Пловдив става най-важният град за лечение на онкологични заболявания

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (1)
18:17 / 29.04.2014
3794
Пловдив е на път да се превърне в най-важният и най-големият град за лечение на онкологични заболявания в цяла България според бенефициентите по проект за "Създаване на високотехнологичен център за образна диагностика на онкологични заболявания в УМБАЛ "Свети Георги". 

Проектът е част от Средносрочната рамкова инвестиционна програма на МЗ по схема за безвъзмездна финансова помощ "Подкрепа за реконструкция, обновяване и оборудване на държавни лечебни и здравни заведения в градските агломерации по Оперативна програма "Регионално развитие" 2007-2013 г., с общ бюджет 148 млн. лв. и с конкретен бенефициент Министерство на здравеопазването. 

Днес бе отчете етап от проекта. В доста напреднала фаза са изпълнените дейности до момента, съобщи Славка Таскова, национален координатор по проекта. 

"На 24 април в болницата е минала държавно-приемателна комисия, подписан е образец 16 и се очаква всеки момент да се получи официалното разрешение за ползване на помещенията, където са монтирани апаратурите", каза Таскова. 

Бе отчетено, че до момента по проекта са закупени, доставени и монтирани 64-срезов компютърeн томограф, дигитална ехографска система, апаратура за магнитно-резонансна томография; дигитална мамографска система, конвеционален дигитален графично-скопичен апарат, система ПАКС, ендоскопска апаратура (видеоколоноскоп, видеогастроскоп), дигитална ендоскопска видео система за автофлуоресцентни изследвания на белия дроб, както и два реанимобила. 

Директорът на Университетска болницата проф. д-р Карен Джамбазов благодари на екипите на МЗ и изтъкна, че тези средства можеха да бъдат загубени, ако нямаше тези добри екипи на МЗ, които са се борили денонощно, за да стигне до днешния ден. 

"Скоро ще бъдем ползватели на тази безкрайно ценна за нас апаратура", каза Джамбазов. За първи път в историята на болницата ще има такава апаратура, изтъкна директорът. 

"Към днешна дата болницата изготвя и внедрява своята информационна системи", добави той. 

С нея ще бъде свързана информационната система в лабораторията ПАКС, с която ще може не само да се изпращат изследванията по клиничните звена, но и с други болници. Джамбазов изрази надежда след приключване на проекта за интегралния център, да имат възможност да създадат и телемостове с подобни звена по целия свят. 

"Днес ние правим огромна стъпка към това Университетска болница да се превърне в едно доста добро място, където пациентите на Южна България да получават истинска медицинска помощ, а не само по избрани дисциплини", добави проф. Джамбазов.

В Университетска болница в Пловдив се лекуват 75 хиляди пациенти от Южен централен район, като 15% от тях са с онкологични заболявания.


Източник: радио "Фокус"

Виж коментарите (1)
Още новини от Новини от Пловдив:
Кметът на Пловдив: При 200 км/ч е невъзможно
Отцепиха част от Цар Симеоновата градина!
Такситата в Пловдив искат да возят на по-високи тарифи
Инцидент в северната част на Пловдив!
Савина Петкова обясни за премахването на ранните и късните курсов...
Страхлив съдия се направи на Властелинът на пръстените


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).