ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ започва обучение на кадри за индустрията
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:02 / 22.11.2011Коментари (5)2721
© Plovdiv24.bg
Бивши и настоящи студенти от
ПУ "Паисий Хилендарски":
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С пилотен 2-годишен проект за 310 хил. евро, финансиран от Европейската комисия, Пловдивският университет "Паисий Хилендарски" започва обучение на кадри за индустрията. Това съобщи зам.-ректорът проф. Невена Милева.

ПУ "Паисий Хилендарски" ще реализира проекта "Практически насочен адаптивен учебен план за нуждите на индустрията" съвместно с партньори от Испания, Австрия и компании и предприятия от региона, обясни проф. Милева.

Целта е да се покаже, че участието на индустрията в учебните планове на висшите училища е задължителна - първо, спира практиката да се създават кадри, които не могат да се реализират на пазара на труда, и второ, бизнесът вече може да разчита на компетентни служители, категорични са от Пловдивския университет.

След като пилотният проект бъде завършен през 2013 г., ще бъде препоръчано внедряване на практически насочени адаптивни учебни планове в бакалавърските и магистърски степени в университета. Те предвиждат в първите две години да се изучават базови дисциплини, а през следващите две учебни години - само специализиращи предмети.

Определянето на специализиращи дисциплини ще става в зависимост от това къде ще се реализират младежите след завършване на висшето си образование, тоест в зависимост от конкретните работни места. Предвиждат се стажове, разработване на дипломни работи, тестване дали са усвоени знанията, уменията и компетенциите, нужни за съответната професия и конкретното работно място. Резултатите от работата на младите хора в компаниите ще бъдат предоставяни на университета, за да може учебният план да се коригира непрекъснато.

Предполагаме, че заради динамиката в индустрията, ще трябва да променяме учебните планове на всеки две години, каза проф. Милева. Тя уточни, че по пилотния проект ще бъдат обучени 10 бакалаври от Физическия факултет през последните две години от следването им в бакалаварска степен по "Инженерна физика".

Тъй като и на този етап първите две години от бакалавърската им степен вече са предвидени за основополагащи предмети като физика, математика и общоинженерни науки, в рамките на изпълнението на проекта до октомври 2013 г. те ще изучат само специализиращи дисциплини.

За да се изготви учебният план екипът по проекта е предоставил на фирмите участнички анкета с въпроси и уточнения. По този начин ще се постигне коректно описание на професията т. нар. job role description, с което ще се съобразят обучаващите, за да не включват излишни предмети в учебната програма, уточни проф. Милева.

Всяка от компаниите е дала общи описания на професиите, за които иска ПУ "Паисий Хилендарски" да подготви кадри. В описанието освен степен на образование, изисквана университетска специалност, се дава и пълната длъжността характеристика. Тя включва основните дейности, отдела или цеха където ще бъде назначен служителят, йерархията, работно време и т.н.

Обучението в приложната специалност ще е съобразено и със задължителни базисни умения и знания - тези, които са задължителни за упражняване на професията: например, математика за инженерните професии, чужд език на определено ниво и др. Като специфични способности и компетенции работодателите определят тези, които превръщат кандидата в подходящ за точно тази професия.

На този принцип се обучават кадри за индустрията в САЩ и развитите държави в Европа. Единствено правило е да се преподават знания, умения и компетенции, необходими за извършване на точно определена длъжност. С подобни методи се стандартизират изискванията към бъдещите служители, което помага да се наемат правилните хора за съответната позиция.

Това не е първият проект, по който Пловдивският университет реализира адаптивни учебни планове, за да подготвя кадри за бизнеса, припомни проф. Милева. През 2002 г. във Физическия факултет бе открита бакалавърската програма "Информационни и комуникационни системи", която по-късно бе разработена като бакалавърска степен по "Информационна физика и комуникации" с последваща магистърска степен по "Информационни и комуникационни системи" - за нуждите на телекомуникационните компании у нас, както и за българските електронни медии.

 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на starec
премахни филтъра

Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Май 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Covid-19
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Серия от трусове в Турция
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: