ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив подаде проекта за чистия въздух! Ето всичко, което трябва да знаем!
Автор: Мариана Панчева 12:51 / 04.06.2019Коментари (4)6918
© Plovdiv24.bg
Пловдив е с подаден проект по ОП "Околна среда", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Общината е един от бенефициентите, които имат възможност да кандидатстват за безвъзмездна финансова помощ в размер на 13 862 232,11 лева по Оперативната програма, процедура "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух". Проектното ни предложение е озаглавено "Мерки за подобряване качеството на атмосферния въздух в община Пловдив чрез намаляване на емисиите на фини прахови частици (ФПЧ10) от битовото отопление", разказаха за читателите на Plovdiv24.bg, а и за всички пловдивчани от "Екология и управление на отпадъците". Наш репортер се обърна за подробности към директора на дирекцията Василка Чопкова.

- 31 май бе крайният срок за подаване на проектно предложение по ОП "Околна среда", какво представлява то?

- С това предложение мотивирано се заявява искането за финансиране на мерки, насочени към намаляване нивата на ФПЧ10 от битовото отопление чрез подмяна на отоплителни устройства на твърдо гориво (дърва и въглища). Предложението е регистрирано в ИСУН 2020 на 21. 05. 2019 година в рамките на определения от УО на ОПОС срок -  31 май. Самото кандидатстване представлява попълване и електронно изпращане на типов формуляр с информация за бенефициента и описание на начина, по който Община Пловдив предвижда да се реализират заложените по проекта дейности. Съгласно насоките за кандидатстване, формулярът е придружен и от няколко изискуеми документа като например Решенията на Общински съвет Пловдив за одобрение кандидатстването на общината, за приемането на сега действащата програма за КАВ, самата Програмата КАВ, попълнен въпросник за оценка капацитета на общината за изпълнение на проекта, анализ на някои от параметрите заложени в предложението и прочие.

- Общината започна да приема декларации на желаещи да се възползват от мерките за подобряване атмосферния въздух - какво показват резултатите; докога е срокът за участие в предварителния етап и запознати ли са пловдивчани с процесите, които текат в момента?

- До момента в деловодството на Община Пловдив и районните администрации са подадени 206 декларации за интерес и включване в инициативата. Най-активни са жителите на район "Южен" - подадени са 69 декларации. Следват район "Западен" (41), район "Тракия" (31) и район "Централен" (30). Малко по-нисък е интересът, проявен от жителите на район "Северен" (20) и район "Източен" (15). По отношение избора на пловдивчани към алтернативните екологични източници на отопление, които се предлагат по проекта, до момента преобладаващи са исканията за подмяна на старите печки с климатик (90) и пелети (86). Само 29 са посочили като приоритетно желание преминаване на отопление с газ, а 1 жител за район "Западен" - на ТЕЦ. Интересни са данните, получени до момента и по райони:

Жителите на район "Централен" предпочитат преди всичко подмяна с климатик (15) и пелети (11). По същия начин преобладават желанията на жителите от район "Източен" - климатик (9) и пелети (6). В район "Западен" - еднакъв брой предпочитат климатик (20) и пелети (19), но има и посочили като приоритетно желание газифициране на жилището (6). Подобно на предпочитанията в "Западен", в район "Южен" е почти еднакъв броят на желаещите климатик (30) и пелети (29). Газифициране са заявили 11 жители на района. Към момента в район "Тракия" предпочитат подмяната да е с уреди на пелети (18), по-малко с климатик (10) и газ (2). Идентични са заявените желания и в район "Северен" – пелети (11), климатик (6) и газ (3)."

- Кога Пловдив ще види реални действия по подмяната?

- Всички срокове, заложени в проектното предложение са индикативни. До края на месец август 2019 година предстои проектното предложение на Община Пловдив да бъде разгледано и одобрено от УС на ОПОС, след което ще бъде сключен договор за предоставяне на безвъзмездна финансова помощ. Едва след това ще стартират заложените по проекта дейности, голяма част от които ще се възложат за изпълнение в резултат на проведени обществени поръчки

- Припомнете крайните срокове, заложени в насоките на оперативната програма за кандидатстване

- До 31 май 2021 г. трябва да приключи първи етап по проекта - проучване нагласите на населението, използващо дърва и въглища за отопление; поредица от мащабни разяснителни и обучителни кампании; разработване на механизъм за осигуряване на приоритетност в санирани сгради и механизъм, отчитащ приходите от предаването на заменените отоплителни устройства; изготвяне на анализи, оценки, обосновки, изследвания, както и изготвяне на визия за подхода, по който ще бъдат подменяни отоплителните устройства на твърдо гориво и приложимата информация от инвентаризацията на емисиите (актуализация на данните от извършената инвентаризация).

До 31 декември 2023 година трябва да приключи вторият етап от реализиране на проекта - фактическите дейности по подмяната на горивните устройства на твърдо гориво, с отоплителни устройства, отговарящи на специфични технически параметри.


Още по темата: общо новини по темата: 374
17.03.2024 »
03.03.2024 »
18.02.2024 »
17.01.2024 »
14.01.2024 »
13.01.2024 »
предишна страница [ 1/63 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на peeetr
премахни филтъра

на 04.06.2019 г.
+4
 
 
Хубава инициатива, но ми стана интересно как незаконна барака в Шекера, направена от стари палети и имаща преден капак от москвич за покрив ще кандидатства за финансова помощ? Също, след като е дадена възможност на финансово затруднените да си сменят уредите без да плащат ще има ли глоби за тези, които продължат да горят дърва, въглища, парцали, гуми и т.н.? Все пак цената на уреда, която се поема по програмата е само първоначалната инвестиция, след която следва сметка за ток/газ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: