ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
ПУ "Паисий Хилендарски" попаднa в челото на много престижна класация
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:18 / 15.01.2022Коментари (2)4008
©
В годината на 60-годишнината си Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ е в ТОП 5 на класацията на висшите училища по научно-изследователска дейност у нас. Това сочат базата данни на испанската организация SCImago Institutions Rankings (SIR), която обединява Испанския национален изследователски съвет, университета на Гранада, университета "Карлос Трети“ в Мадрид, университета на Алкала, университета на Естрамадура и други образователни институции в Испания.

Проучването на световните университети по фактори като: изследователска дейност, иновации и въздействие върху обществото, се подготвя от 2009 г. и обхваща 4 126 научни институции, сред които и 688 висши училища в света.

Според базата данни за 2021 г. Пловдивският университет е на пето място сред първите университети в България. Включването ни в първата петица на испанската класация е още едно признание за нас, след като с решение на Министерски съвет получихме статут на изследователски университет за следващите 4 години, коментираха от висшето училище в Пловдив.

Освен ПУ "Паисий Хилендарски“ на критериите за изследователски университети отговарят още 6 университета в България. От основно значение за получаване на подобен статут са количеството и качеството на научната продукция, както и най-големият брой цитирания в научната литература.

Статутът на изследователско висше училище бе въведен в Закона за висшето образование през 2020 г. и се дава за значим принос за развитието на важни обществени области чрез върхови научни изследвания и високи резултати от научно-изследователска дейност, оценени съгласно обективни показатели.

Като широкопрофилен университет в тази група, ПУ "Паисий Хилендарски“ се отличава със значителен брой защитили докторанти, сериозен дял на привлечени средства от международни и национални проекти и програми, както и на договори с български и чуждестранни предприятия.

Професионализъм, динамика, иновации и устойчивост определят развитието на университета на старта на 2022 година, в която ще бъдат отбелязани и 300 години от рождението на патрона на университета Паисий Хилендарски.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 16.01.2022 г.
0
 
 
Наистина този е като пришка на г*з. Заяжда се, обижда студентите и задава въпроси, нямащи нищо общо с литературата. Ние от Обединени филолози писахме оплакване до медиите, до ректора и декана, студентски съвен, но никой не обърна внимание на самозабравилито се професорче. Най-новото му извращение е че за изпитите ще иска зелен сертификат, което е абсолютна дискриминация спрямо студентите. Забравил е, че с нашите такси той получава заплата. Може би всички са го забравили. Публично заявяваме, че сме готови на протестни действия и ако това му решение не отпадне, и никой не обърне внимание на нашите искания...по уж престижния университет ще хвърчат камъни!
Aнонимен
на 15.01.2022 г.
0
 
 
Това място наречено университет? Не може да бъде...би трябвало да е шега! Филологическият факултет е най-пропаднал, начело с един преподавател, професор по Следосвобожденска литература - иван русков Дано вече да се пенсионира, че ни омръзна от прищявките му.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Декември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: