ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пламен Панов посрещна стажант - аташетата на Дипломатическия институт към МВнР
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:27 / 15.06.2021Коментари (0)1790
Випускниците от XVI-тия обучителен курс по дипломация за стажант – аташета от Дипломатическия институт към Министерство на външните работи на Република България посетиха днес Пловдив. Те бяха придружавани от г-жа Таня Михайлова – директор на ДИ.

По традиция всеки випуск, преминал престижното обучение, в резултат на което започва дипломатическа кариера в посолствата на България по света, избира свой патрон. Настоящият випуск е направил избора да носи името на дипломата Стоян Петров – Чомаков. Неговият дядо д-р Стоян Чомаков е български лекар хирург, общественик и политик. Той е виден борец за църковна независимост. След Освобождението е дописен член на Българското книжовно дружество и почетен член, Министър на народното просвещение, народен представител. В дома му в Пловдив днес се помещава експозиция на ГХГ на големия български художник Златю Бояджиев.

Внук на д-р Стоян Чомаков е дипломатът Стоян Петров-Чомаков (1888 – 1966), посланик в различни страни през 1927 – 1945 г., ( патрон на випуска) . От 1927 до 1933 г. оглавява Българската царска легация в Будапеща (Унгария), след това е изпратен като пълномощен министър на Царство България във Вашингтон (САЩ) (1933 – 1936).

През 1936 г. за кратко се завръща в България като заема последователно длъжностите: началник на протокола, началник на "Политическата дирекция“ и изпълняващ длъжността главен секретар в Министерството на външните работи и изповеданията. От 1938 до 1940 г. е изпратен като пълномощен министър на Царство България в Стокхолм (Швеция), а от 1940 до 1944 г. е пълномощен министър на Царство България в Букурещ (Румъния). Има водеща роля по време на преговорите с румънското правителство за връщането на Южна Добруджа, и подписването на Крайовската спогодба.

Последният му дипломатически пост е като пълномощен министър на Царство България в Токио (Япония). Изпратен е през 1944 г. След 1945 г. българската държава му отнема гражданството. Живее заедно със семейството си в Швейцария (1945 – 1949), Аржентина (1949 – 1956) и Белгия (след 1956). В Аржентина основава емигрантската организация "Бащино огнище“. Занимава се и с живопис.

По време на дипломатическата си служба в Будапеща прави скици на българската църква, по които по-късно е построена. Рисува и в Буенос Айрес. През 1964 г. прави самостоятелна изложба в Брюксел. Автор е на книгата "Духът на дипломацията“, която е преведена на български език посмъртно, през 2002 г. Умира на 26 август 1966 г.

В чест на своя патрон, днес стажант-аташетата имаха среща със заместник-кмета по култура, археология и туризъм Пламен Панов в къщата на д-р Стоян Чомаков в Стария град. Пламен Панов ги посрещна, заедно с уредника на музея, който им разказа историята на рода Чалъкови, от които произхожда Чомаковия. Випускниците разгледаха богатата експозиция с картини на Златю Бояджиев, след което проведоха беседа в презентационната зала на музея със заместник-кмета на тема " Пловдив – Древен и вечен“.

Пламен Панов разказа на гостите за Пловдив, за културно-историческите забележителности, за приоритетите на общинската администрация в областта на културата, археологията и туризма, за историята на кандидатстване, спечелване и реализация на най-големия културен проект "Пловдив – Европейска столица на културата“ и още много други теми.

Стажант –аташетата зададоха множество въпроси. Гостите и техния домакин намериха много общи теми и допирни точки и извън темата на беседата, тъй като заместник-кметът Пламен Панов е завършил висшето си образование със степен магистър по европеистика, която защитава в престижния King's College London. Преди това е придобил степента бакалавър по "Международни отношения“ с почести, валидиран от Уелски Университет, Уелс Американски Колеж в Солун.

В края на срещата младите хора изненадаха домакините с мил жест. Те бяха събрали предварително лични средства, които дариха на къщата-музей, като знак на почит и уважение към своя патрон. ОИ "Старинен Пловдив“ получи дарението с благодарност, като от екипа споделиха, че същите ще бъдат използвани за закупуване на маси столчета за занятията по рисуване за деца, които се провеждат в къщата, сред картините на големия Златю Бояджиев.

Накрая всички си направиха обща снимка за спомен пред стълбището на сградата – паметник на културата. Програмата на посещение включва още Малката Базилика и Епископската базилика на Филипопол, както и разходка в кв.Капана.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: