ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отново за Solar fest и нарушава ли община Пловдив общинските наредби?
Автор: Цвети Тончева 18:54 / 19.07.2022Коментари (9)6865
©
Общинският съветник от "Кауза за България" Румяна Толова опитала да предотврати проблем, свързан с късното провеждане на събитието на Гребната база и негодувание от живущите в жилищния квартал. Plovdiv24.bg писа за стотиците жалби от хората в кв. "Христо Смирненски", които са се възмутили от силната музика на Гребната база по време на Solar fest и шоуто на легендарния дисководещ Армин Ван Бюрен.

Разбира се, много от почитателите му се възмутиха от това, но истината винаги има две страни.

В разговор с Румяна Толова се опитваме да изясним кой има вина за създалата се ситуация и до каква степен тази вина се споделя от община Пловдив. Ето цялото интервю с нея: 

Г-жо Толова, разбрахме, че Вие сте се опитала да предотвратите проблема, който възникна със събитието на Гребната база Solar fest. Разкажете ни как! 

- В петък, след като видях, че събитието е анонсирано до ранните часове на следващия ден, звъннах на заместник- кмета Йордан Ставрев, за да го попитам до кога е издадено разрешителното за провеждане на подобно събитие и по какъв начин общината ще осъществи контрола. Знаете, че много често се случват подобни събития на територията на Гребната база. Аз съм напълно наясно, че общината издава разрешителните до 23 часа, така както е Наредбата и както трябва да бъде. Звъннах му в петък, обсъдихме с него въпросното събитие. Но тъй като е анонсирано до 3 часа сутринта, аз знаех, че проблем ще възникне. Беше ми отговорено от негова страна, че той е уведомил полицията, че тя ще изпълни своите контролни функции и общината няма да изпрати свой представител, който да го направи. Въпреки, че в Наредбата за опазване на обществения ред ясно се отбелязва, че контрол по опазването на обществения ред се осъществява от лице, упълномощено от кмета. В случая предположих, че това ще бъдат представители на Общинския инспекторат, но от него разбрах, че такива там на място няма да има. По негови думи, полицията трябвало да осъществи този контрол.

Това не е единственият такъв случай, много подобни събития се провеждат на Гребната база, но не всички продължават до малките часове. Но въпреки всичко, наредбата е ясна. За озвучаване на открито такива събития приключват до 23 часа. И е редно разрешителното да бъде издадено до тогава. Не съм видяла това, което е издадено, но няма как те да нарушат официално наредбата.

А всъщност реално тя е била нарушена?

 - Да, защото няма контрол от страна на общината дали разрешенията, които се издават, реално се спазват. Аз лично съм била свидетел, че те не се спазват в по-голямата си част. Това важи и за зарята, това събитие завърши с голяма заря в 3 часа. Дори и частните такива, които се разрешават, се случват след 23 часа.

Сега предстои Hills of Rock, има няколко анонсирани събития след 23 часа и то официално в сайта на фондация "Пловдив 2019". Заместник-кметът казва, че отговорността трябва да бъде търсена от полицията. Но виждаме от жалбите от хората, че полицаите са отговаряли, че те не могат да прекратят събитието, защото имат разрешение от общината. Но, ако тръгнеш да го искаш това разрешение, никой не ти го показва. Трябва да има лице, упълномощено от кмета, което да осъществи този контрол. Първоначално той трябва да бъде запознат с програмата, която е анонсирана най-често. По този начин общината ще е наясно, че се предвижда такова събитие, което ще продължи до късните часове. И в случая, в сайта на фондацията е било анонсирано, че този фест ще продължи от 0 до 6 часа сутринта. 

Редно е общината да взаимодейства със своите структури и да установява дали тези събития, за които издава разрешения, предварително са планирани за по-късен час. Естествено е, че няма как те да бъдат спрени по време на събитието. Би било пълен абсурд да поканиш най-известния диджей, с хилядната си публика, и в 24 часа да му кажеш "извинявай, но приклякваме". Тези неща трябва да бъдат предварително уточнени със самите организатори.

Какво е Вашето лично мнение за мястото на провеждане на такива събития?

 - Няма спор, че това е значимо събитие, важно за Пловдив, за феновете на Армин Ван Бюрен и за групите, които ще участват в Hills of Rock. Тези хора трябва да имат своето място в Пловдив. Но категорично, това не бива да се случва в жилищен квартал. На около на 440 метра има жилищни сгради, има и болница на 1.5 км от там, но тъй като няма сгради, които да спират звука, със сигурност там този шум се е чувал. Категорично, подобни събития трябва да се провеждат в града, трябва дори и повече, чисто икономическият фактор е важен тук. Всички хотели са заети в града, нощувките са на високи цени. Това е голяма помощ за бизнеса. Но те трябва да се провеждат извън града. Може да е в зала, а може да е дори на летище. Наскоро Армин Ван Бюрен ще има участие на едно от летищата. Тези събития трябва да са извън границите на града. Тогава те отново ще допринесат за икономиката на нашия град. Но хората, които ги харесват наистина ще се забавляват, а тези, които не искат,  ще си почиват.

Plovdiv24.bg се опита да се свърже на няколко пъти със зам.-кмета на Пловдив Йордан Ставрев. Той с досада затваряше телефона в момента, в който разбере, че го търсим с думите "Не мога да говоря".

Но ако наистина той няма желание да разговаря с журналистите, то по кой начин да изясним има ли виновни? И как да знаем дали общината ще продължи да издава разрешения, без след това да проследява спазват ли се те? Въпреки че съгласно Наредбата изпълнението на разрешенията трябва да се проследява именно от упълномощено от кмета лице. 

По думите на общинският съветник Румяна Толова, Ставрев удобно се е оправдал с полицията, като отговорна да проследява спазва ли се Общинската наредба. Ние добре знаем, обаче, че в правомощията на полицията стоят и други задължения, които те са изпълнявали. Има арест на 15 наркозависими по време на същото това събитие. 

Потърсихме и полицията, откъдето ни казаха, че при тях са постъпили над 50 сигнала по време на музикалното събитие в петък и събота на Гребната база.





Още по темата: общо новини по темата: 215
16.03.2024 »
29.02.2024 »
10.02.2024 »
09.02.2024 »
04.11.2023 »
06.10.2023 »
предишна страница [ 1/36 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Focusman
премахни филтъра

0
 
 
И аз не обичам наглите, но хайде да не пишете глупости. Набил спирачки, за да не се удари. Много добре си го направи. Не оправдавам нарушителя. Просто оценявам ситуацията. Нарушението е факт, но докато "нашата полиция" се крие и поставя камери на безумни места, на което целта е само събиране на данни(глоби за норматив), няма да се оправи движението. Има в града поне 7 булеварда, които са безпрецедентно блокирани от "патрони". Няма системно контролиране. Няма никога да се оправи движението в Пловдив за съжаление.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: