ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Петър Манджуков иска да дари пари за възстановяването на Одеона
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:36 / 22.11.2012Коментари (3)3096
© Plovdiv24.bg
Петър Манджуков има желание да дари средства за възстановяването и реконструкцията на Одеона, предаде репортер на Plovdiv24.bg. Това свое намерение бизнесменът заяви след официалната церемония в Общинския съвет, на която той получи отличието "Почетен гражданин на Пловдив".

"За мен това е изключително голяма чест. Уверявам ви, че нито аз, нито моите наследници ще посрамят най-високото почетно отличие на Пловдив", каза Манджуков и призова всички, които имат финансова възможност, да последват неговия пример за дарения в името на Пловдив.

Петър Манджуков е роден в Пловдив през 1942 г. Той е дипломиран инженер по "Технология на машиностроенето" в Машиноелектротехническия университет (МЕИ) в София. През 1979 г. завършва "Външна търговия" във Висшия икономически институт в София. Дълги години работи в областта на машиностроенето и външната търговия като директор и представител на водещи фирми в страната и чужбина.

Учредител и почетен председател на Сдружението на фамилния бизнес - България, член е на Управителния съвет на Съюза на българските читалища и на Българското дипломатическо дружество. Носител е на най-високия орден на Република България "Стара планина", 1-ва степен. Владее френски, английски и руски език.

Един от учредителите на асоциацията Източноевропейски университет "Йоан Екзарх" (София) - неправителствена организация, насочена към развитието на университетското образование и научните изследвания. Член-кореспондент е на Екологическата академия в Киев (Украйна).

Петър Манджуков и представляваните от него фирми развиват широка дарителска дейност, като реставрация и изграждане на църкви, издаване на книги. Част от списъка на обектите, на които са дарени средства: Храм "Успение на пресвета Богородица" - Пампорово; Храм "Света Троица" - кв. Драгалевци, гр. София; Църквата "Свети Георги - Ротонда" - гр. София; Параклис-паметник "Въздвижение на св. Кръст Господен" - местността "Корста"; Храм "Свети Димитър" - с.Бресте, община Червен Бряг; Храм "Рождество Христово" - ж.к. "Младост", София; Храм "Св. Св. Кирил и Методий" - с. Лозен; Манастир "Св. Апостоли Петър и Павел" - с. Лозен; Софийската духовна Семинария "Св. Иван Рилски"; Параклис в с. Куклен; Изграждането на православен храм "Свето преображение Господне" - ж.к. "Тракия" гр. Пловдив.

Също така със средства от дарение, през настоящата година бяха обезопасени районите пред училищата и детските градини на град Пловдив със поставянето на допълнителна светодиодна светлинна сигнализация тип "бягащ пешеходец" на 78 пешеходни пътеки на територията на град Пловдив, която е снабдена със соларни панели, както и оборудване на част от тях със звукова сигнализация.

Изградена е система за видеонаблюдение на територията на АИР "Старинен Пловдив", включваща модернизиране на центъра за видеонаблюдение в града с необходимите за новоизградената част от него компоненти и надграждането на същия. Манджуков активно подпомага деца в неравностойно социално положение, болни, нуждаещи се от лечение в чужбина, спонсорира студенти.

За своята помощ Петър Манджуков е признат за "Посланик на добра воля" на Движението на хората с увреждания. Той е носител и на почетен приз "Човечност" на Центъра за психологически изследвания, както и на много други награди от неправителствени организации: "Сертификат за благодарност" от Националния ресурсен център за хора с увреждания - за оборудването на 3 детски кабинета; "Сертификат за голям принос" от Националната организация "Малки българи"; "Принос за равнопоставеност" за започване на първото реално трудово интегриране на хора със специални възможности; и др. Получил е и "Грамота за признателност" от Община Смолян за цялостно дарение за паметник на Николай Хайтов. Спонсор на Европейско рали за хора с увреждания "Сила за живот".



Още по темата: общо новини по темата: 51
17.01.2024 »
14.01.2024 »
19.04.2022 »
17.12.2021 »
30.05.2021 »
19.10.2020 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Veni, vidi, vici--Botev forever. Не е нужно да работиш в аптека, за да бъдеш заобиколен от капути!
на 22.11.2012 г.
+1
 
 
Такава дарителска дейност и а бих направил , стига някой да ми ги даде и каже къде да ги дам !!
Споделматериала"отново плаж на марица" при опит да влезеш в сайта на платформа едно получаваш атака от вирус троянски кон!!! и какво ново....
на 22.11.2012 г.
+7
 
 
Еееех другарю Манджуков,евалла ти съвсем искренно!Стара комуняга,но с добро и златно сърце!Теб те няма от хиляда години в Пловдив,но не го забравяш!Щеше да ми се стопли повече душата ако бях прочел имената на десетки фелибелии,знайни за целия град,но коментирани само за скъпите им коли,вили и любовници!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Световна черна хроника
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Катастрофи в България
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: