ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пак умуват къде в Пловдив да бъде операта
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:46 / 02.03.2023Коментари (2)2662
Държавата, Общината и Фондация "Дом за Пловдивската опера“ обединиха усилия и поставиха като приоритет намирането на решение на дългогодишния проблем с липсата на собствена сграда на една от най-важните културни институции в Пловдив.

Това стана ясно след работна среща по инициатива на областния управител Ангел Стоев, който събра на една маса Фондацията и общината в лицето на кмета Здравко Димитров, неговия заместник Пламен Панов и главният архитект на града Димитър Ахрянов. В срещата от страната на Фондацията участваха инж. Любозар Фратев, доц. д-р инж. Никола Добрев, д-р Мариана Чолакова, арх. Илко Николов и секретарят Данаил Георгиев.

По време на разговорите беше взето решение проектът на Фондацията да бъде разгледан отново от ЕСУТ на извънредно заседание на 9 март. Предложението е да се даде възможност на автора - арх. Николов, да защити проекта, който предвижда да бъде изграден дом на Операта в центъра, като се използва пространството зад гърба на бившия Партийния дом като бъдещата сграда ще създаде естествена връзка с Концертна зала. "Важно е да се подчертае, че проектът бе представен публично през лятото на 2022 г. и той не предвижда бутане на сградата на централния площад“, коментира още Ангел Стоев.

"Бих искал да отбележа, че държавата подкрепя изцяло намирането на дом за Операта, но очаква от общината ясна позиция относно проекта на фондацията и окончателния избор на място. "Знаете, че дискусията тече повече от 7 години и са предлагани различни варианти, но до момента не се е стигнало до обща позиция между гражданската инициатива и общината“, коментира по време на срещата областният управител Ангел Стоев.

Той припомни, че са се обсъждали като подходящи места – терени в Международния панаир, до зала "Колодрум“, на мястото на щаба на БА зад паметника на "Съединението на България 1885 г.“, но до този момент няма общо становище между отделните субекти.

Д-р Мариана Чолакова подчерта, че Фондацията търси обединение за решаването на проблема, защото Пловдив като културна столица се нуждае от сграда на Операта, за да продължи да блести още по-ярко на културния небосклон на Европа.

"Като кмет не съм спирал да работя по проблема и да търся консенсусни решения. За нас е важно в рамките на този мандат въпросът да бъде решен“, заяви от своя страна кметът Здравко Димитров. По думите му обаче е важно да има и подкрепата на Общинския съвет, чието решение за събаряне на Партийния дом все още не е отменено и до голяма степен блокира процеса.

"Днес даваме сериозен тласък и трябва да вървим напред. Само след седмица ще е ясно дали ЕСУТ приема проекта на арх. Николов, или не, ако не приема, ще имаме нова среща, на която да продължим да търсим варианти, но в ускорено темпо“, бе категоричен областният управител.


Още по темата: общо новини по темата: 71
02.02.2024 »
22.01.2024 »
23.11.2023 »
22.11.2023 »
21.11.2023 »
20.09.2023 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
операта трябва да се построи или до тунела, дупката както е известно мястото или зад съединение, не му е мястото на щаба там. би било страхотно операта да има гледка към реката.
0
 
 
Предлагам да се разруши още някаква сграда по центъра на база празни обещания. Може би около тютюневите складове за да се образува ансамбъл...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Февруари 2023 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: