заведение със завишен брой точки, поради медицински причини (по болест)?

И като заключение, какво изобщо е това класиране и защо биват разделяни деца и родители, чрез куп условия и класификации, за едно място в детско заведение?

Държавата е длъжна да осигури всичко това, гарантирано и безвъзмездно,за всяко едно дете на република България!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Има по голям шанс там,където приемат по две първи групи.И аз живея срещу детска градина,а бяхме приети по далече.
0
 
 
Да неправилно подреждане на желанията за избор на ЦДГ.С малко точки се кандидатства в блоковата Детска градина там има шанс за приемане.Моя приятелка кандидатства за прием на първи клас два пъти,с 18 точки в две училища (най близките) но не беше приета.Третото класиране бе прието в другия край на квартал Южен.
0
 
 
То отдавна е по-трудно ,отколкото да се запишеш за Висше образование!
0
 
 
Миналата година в блоковите в Южен влизаха с 17.5- 18 точки. Даже след началото на учебната година е имало 1-2 незаети места. Не казвам, че е блестящ вариант, но ако този баща кандидатстват с 18.5 в най-търсените градини, по-скоро мисля, че проблемът ще да е неправилно подреждане на желанията.
0
 
 
За съжаление този проблем е много неприятен, но докато все още разсъждаваме по този начин....защо на съседа детето е прието, а моето не....защо на приятели и познати е...., а моето не е ....няма смисъл да се коментира....рџ?” но все пак успех....и дано всичко се нареди за васрџ?Љ
0
 
 
Отидете да живеете на село . Всичко има.Сгради на бивши градини и училища стоят празни и се разрушават. Вие се тъпчете в старите панелки струващ по ВЈ40-50 Хил. И се оплаквате от всичко.За съжаление големите градовете са така в цял свят. Космополитни ,трафик,и липса на въздух за дишанерџ?ѓ
0
 
 
Във Варна е същия хаус. Ние никъде не сме приети. В 8:00 обявяват свободните места, в 8:30 съм пред градината и всички места са заети! Не се учудвам, че и в други градове е така.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: