ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив чества 50 години от побратимяването си с японския град Окаяма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:11 / 27.06.2022Коментари (0)1104
©
През настоящата 2022 година честваме 50 години от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма. В тази връзка Община Пловдив кани пловдивчани и гости на града на няколко събития, посветени на важната годишнина. Те започват на 1 юли, когато се открива изложба под надслов "Окаяма: непозната – опозната“, която ще бъде разположена в пространството до Римския стадион. На сцената на Държавен куклен театър – Пловдив ще се играят две представления с вход свободен –"Принцът на морето и принцът на земята" и "Бомбето“, а във фоайето на Дом на културата "Борис Христов“ ще бъде показана изложба "Икебана и Земята на слънцето“ с демонстрация на Miracle Ikebana по икебана. Пак там се организират и работилници по икебана за деца и за възрастни, както и лекции и беседи по икебана.

Окаяма е един от най-развитите градове в Япония с население от 720 800 жители, утвърден индустриален и търговски център и град, известен с многобройните си културни събития. Пловдив и Окаяма имат близки двустранни отношения от 1972г., когато е подписано официално споразумение за побратимяване между двете общини. Оттогава датират топлите приятелски отношения, развиват се взаимоизгодни партньорски връзки, работи се по общи проекти, един от които е ежегодният обмен на ученици от езиковите гимназии, и регулярно се разменят делегации на високо ниво.

През есента, делегация от Пловдив ще пътува до Окаяма, в отговор на визитата от 2019 г. Тогава ще бъде и официалното откриване на паметника на Христо Ботев, подарък от Пловдив, в един от най-хубавите паркове на Окаяма. Окаяма е известен с героя от японския фолклор Момотаро. Момотаро идва на този свят, за да се бори срещу злите сили и благодарение на помощта на няколко животни успява да победи злите духове на Демонския остров. Скулптура на този герой е подарена на Пловдив през 1992 година по случай 20-тата годишнина от побратимяването на двата града. Такива монументи като цяло не са често срещани и по тази причина е изключително символно, че Пловдив получи такъв.

Днес скулптурата на Момотаро от Окаяма напомня на всички посетители на Цар Симеоновата градина в Пловдив, че някъде далеч на Изток има един приятелски настроен народ, който винаги е готов да си сътрудничи с българите. От тази година, в Окаяма ще има бюст с постамент и надпис на три езика на Христо Ботев.

50 години от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма

1-24 юли 2022г., Пловдив

1 юли - 24 юли, пространство около Римски стадион

11:00 ч. – Изложба под надслов "Окаяма: непозната – опозната“

Фотографска изложба по случай 50-годишнината от побратимяването на градовете Пловдив и Окаяма. Изложбата ни увлича в приказен разказ за красотата на град Окаяма - богатото културно наследство, впечатляващата архитектура и любопитните детайли от ежедневието на жителите му и прави далечното – близко, а непознатото – познато.

7 юли (четвъртък), Държавен куклен театър – Пловдив

19:00 ч. –"Принцът на морето и принцът на земята", вход свободен

Режисьор: Елена Панайотова

Сценография и кукли: Юлияна Войкова - Найман

Музика: Асен Аврамов

Участват: Велизар Евтимов, Александър Караманов, Наталия Василева, Михаела Андонова, Елин Стоянова, Даниела Русева, Димитър Николов Стайко Стайков, Румен Караманов.

Музиканти – изпълнители: Марина Великова и Йордан Вичев

14 юли (четвъртък), Държавен куклен театър – Пловдив

19:00 ч. – "Бомбето“, вход свободен

Режисьор: Катя Петрова

Сценограф: Рин Ямамура

Музика: Христо Йоцов

Хореография: Анна Пампулова

Участват: Велизар Евтимов, Димитър Николов – Шаблата, Венцеслав Димитров, Елин Стоянова, Балена Ланджева, Ивелин Николов, Наталия Василева, Антония Кундакова, Стайко Стайков.

15 юли - 19 юли, фоайето на Дом на културата "Борис Христов“

18:00 ч. – Официално откриване на изложбата "Икебана и Земята на слънцето“ с демонстрация по икебана, организирана от Miracle Ikebana. Изложбата съдържа 15 икебана композиции и няколко големи композиции и ще бъде достъпна през целия период от време. Префектура Окаяма е известна като Земята на слънцето, затова за изложбата ще представи композиции в топли, летни, слънчеви багри. Един кът от пространството ще бъде посветен на Коракуен, една от трите най-хубави градини в Япония, която се намира в Окаяма. Демонстрациите ще бъдат направени от Мирослава Иванова Хосен, икебана артист от най-модерната школа за икебана в света, Sogetsu School of Ikebana. Вход свободен.

16 юли (събота), фоайето на Дом на културата "Борис Христов“

11:00 - 13:00 ч. – Работилница по икебана за деца, организирана от Miracle Ikebana. Вход свободен. По време на тези работилници участниците ще се запознаят с това изкуство в детайли и ще направят своята "първа икебана". Вход свободен.

Предварителна регистрация на https://miracleikebana.com/;

15:00 - 17:00 ч. – Работилница по икебана за възрастни, организирана от Miracle Ikebana. Вход свободен. Предварителна регистрация на https://miracleikebana.com/.

17 юли (неделя), фоайето на Дом на културата "Борис Христов“

11:00 - 12:00 ч. – Лекции и беседи по икебана, организирани от Miracle Ikebana. Вход свободен;

16:00 - 17:00 ч. – Лекции и беседи по икебана, организирани от Miracle Ikebana. Вход свободен

18 юли (понеделник), фоайето на Дом на културата "Борис Христов“

18:00 - 19:00 ч. – Лекции и беседи по икебана, организирани от Miracle Ikebana. Вход свободен.

Мисията на Miracle Ikebana е да популяризира японското изкуство икебана в България и извън нея, и така да внесе повече красота и спокойствие в забързаното ежедневие на градските хора. Miracle Ikebana провежда работилници по икебана за деца и възрастни, курсове по икебана, партита и рождени дни, тимбилдинг.

Мирослава Иванова (с японско име Хосен) e лицензиран преподавател по икебана към Sogetsu School of Ikebana Tokyo и е член на Sogetsu Teachers Association. Тя се занимава с икебана от 9 години и има най-високата преподавателска степен за България - 3-та степен (Sankyu Shihan), дадена ѝ от мастър инструктор в централата на Согецу - Сумура сенсей. Мирослава е и председател на Sogetsu Sofia study group в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1549) 16%
Спас Гърневски (1350) 14%
Д-р Иван Чомаков (921) 10%
Славчо Атанасов (2495) 26%
Иван Тотев (2466) 26%
Здравко Димитров (841) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: