ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриват нови възможности за европейско финансиране на изследователски проекти
Автор: Васил Динев 13:43 / 31.07.2019Коментари (0)2344
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Министерство на образованието и науката, съвместно с Европейската федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации и секретариата на Инициативата за иновативни медикаменти /ИМИ/, организираха Информационен ден на ИМИ в България. Домакин на събитието беше Медицински университет – Пловдив.

"МУ-Пловдив разполага с уникална научно-изследователска инфраструктура, която ни представя пред тази инициатива, пред Брюксел, пред Европейската комисия, като един съвременен европейски университет. Смятам, че ние ще имаме изключителна възможност да направим контакти с европейски мрежи, които работят в публично-частни партньорства между науката и бизнеса", обясни заместник-ректорът по международно сътрудничество и проектна дейност проф. д-р Мариана Мурджева.

Тя поясни, че това е и целта на този Информационен ден - да покаже, че има такива партньорства между науката и фармацевтичната индустрия.

"Целта на нашия проект е точно в тази посока - създаването на нови молекули, на нови лекарствени препарати, които да помогнат на прецизната или персонализираната терапия, особено тази на злокачествените заболявания – като тумори, рак на млечната жлеза, като лимфоми, левкози в детската възраст и при възрастни пациенти. Ние работим в тази посока и бихме искали да бъдем информирани и да получим повече практически познания как науката може да се транслира, да се преведе в практиката с помощта на фармацевтичната индустрия", каза още проф. Мурджева.

На събитието присъстваха заместник-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева, Николас Креф, главен мениджър на Европейската Федерация на фармацевтичните индустрии, както и представители на академичните среди и бизнеса.

По време на форума стана ясно, че предстои да бъде изградена мрежа на Медицинските университети у нас.

"Добре е да започнем да изграждаме една национална мрежа от всички в медицината, които да се включват в европейски партньорства. Медицинските университети в България имат голям потенциал, те се развиват бързо и натрупаха много добър научен капацитет", съобщи зам.-министърът на образованието и науката Карина Ангелиева.

Инициативата за иновативни медикаменти е съвместен проект на Европейския съюз и Европейската асоциация на фармацевтичните индустрии и асоциации, създаден с цел подкрепа за разработването на по-качествени и по-безопасни медикаменти за пациентите.

Като най-голямата в Европа публично-частна инициатива, която оперира с бюджет от 3.3 млрд. евро за периода 2014 - 2024 г., осигурявани поравно от Рамковата програма "Хоризонт 2020“ и частния сектор, ИМИ съдейства за разширяване на иновациите във фармацевтичната индустрия на Европа, като подпомага съвместни проекти за научни изследвания и създава мрежи от индустриални и академични експерти. С подкрепата на Инициативата до момента са реализирани 121 проекта с 2254 участници, в резултат на което са създадени над 7000 научни продукта.

"Нека е ясно, че антибиотиците са довели до огромен прогрес, когато става въпрос да се лекуват инфекциозни заболявания и по тази причина ние се нуждаем от тях", обясни Николас Креф, главен мениджър на Европейската  Федерация на фармацевтичните индустрии и асоциации.

Целта на информационния ден е да предостави практически познания и ноу-хау на учените и бизнеса в България за включване в чуждестранни научни и бизнес мрежи и за реализиране на публично-частни партньорства в рамките на инициативата.

Очаква се информацията, която ще бъде представена, да повиши интереса и да подпомогне съществено сформирането на нови публично-частни партньорства у нас, които да кандидатстват в проектни конкурси на ИМИ, а в по-дългосрочен план да подпомогне тяхното включване в европейски консорциуми за участие в конкурсите на следващата Рамкова програма на ЕС "Хоризонт Европа“ (2021 - 2027 г.).







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1600) 16%
Спас Гърневски (1408) 14%
Д-р Иван Чомаков (962) 10%
Славчо Атанасов (2599) 26%
Иван Тотев (2560) 26%
Здравко Димитров (876) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: