ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отмениха заповедта за уволнението на ексшефа на "Охранителна полиция"
Автор: Цвети Тончева 07:57 / 15.11.2022Коментари (0)4112
©
Административният съд в Пловдив отмени заповедта на министъра на вътрешните работи за уволнението на комисар Виктор Празов, бивш шеф на "Охранителна полиция" – Пловдив, предаде репортре на Plovdiv24.bg.

Той беше освободен от системата на МВР на 22 март тази година заради полицейско насилие в ромската махала на Асеновград, когато Празов вече беше преместен на работа в СДВР.

Освен, че го оневинява, Административният съд в Пловдив осъжда Министерство на вътрешните работи да заплати на Виктор Празов разноските по делото в размер на 1210 лева.

Решението подлежи на касационно обжалване в 14-дневен срок от съобщаването му пред Върховен административен съд на Република България.

Според съда, описаните от дисциплинарно наказващия орган тежки нарушения на служебната дисциплина, за които се налага дисциплинарно наказание "уволнение" - деяния, несъвместими с етичните правила за поведение на държавните служители в МВР, уронващи престижа на службата, не е доказано, а установените факти са неправилно квалифицирани като съставомерни за това дисциплинарно нарушение.

Ситуацията от вечерта на 06.05.2020 г. представлява битов скандал между роднини в ромската махала в Асеновград. "Но непосредственото лично участие на Виктор Празов в него в никакъв случай не е възможно да бъде разглеждано като дисциплинарно нарушение на изискването за законността на действията му по време на овладяване на ситуацията в Асеновград, непазене на доброто име на институцията, с личния си пример не е дал повод за неспазване на закона, непредприемане на действия за преустановяване на неетично или опасно поведение от друг служител към трето лице“, се казва в мотивите на Административния съд.

В случая Празов действително е участвал в СПО по опазване на обществения ред и сигурност, както и на противоепидемичните мерки по време на локдауна с цел неразпространение на ковид-19. Няма абсолютно никакви данни, обаче, че той е осъществявал полицейски функции в нарушение на ЗМВР, както и с личния си пример да е станал причина за неспазване на закона и да не е зачитал правото на живот и хуманно отношение към гражданите.

Въпреки дадените по време на дисциплинарното производство множество сведения на служители от РУ-Асеновград за събитията от вечерта на 06.05.2020г., никъде в тях не става дума за пряко разпореждане или участие на Празов в използване на физическа сила без причина над мирно население или нехуманно отношение към гражданите.

Всички те твърдят, че първо са го видели пред сградата на РУ-Асеновград, а след това са се засичали по улицата на ромската махала в Асеновград, над стадиона. Остава недоказано твърдението на друг свидетел, че прилошаването и постъпването в болница на пострадалия гражданин е в резултат от полицейски побой.

Напротив в Лист за преглед на пациент в КДБ/СО № 002395 от 06.05.2020г.(л.416), издаден от д-р Нели Маркова е записана Анамнеза - След побой със свои близки, като са му нанесли множество удари по цялото тяло започнал да трепери и се свлякъл на земята, оплаква се от болки в главата, шията и гърба. Няма данни да е загубил съзнание. Няма данни за използване на помощни средства или оръжие, а и за застрашаване на живот, в тази насока са и показанията на други свидетели, които са категорични, че на 06.05.2020г. не са били ползвали технически и помощни средства.

При решението си, Съдът е взел под внимание и разказите на негови колеги, които допълнително са били призовани като свидетели. От техните показания става ясно какви вреди са били причинени на Празов от наложените му наказания.

Единият от тях, и в момента действащ полицай от Пето РУ в Пловдив, познава Празов от 2004г., като колега и като приятел. Той твърди, че Виктор е много етичен човек, а като приятел е страшно емоционален - винаги с повдигнато настроение, усмихнат. Но след наложеното му първо наказания той се е затворил в себе си и не е излизал от дома, като е бил постоянно в стресово състояние. Започнал е да взема и хапчета за кръвно, здравето му се е влошило.

Свидетелите – негови колеги и приятели, го смятат за работохолик, който многократно е награждаван и като полицай с респект. Но твърдят единодушно, че след като са му наложили наказанията, той се е чувствал много унизен.

През месец май, съдът отмени и друга дисциплинарна заповед срещу Виктор Празов - "порицание“ заради побоя над журналиста Димитър Кенаров на 2 септември 2020 г. в София. По това време той е бил командирован в София заради протестите срещу Бойко Борисов и Иван Гешев.

Съдът не откри доказателства в подкрепа на това твърдение.


Още по темата: общо новини по темата: 128
15.03.2024 »
12.02.2024 »
08.01.2024 »
30.12.2023 »
27.12.2023 »
26.12.2023 »
предишна страница [ 1/22 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: