ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивчани най-много бият жените си
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:33 / 24.11.2015Коментари (2)3501
© Plovdiv24.bg
Пловдив е с най-много заведени дела за защита от домашно насилие извън столицата. За м.г. те са 238, а от началото на 2015-а до средата на октомври са образувани 193. Във Варна м.г. е имало 209 производства, в Бургас - 122. 

В София делата за домашно насилие м.г. са били 630, но делът им спрямо жителите излиза по-малък, отколкото в Пловдив.

Възходящата тенденция започва от 2005 г., когато влиза в сила Законът за закрила на пострадалите от тормоз вкъщи. Според магистрати една от причините е, че все повече жертви осъзнават правата си.

"В малки населени места като Ловеч и Смолян подобни производства се броят на пръсти, но това не означава, че там няма домашно насилие. Хората се познават и изпитват срам и страх да признаят, че партньорите им издевателстват над тях", каза адвокат Милена Кадиева от пловдивската фондация "Джендър алтернативи".

Организацията предоставя безплатни юридически, психологически и социални консултации на пострадалите.

"Сътрудничим си с полицията, прокуратурата, социалните работници, Отдела за закрила на детето и БЧК", обяснява координаторът Рада Еленкова.

"Първата стъпка е пострадалите да подадат молба в съда за заповед за незабавна защита. С нея се определят мерки срещу насилника. Най-важните са отстраняването му от общото жилище и забрана да доближава дома, работата и местата за отдих и контакти на жертвата", обяснява адвокат Кадиева.

Законът предвижда и възможност за превъзпитание на извършителите по програми за преодоляване на агресията.

В Пловдив обаче тази мярка рядко се постановява от Темида. Заповедта за незабавна защита не може да се обжалва и действа до решението по делото. Тогава се издава трайна заповед за закрила и се определя срок, в който извършителите са длъжни да спазват ограничителните мерки. Минималният е 3 месеца, максималният - 18.

"Неизпълнението на съдебния акт е престъпление. Предвиденото наказание е до 3 г. лишаване от свобода или глоба до 5000 лева", уточнява говорителят на районната прокуратура в Пловдив Атанас Илиев. 

По думите му редки са случаите, когато биячите пренебрегват наложените им забрани.

По-често става въпрос за тормоз на мъжете спрямо жените. Насилниците са хора от всякакви възрасти, професии и социални групи. През 2014 г. например един от най-богатите мъже у нас е бил осъден на 1000 лв. глоба.

В "Джендър алтернативи" са чували ужасяващи истории от жени за брутален физически, психически и сексуален тормоз. Много от жертвите идвали със синини, кръвоизливи и фрактури. Пловдивчанка дори била парализирана след жесток побой от съпруга си. Свидетели на сцените често стават децата.

Психолозите твърдят, че хлапетата получават трайна емоционална травма. Момичетата възприемат модела на жертва, а момчетата - на насилници. Това, което са видели вкъщи, го прилагат после в собствените си семейства.

В последните 4 г. в Пловдив се забелязва и обезпокоително нарастване на насилието над възрастни от страна на техните деца и внуци. Младите оказват натиск върху родители, баби и дядовци да им приписват апартаменти и земи.

При прехвърляне на собствеността често отсъства текст, който дава право на старите да ползват имота си. Не фигурира и условие за издръжка и гледане и така те се оказват на улицата.

На практика има възможност за разваляне на сделките, но тогава пенсионерите трябва да доказват, че са били подведени, твърдят юристи.

Възрастните трудно вземат решение да дадат под съд близките си, тъй като за тях семейството е най-голямата ценност. Последният случай в "Джендър алтернативи" е с 89-годишна пловдивчанка, над която издевателствал внукът ѝ. 

Безработният младеж измъквал цялата ѝ пенсия и я пъдел от дома ѝ. Старицата получила заповед за незабавна защита от съда и той бил отстранен от жилището. Една вечер обаче го съжалила и го пуснала в дома си. След това прекратила делото срещу него.

"Когато възрастните, които са потърсили помощ, спрат да ни се обаждат, е ясно, че отново са прибрали насилника вкъщи", коментират от фондацията.

Съпруг изнасилва жена си пред 13-годишния им син

Тийнейджър от Пловдив многократно е бил свидетел на жестоки побоища вкъщи, след които баща му принуждавал майката да правят секс. Веднъж така се вбесил от яростната съпротива на жена си, че разкъсал дрехите ѝ и я завлякъл в банята. 

Пуснал душа със студена вода, насочил го към лицето ѝ и се опитал да я изнасили. В този момент на вратата позвънили полицаи, повикани от 13-годишния им син.

Пред психолозите майката изразила тревога от промяната в поведението на детето. То започнало да драска ръцете и краката си до кръв, получавало пристъпи на задушаване, говорело за самоубийство.

Жената описала инцидент, при който съпругът ѝ я заплашил с кухненски нож. Тийнейджърът се хвърлил върху баща си, изтръгнал острието и го хвърлил на пода.

Въпреки тормоза жената все още се колебаела дали да напусне мъжа си. При предишните ѝ опити да се разделят той нарязвал дрехите ѝ и я заключвал с дни в апартамента.

Семейните войни се пренасят във Фейсбук

Нерядко психическият тормоз се упражнява над половинката и чрез Фейсбук. Такъв е случаят с 40-годишен пловдивчанин, който имал забрана да се доближава до жилището и офиса на бившата си съпруга.

Той започнал да я засипва със заплашителни и обидни съобщения. Наричал я боклук, гад мръсна, питбул, проститутка. Заканвал се, че ще води война до кръв с нея за сина си и дъщерята.

"Един ден ще ти го обясня очи в очи насаме. Тогава ще ме видиш за последно и ще заминеш на място, където никой няма да знае къде си. Когато свърши законът, започвам аз", написал насилникът.

Той извадил нож срещу половинката си в детската градина, когато отишла да прибира дъщеря им. Изплашената жена се отървала на косъм, след като успяла да затръшне вратата пред него.

Освен за неизпълнение на ограничителната заповед мъжът е обвинен от прокуратурата и за закана за убийство.

Дъщеря удря майка си, плаши, че ще я удуши

70-годишна от Пловдив е потърсила помощ, тъй като била подложена на физическо насилие от страна на пълнолетната си дъщеря. Скандалите между двете започнали заради безразборните сексуални контакти на по-младата. Постепенно отношенията им се изострили и кавгите избухвали по незначителни поводи.

Дъщерята биела майка си, заплашвала, че ще я удуши и ще я хвърли от 8-ия етаж. Преди месец едва не я убила, след като блъснала главата ѝ в масата.

Пенсионерката не си извадила медицинско и не предприела нищо, а биячката заминала за няколко дни извън града. При завръщането ѝ ситуацията се влошила.

Бабата подала жалба в полицията, но това не стреснало агресорката. Обяснили ѝ, че може да поиска от съда заповед за незабавна защита от домашно насилие. Жертвата обаче отказала.

"Съставихме план за действие в случай, че животът ѝ бъде подложен на опасност. Възрастната жена реши да продаде свои земи и да си купи къща на село, за да се спаси от тормоза", каза адвокат Милена Кадиева от "Джендър алтернативи".



Източник: в. "24 часа"







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на evil
премахни филтъра

-1
 
 
Изводът от статията, мощно прокламирана днес сутринта и по телевизиите е: В Пловдив, жените от всякакви възрасти, са най-осъзнати и търсещи правата и спокойствието си! :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Великден 2024 г.
Хороскоп за деня
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: