ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчанин иска премахването на дума със селско-аграрен привкус от таблата на автобусите
Автор: Васил Динев 11:51 / 25.08.2016Коментари (26)29415
©
"Моля Ви, уважаеми Дами и Господа - отговорни лица от Община Пловдив - да премахнете на всяка цена грозната дума "ОБРЪЩАЛО" от таблата на автобусите от градския транспорт.", това пише в писмо до редакцията на Plovdiv24.bg пловдивчанин. Ето каква е неговата болка в пълния си текст:

"ОБРЪЩАЛО" Е КАКТО ЛЕКСИКАЛНО, ТАКА И ФОНЕТИЧНО НЕПРИЕМЛИВА ДУМА- НЕБЛАГОЗВУЧНА И СЪС СЕЛСКО- АГРАРЕН ПРИВКУС! Заменете я с думата "КОЛЕЛО", например Колелото на ул. "Младежка", защото именно думата колело е приела популярност и приемственост сред народните маси и като се каже "КОЛЕЛО" хората се сещат в семантично- лексикален смисъл за крайна спирка на, която автобусът сменя посоката си на движение и поема обратно по курса! И само не ми се оправдавайте с непредубедените испанци, понеже те не познават езика Ви!

Освен това е много лесно да правите "модерен градски транспорт" с автобуси 5-а употреба от Западна Европа!!!- Визирам старите "МАН"- ове, които се движат по някои линии. Поне вземете да им монтирате светлинни табла и на страничните прозорци, както са били оригинално конструирани - може да използвате празните гнезда, които си стоят над страничния първи прозорец след първата врата!

Ако не ви стигат парици за цялостно пребоядисване и ребрандиране в един или няколко цвята на всички автобуси от масовия градски транспорт в една единствена и строго определена цветова схема, както се прави във всички големи и сериозни автобусни компании във всички големи и не толкова големи градове в света, то поне задължете и без това ленивите служители на съответните фирми, обслужващи дадени линии да спрат да си пощят задните части през работно време и поне да си направят труда да отлепят старите рекламни надписи на немски и английски от автобусите си, понеже това е смешно и нелепо!


И още една забележка - не знам къде сте гледали, но таблата на повечето от т.нар. "щъркели" са смешно и несъразмерно малки- напр. на автобусна линия 93- цифрите заемат крайна лява позиция, за надписите указващи направлението остава доста малко место и се движат по-две три букви най-много, като никога не се изписва поне една дума - докато гражданинът иска да прочете направлението, автобусът е тръгнал вече, и причината е необмисления размер на таблото!

Какво означава буквата А пред номера на линията на информационните табла по спирките??? Сложете буквата Л или пък L на латински, което все пак ще указва, че това означава съответната линия! Толкова ли беше трудно да си напънете мозъчните гънчици и да поръчате на сърбите да ги надпишат отгоре за улеснение на стари и млади- "ЛИНИЯ НОМЕР"; "НАПРАВЛЕНИЕ","ПРИСТИГА СЛЕД" ?
Надявам се да се съобразите с препоръките ми и искрено Ви желая успех!

P.S.- Ако не премахнете поне грозната дума "ОБРЪЩАЛО" от терминологията на системата, само ще ПОТВЪРДИТЕ дълбоките ми съмнения за тъмното Ви провинциално минало, което дори до днес - след няколко години в управлението на този древен и красив град, все още владее мозъците и въображението Ви!
На добър час!



Още по темата: общо новини по темата: 993
21.03.2024 »
20.03.2024 »
16.03.2024 »
13.03.2024 »
13.03.2024 »
12.03.2024 »
предишна страница [ 1/166 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Пак някой филолог без занимание.. На мен като ми кажат 'колело' се сещам за велосипед, а не за обръщало, кръгово, квадратно или каквото и да е там. С послеписа си, само затвърждава мислите на някои коментиращите какъв точно субект е... Ако не се съобразят с мнението му.. тъмно минало.. владее мозъците и въображението ви.. Ахахахахаха, отдавна не се бях смял от сърце, господин ГРАЖДАНИНО със светло минало.
0
 
 
Всяко обръщало ще стане колело, а колелото какво ще стане? Подай жалба към кмета, много ще ти се зарадва, всяко обръщало ще бъде преобразено в колело със шадраван в центъра му....:)
0
 
 
Хелло, абе Вие в Пловдив , нйамате ли си работа, - та се зайаздате за различни думи сус едно значение! Исползваите западнийа стандард и само ги преведете на Булдарски! Сусто вземете, под внимание и новото време - такаче да буде и написано, че да се разбира от новите мигранти и новите исламски гости!..
+2
 
 
Е, няма такава глупост! Пишете за абсолютни дреболийки така, сякаш са някакви грандиозни проблеми, междувременно ръсейки обиди по адрес на всички по веригата. Наистина някои си заслужават да се возят още в Икарусите, да им дойде акъла в главата.
+1
 
 
За фонетичната и семантична част в критиката може да се поспори. "Обръщало" действителни звучи странно, но едва ли "колело" е точен заместител. Общата практика по света е да се използва "последна спирка" ("крайна спирка"), което е също доста популярен израз в България и мисля, че ще е най-удачно. По въпроса с ребрандирането на автобусите в обща цветова схема и отлепянето на старите и неадекватни стикери читателят е абсолютно прав.
0
 
 
Тоя Пловдивчанин много ли е градски? рџ?‚рџ?‚
+3
 
 
Това е измислен герой , няма такъв " гражданин ".
+2
 
 
Ако поне половината от всички мрънкалници, които по цял ден се мотат безцелно по улиците и се чудят с каква простотия да си ангажират вниманието, се хванат на работа, Пловдив щеше да е най-процъфтяващият град в България! Господине, след като имате толкова будна гражданска съвест и светло, не-провинциално минало, защо не се хванете да си изчистите около блока, примерно, или да освежите някоя детска катерушка, или да облагородите малко градинката пред входа, или някоя друга обществено-полезна дейност, от която ИМА СМИСЪЛ? Или "селско-аграрния привкус" ви пречи?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (878) 16%
Спас Гърневски (783) 14%
Д-р Иван Чомаков (535) 10%
Славчо Атанасов (1437) 26%
Иван Тотев (1466) 26%
Здравко Димитров (481) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: