ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пенка Башлийска: Нови училищни планове, програми и учебно съдържание ще върнат славата на българското образование
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:56 / 02.11.2021Коментари (0)2960
©
Нови училищни планове, програми и учебно съдържание ще върнат славата на българското образование, убедена е Пенка Башлийска, кандидат за народен представител от Коалиция "БСП за България“ в 16 МИР Пловдив.

Пенка Башлийска е на 45 г. Завършила е "Социална педагогика“ в ПУ "П. Хилендарски“ - Пловдив и "Психология“ във ВТУ "Св. Св. Кирил и Методий“ - Велико Търново. Професионален психолог. Директор на фондация "Дом в България". Семейна, с две деца.

- Растящата бедност и демографската криза са сред най големите проблеми на днешния ден. Каква е стратегията на БСП за преодоляване на социалните неравенства?

- Годишният доклад на Европейската комисия прави страната ни рекордьор в негативната класация по неравенство на доходите. Както знаете, линията на бедност в България за 2021 г. е 369 лв. По данни на Евростат още за 2019 г. у нас с доходи под линията на бедността са били 1.3 милиона българи или 18,6 % от населението, което означава всеки 5-ти човек! В категорията на този всеки пети човек попадат предимно пенсионерите, хората с увреждания, както и немалка част от децата и младите семейства в малките градове и селата, където заплатите са около минималната.

По въпроса за демографската криза в България мога да цитирам данните, изнесени от вицепрезидента Илияна Йотова: "Смъртността в България е с 60% по-висока от раждаемостта. На 1-во място сме по смъртност в Европа и на 2-ро в света, а почти 5% от съществуващите селища нямат нито един жител. Тези с до 20 човека са около 13%. Прогнозата е до 2030 година 42% от населението на страната да живее в 6 града – София, Пловдив, Русе, Бургас, Варна и Стара Загора. В същото време всеки месец изчезва по едно село….“

Цялостната политика на БСП е насочена към разрешаване социалните проблеми с конкретни мерки за структурни промени: въвеждане на семейно подоходно облагане - работещите родители да получават данъчни облекчения за всяко дете до 550 лв.; въвеждане на диференцирани ставки на 9% ДДС за основни храни и лекарства; родители, които две години са си плащали осигуровки, при раждане на второ и трето дете, да получават еднократна помощ от 10 средни работни заплати за предходната година; отпадане на таксата за детски ясли и градини; разкриване на седмични групи за деца от рисковия контингент в яслите и детските градини; в случай на неосигурен достъп на дете до детска градина, родителите да бъдат компенсирани от държавата; спиране на социалните помощи при отпадане на дете до 16 години от учебния процес, пакет мерки за осигуряване на здравословен живот на българските деца, безплатни лекарства за деца до 14 г.; нулев данък върху доходите от труд до навършване на 26 години, което ще облекчи младите хора и семейства; търсене на парламентарен консенсус за преизчисляване на пенсиите на база осигурителен доход от 2018 г., което ще подпомогне една от най-уязвимите части на българското общество – пенсионерите; спешна целева подкрепа за семействата с ниски доходи; месечна субсидия от 200 KWh до края на март за домакинствата, които са затруднени да отопляват своите домове.

- Българското образование беше на първите места по качество, но в последните години ситуацията рязко се промени към по-лошо. Какво трябва да се промени, за да се гордеем отново с образовани и умни хора, които прославят България по света?

- От доклада на ЕС за 2020 г. става ясно,че българското образование е с най-ниско качество в Европа, като са посочени резултатите по четене, математика и природни науки на българските ученици и продължава да се влошава. Като една от причините за влошаването на качеството на средното образование в България през последните 15 г. се сочи високият брой на ранно отпадащите от началното и средното образование ученици. България е абсолютен рекордьор по дял на нито учещите, нито работещите младежи на възраст между 16 и 25 години – 28 процента!

Най-неприятната констатация е, че българските ученици са под стандартите за знания и умения, изисквани за среднистите според европейската система за учене през целия живот, тоест след като завършат една определена степен на образование, хората в България спират да учат и да се развиват. Следващ проблем е решението на МОН да се допусне преподаване на един и същи предмет по различни учебници в различните училища, което доведе до разнородност в изискванията и качеството на преподавания материал и придобити знания.

Друг основен проблем за образованието са така наречените делегирани бюджети или разпределянето на държавната субсидия по количествени показатели – в зависимост от броя приети ученици и студенти. Това принуждава училищата и вузовете да попълват обявените места като все повече се облекчават и занижават критериите за прием. От друга страна се получава така, че в големите населени места, където има повече жители, има и достатъчно много ученици за училищата и е нормално да се формира голям годишен бюджет за издръжка на съответното училище. В другата крайност са училищата в малките населени места. Там съществуването им е под въпрос поради липса на достатъчно деца, за да се формира нормален годишен бюджет за издръжка на дейността на училището, следва съкращаване на учители, недостиг на персонал, невъзможност за преподаване на определени предмети. Като резултат от това много от училищата в селата и малките градове бяха закрити.

Онлайн образованието изостри в крайна степен възникналите вече проблеми като добави и нови – една част от учениците не разполагат с лични компютри, таблети, за да се включат в процеса на онлайн обучение; някои от децата и родителите не са достатъчно грамотни, за да се справят добре с новите предизвикателства на онлайн обучението; има населени места, където има проблем с интернет мрежата; има финансови проблеми в семейството, които възпрепятстват достъпа до интернет услуги. Настъпилите разногласия относно наличие на зелени сертификати и тестове за преподаватели, ученици и студенти относно посещение на учебните заведения предизвикаха допълнителни разногласия и недоразумения, които тепърва ще ескалират.

Мерките, които БСП предлага за решаване на изброените проблеми са: нови училищни планове, програми и учебно съдържание, съобразени с възрастовите и психологическите потребности на децата и учениците; един учебник по един предмет за клас; изравняване на материалните условия във всички училища; въвеждане на професионално образование; пълен обхват на децата в средното образование; безплатни детски ясли и детски градини; безплатен обяд за децата до 4 клас; улесняване на достъпа до училище за децата от малките селища и бедни семейства; политика за запазване на училищата в малките селища; издръжка с публични средства само на държавните и общински училища, отказ от принципа "Парите следват ученика“ и преоценка на делегираните бюджети; мандатност на директорите на училища и детски градини.

Във висшето образование идеите на БСП са намаляване и поетапно премахване на студентските такси в държавните висши училища; държавна поръчка, основана на дългосрочно прогнозиране от страна на държавата на нуждата от специалисти; достойно заплащане на академичния състав; национална програма на студентските градчета; връзка на образованието с националната и регионалната икономика - национална карта образование-икономика, изработена от държава общини и бизнес.

- Поставяте подобряването на статуса на хората в неравностойно положение на първо място във вашата дейност. Кои са най спешните мерки, които трябва да се предприемат?

Към категорията хора в неравностойно положение в България в момента в една или друга степен влизат почти всички българи – бедни, социално слаби, хора с увреждания, представители на малцинствата, безработни, пенсионери. В момента в тази обстановка на пандемия е трудно да се определи чии проблеми са най-тежки и мерките за решаването им по-належащи, а финансовите ресурси за решаване на проблема са ограничени.

Належащо е при спазване на условията на равнопоставеност и недискриминация да се осигури зачитане на човешкото им достойнство и равното им третиране в личния, обществения и политическия живот, като се прилагат индивидуален подход и индивидуална оценка на техните потребности относно условия и право на труд, заплащане на този труд, здравеопазване, образование, социални нужди, достъпност на среда в обществени сгради. Ако погледнем реално, само въпросът за изискването на наличие на зелен сертификат за определени места и дейности ни вкарва в затворения кръг и дилемата от проблеми да поставяме определени хора от всички горепосочени изброени групи в неравностойно положение.

За първите 100 дни на управление, БСП предлага два вида мерки за решаване на проблемите в страната. Едните са краткосрочни, временни и са с бърз ефект върху икономиката и повишаване на жизнения стандарт на хората. Вторият вид мерки са средносрочни и дългосрочни и са част от Визията на БСП за структурни реформи. Истината е че, за да решим проблемите на хората попадащи в определени рискови групи, ние трябва да се стремим към цялостен подход за повишаване на жизнения стандарт на населението в страната, което е обвързано с методично, планирано и едновременно действие по решаване на проблемите във всички сфери на държавната политика.

- Вие сте дългогодишен директор на фондация "Дом в България“. На какво лично вас ви научи работата с хора в неравностойно положение?

- Научи ме на състрадание и съпричастност към проблемите на хората. Накара ме да осъзная факта, че хората са различни, но проблемите им в много случаи са еднакви. Един проблем никога не е изолиран, а винаги е взаимно свързан и е предизвикан или поражда други проблеми. За да решиш един проблем на даден човек, в повечето случаи трябва да решиш още няколко проблема на същия човек. А в България е установена порочната практика, всичко да се решава "на парче“ – индивидуално, според ситуацията. Липсва цялостен подход, цялостна политика, обвързаност на законовите актове и нормативните изисквания. Понякога не само липсва съгласуваност между наредби, изисквания и закони, но попадам в ситуации на пряко противоречие между тях. Това ме накара да погледна сериозно на Проекта на БСП - Визия за България, като един цялостен и последователен идеен поглед за решаване на проблемите в страната


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (877) 16%
Спас Гърневски (780) 14%
Д-р Иван Чомаков (535) 10%
Славчо Атанасов (1434) 26%
Иван Тотев (1463) 26%
Здравко Димитров (481) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: