ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пламен Панов и посланикът на Унгария откриха изложба на авангардиста Мартон Ромвари в къща Стамболян
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:15 / 24.06.2021Коментари (0)1574
Вчера в уютната обстановка на двора на къщата на Верен Стамболян (и постоянна експозиция на Димитър Киров) в Стария град се състоя официалното откриване на изложбата на унгарския авангарден художник и популярен резидентен артист Мартон Ромвари.

Експозицията, която носи името "Светещи сфери“ се реализира, благодарение на Посолството на Унгария в София и Унгарски културен институт в София. Изложбата откриха Н. Пр. г-жа Текла Харангозо - Посланик на Унгария в София, Пламен Панов – заместник-кмет по култура, археология и туризъм на община Пловдив и г-жа Сандра Мишкеди - директор на Унгарски културен институт.

Нейно Превъзходителство г-жа Харангозо благодари специално на община Пловдив и Общински институт "Старинен Пловдив“ за чудесното, дългогодишно партньорство, както и за възможността изложбата на Мартон Ромвари да бъде представена в прекрасната обстановка на красивата къща Стамболян.

На чудесен български, посланичката представи информация за автора и неговите творчески постижения, като припомни и други събития, реализирани в сътрудничество с Пловдив през последните години. Специален момент в тези отношения е и сътрудничеството по линия на Европейска столица на културата 2019. Тя пожела успех и на град Веспрем в Унгария, който ще е столица на културата през 2023 г.

Заместник-кметът Пламен Панов също благодари на Посолството и на Унгарския културен институт за ползотворното сътрудничество, за подкрепата по време на титлата Пловдив – Европейска столица на културата 2019 и за приятелството. Той още веднъж акцентира на ролята на изкуството и културата - доказано най-добрата и ефективна дипломация. Пламен Панов запозна накратко Нейно Превъзходителство с възможностите, които дава Културния календар на община Пловдив за международно сътрудничество, както и със съвсем новата, пилотна Резидентна програма.

Той сподели и идеята си, талантливият авангардист Мартон Ромвари да бъде поканен за участник през следващата година. Целта на резидентната програма е именно в това да бъдат създадени условия за творчески обмен между гостуващите творци и местната артистична общност, да се реализират иновативни идеи в съвременните тенденции на визуалните и дигиталните изкуства с фокус ключови обекти от богатото недвижимо културно наследство на Пловдив.

И не на последно място - да излъчи художествен продукт, съвместим с имиджа на града като място за култура и туризъм., който да остане, заедно с безценната възможност за обмен на артисти, партньори и ноу-хау.

Екипът на ОИ "Старинен Пловдив“ изненада гостите с подаръчни торби със сувенири с бранда "Епископска базилика на Филипопол“ – най-новото съкровище на Пловдив. Унгарските гости подариха на домакините по бутилка от популярното унгарско вино Токай. То е най-известното унгарско вино, създадено в североизточната част на страната и допринесло популярност на сладките вина от Унгария. Токайското вино е обичано от много исторически личности, след които Бетовен, Луи XIV, Петър I. Това вино в Унгария е толкова добре известно, че дори се споменава в химна.

Изложбата "Светещи сфери" в Къщата на Верен Стамболян може да бъде видяна до 07.07.2021 г. Вход свободен!








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Природни стихии
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1627) 16%
Спас Гърневски (1432) 14%
Д-р Иван Чомаков (975) 10%
Славчо Атанасов (2646) 26%
Иван Тотев (2606) 26%
Здравко Димитров (894) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: