ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отстраниха 5-сантиметров тумор в белия дроб през отвор от 3 см
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:06 / 28.10.2014Коментари (0)4045
За първи път в България в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив бе демонстрирана миниинвазивна операция за отстраняване на карцином на белия дроб през един разрез с размер 3 см. 

Уникалната интервенция, т.нар. унипортална видео-асистирана торакоскопска лобектомия, бе извършена днес в Интегралния център на лечебното заведение от създателя на методиката д-р Диего Гонзалес Ривас от Университетската болница "Хуан Каналехо" в Ла Коруня, Испания.

Интервенцията бе приложена при 62-годишен мъж, на когото в рамките на 2-часова лапароскопска операция бе отстранена една трета от долния лоб на десния бял дроб, къде се е намирал тумор с размер 5 см. 

В момента пациентът е в Клиниката по гръдно-коремна хирургия, а не в КАИЛ, където би трябвало да бъде настанен, ако операцията бе извършена по познатия до момента метод - през три отвора, обясни д-р Ривас.

Тъй като в този случай няма метастази и не предстоят други терапии, се очаква мъжът да бъде изписан до 2-3 дни. Утре му предстои снимка на белия дроб, а вдругиден ще бъде махнат поставения днес гръден дрен. 

В рамките на десетина дни оперираният ще се възстанови и ще може да се върне към обичайните си задължения, разказа д-р Александър Янкулов от Клиниката по гръдно-коремна хирургия. Той посочи, че при отворените операции, каквито често се правят в България, пациентът бива изписван между 7 и 10 дни след операцията, а възстановяването е едва след 1 месец.

Той потвърди, че методиката на д-р Ривас е изключително щадяща, защото пациентът няма постоперативна болка, липсват и страничните ефекти на една отворена операция, направена през по-голям разрез. 

По този начин не се нарушава имунитетът и доста по-рано след операцията може да започне химиотерапия или лъчетерапия в зависимост от стадия на заболяването при различните пациенти. Всеки един допълнителен разрез води до увеличаване на болката и на хирургичната травма. 

С метода на испанския гръден хирург се избягва и анестетичната травма, тъй като пациентът не се интубира с ендотрахеална тръба, уточни д-р Янкулов.

Това е абсолютно радикална методика по отношение на карцинома на белия дроб. Оперирал съм над 1000 пациенти, при някои е отстранен целият бял дроб, а при други - само част от него, обясни д-р Ривас. Той е създал метода през юни 2010 г., но от оттогава досега не е спирал да го е усъвършенства. 

Първонално е започнал операции по стандартния начин - с три малки отвори, после е намалил броя им до 2 и в момента мининвазивната интервенция се извършва само през един 3-4-сантиметров разрез.

"Методът е насочен основно към лечение на карциноми и всякаква патология в областта на белия дроб, вкл. и на медиастинума - пространството между двата бели дроба. Колкото по-рано бъде открит туморът, толкова техниката е по-малко инвазивна спрямо имунната система", обясни д-р Ривас.

Стойността на операцията извън България варира в зависимост от използвания инструментариум, цялостното техническо оборудване на лечебното заведение и уменията на хирурга. 

"Настоящата операция бе извършена в перфектна операционна зала", коментира д-р Ривас. 

"Цената само на използваните индивидуални анатомични съшиватели е 2500 лева - с тези инструменти се извършва зашиването на малкия разрез", коментира д-р Александър Янкулов и уточни, че този разход не се реимбурсира от НЗОК.

Началният час на операцията бе 8:30 ч. сутринта днес и тя бе предавана наживо посредством видеовръзкана в X-а аудитория на Хирургичния блок на УМБАЛ "Свети Георги", където имаха възможност да я наблюдават лекари и студенти. 

По-късно в същата зала д-р Диего Гонзалес Ривас изнесе публична лекция, посветена на създадения от него метод: "Еволюция на миниинвазивната гръдна хирургия: от три към еднопортална техника, маншетни резекции и интервенции при неинтубирани пациенти".

Организатори на демонстративната операция бяха Клиниката по гръдно-коремна хирургия на УМБАЛ "Свети Георги" и Катедрата по специална хирургия към Медицински университет - Пловдив. Д-р Ривас практикува в Центъра по гръдна хирургия на Университетската болница "Хуан Каналехо" в Ла Коруня, Испания (Servicio de Cirugía Torácica, Hospital Universitario Juan Kanalejo, A Coruña, España).

Операцията бе извършена в Интегралния център, част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на УМБАЛ "Свети Георги". Той е оборудван с иновативна апаратура и към настоящия момент няма друго лечебно заведение в страната, което да разполага с подобна инсталирана и работеща система. Високотехнологичният център осигурява компютърно навигирана хирургия в реално време.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: