Паметна вечер по случай 160 години от рождението на проф. Антон Безеншек

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
13:22 / 10.04.2014
2080
Община Пловдив и Регионален исторически музей - Пловдив организират паметна вечер по случай 160 години от рождението на професор Антон Безеншек. Събитието ще се случи на 14 април 2014 година от 18.00 часа в зала "Съединение" на площад "Съединение" № 1.

Програмата включва: Слово на инж. Карамфил Матев - главен стенограф на Народното събрание и председател на Сдружението на стенографите; Презентация на ученици от СОУ "Пейо Яворов" на тема "Антон Безеншек и Пловдив"; Изложба "Делото на Антон Безеншек" с материали на Регионална народна библиотека "Иван Вазов" - Пловдив и Регионален исторически музей - Пловдив; Концерт на хор "Евмолпея";

Антон Безеншек е роден в село Букове до град Целе, днешна Словения. Завършва Загребския университет и работи като преподавател, като пригажда системата на немската стенография за южнославянските езици.

През 1879 година идва в България и оглавява стенографското бюро на Народното събрание в София. През 1884 година е уволнен и идва в Пловдив като стенограф на Областното събрание на Източна Румелия. През следващите години до 1906 година е учител по немски език и етика в Мъжката гимназия под тепетата. 

В Пловдив издава учебници по стенография, етика, книги за приложението на пчелните продукти. Антон Безеншек е един от създателите и председател на Певческото дружество в Пловдив в края на XIX век. Умира в София на 11 декември 1915 година.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Нови арести в Пловдив!
Абитуриентският бал на една шампионка: Рокля под 300 лева и обувк...
ОД МВР Пловдив: 14 шофьори са арестувани!
Сериен подпалвач получи заслужена присъда
Скандално паркиране на джип в Пловдив
За награда "Пловдив" и за Източната порта, слушайте в предаването...


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).