ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриха изложба в центъра на Пловдив по случай 75-годишния юбилей на Катедрата по педиатрия към МУ
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 23:45 / 05.10.2021Коментари (0)1612
Катедрата по педиатрия и медицинска генетика към Медицински университет – Пловдив, която е в основата на Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги", отбеляза 75 години от основаването си с изложба под надслов "75 години отдаденост на детското здраве", която ще остане подредена на пл. "Римски стадион“ до 24 октомври и достъпна за разглеждане от всички граждани и гости на Пловдив.

"75 години са много време. За този период ние смятаме, че първо трябва да благодарим на нашите учители, за това, което те са ни предали като начин и отношение към работата, към децата, към обществото. Второ ние сме на мнение, че трябва да произвеждаме добри новини и да убеждаваме хората, че истинската медицина съществува, че хората могат да ни вярват. Освен това смятаме, че пред себе си имаме едно много добро поколение, на което да покажем, че има отворен път за неговото развитие. С тази изложба ние искаме да благодарим на много хора и институции – на Медицински университет – Пловдив и на УМБАЛ "Свети Георги“, които са ни дали възможност за развитие и не ни поставят ограничения, така че да помагаме на децата по най-добрия начин. Благодарим и на Община Пловдив, че в много наши съвместни инициативи предоставя най-доброто на гражданите. Благодарим на Пловдивската митрополия, която бе най-големият дарител в нашата инициатива за изграждане на нова сграда на клиниката и която също така ни дава духовна подкрепа.“

С тези думи ръководителят на Катедра по педиатрия и медицинска генетика и началник на Клиника по педиатрия проф. д-р Иван Иванов откри изложбата, реализирана в партньорство с Община Пловдив. Модератор на събитието бе началникът на звено "Ендокринология“ в Клиника по педиатрия доц. д-р Нарцис Калева.

Като своебразен домакин на събитието първа поздрави катедрата и клиниката ректорът на Медицински университет – Пловдив проф. д-р Мариана Мурджева.

"За тази катедра се говори с най-добри чувства. Тя се е утвърдила като място с най-високо качество за обучение на нашите студенти, специализанти и докторанти“, каза проф. Мурджева. Тя допълни, че катедрата по педиатрия е известна не само като символ на добро образование, но и с много други мероприятия в полза на обществото, сред които е ежегодният форум, посветен на дарителите на клиниката и катедрата, организиран в края на всяка календарна година, за да могат работещите в двете структури да благодарят на всички благодетели през годината. Катедрата и клиниката организират емблематични научни форуми, които събират не само педиатричната гилдия в нашата страна, но и международни учени. По-популярни събития са конференциите за детското развитие, организирани от проф. Иван Иванов и форумът "Спешна педиатрия“, организиран всяка година от проф. Тоньо Шмилев.

"Казвам всичко това, за да припомня какво е постигнато до момента и да изразя абсолютната вяра на сегашното университетско ръководство, че катедрата ще продължава занапред и по този начин да утвърждава постигнатото от нейните емблематични ръководители и хората, които са работили в нея, и ще го надгражда с много мощ и големи стъпки. Дори в тази година и половина, когато ние бяхме принудени да правим и електронно обучение, катедрата беше първенец. Благодаря ви за всичко, което правите за Медицински университет – Пловдив и за неговия имидж, за здравеопазването не само в града, но и в областта и в национален мащаб“, каза в заключение проф. Мурджева и поднесе на проф. Иванов почетен знак на университета с надпис "75 години, посветени на хуманността“ и картина на пловдивски художник.

Отново в ролята на домакин, но този път от страна на УМБАЛ "Свети Георги“ поздравления поднесе проф. д-р Жанет Грудева, зам.-директор по лечебна дейност на База 1 на УМБАЛ "Свети Георги“.

"Катедра и клиника, ръка за ръка от самото начало, вече 75 години. Всички признаваме високия професионализъм на колегите в Клиникапа по педиатрия. За нас тя е със статут на юридически непризната все още детска специализирана болница, защото имаме прекрасни специалисти от всички възможни детски специалности, на които винаги можем да разчитаме. Това, което може би липсва на този етап е една прекрасна материална база, за която ще се погрижим. Процесът вече е в ход, за да се създаде една модерна база, каквато колегите заслужават и това стана именно по инициатива на Клиниката по педиатрия, благодарение на дарителската кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни“.

Тя беше подкрепена от ръководството на УМБАЛ "Свети Георги“, от цялата общественост и от правителството на страната“, разказа проф. Грудева. Тя пожела на екипа на клиниката и катедрата да е все така всеотдаен и грижовен към малките пациенти, които лекува, и със същия професионализъм и надграждащи умения да продължи да се развива както и досега.

От името на Община Пловдив и кмета Здравко Димитров юбилярите поздрави инж. Анести Тимчев, зам.-кмет "Екология и здравеопазване“.

"Представете си, че влизате в един дом 75 години. 75 години дарявате на хората здраве, грижа, красота, сбъднати мечти. Представете си и още нещо – тези 75 години да минат така, че вие да изглеждате прекрасно, защото работата ви все едно е започнала днес, обогатена с традицията на цели 75 години. Щастливи родители, весели деца, 75-годишни пациенти от първия ден, в който са били в клиниката, доволни роднини, целуващи ръце на лекаря, прегръщащи го в знак на благодарност. 75 години грижа за бъдещето, 75 години дълбока следа и традиция“, каза зам.-кметът и допълни:

"Мога да кажа само: "Дай, Боже, всекиму подобни успехи, подобна сила, кураж да се изправи пред новото и неизвестното, да го превърне в свое оръжие и да радва и да работи за хората“. 75 години поколение след поколение сте приемали чуждата тъга за своя, чуждата болест за своя, чуждата грижа за своя. И всичко това не насила, а отвътре, с истинската мисъл за това, че творите бъдещето на един прекрасен народ, на един прекрасен град. Дълбок поклон пред днешните и миналите грижи, дълбок поклон пред желанието да предавате уменията си, дълбок поклон пред умението ви да бъдете не само лекуващи, но и да бъдете предвестници на бъдещето и на успеха“.

Представителят на гражданското общество Велислава Костадинова, която е и собственик на терапевтичното куче Мон, което посещава Клиниката по педиатрия и помага на децата пациенти, също честити юбилея на екипана клиниката и катедрата.

"Мон вдъхновява и "заразява“ с оптимизъм децата, които се лекуват в Клиниката по педиатрия. Любовта на екипа на клиниката към работата и децата вдъхнови нас гражданите и заедно с кучето Мон създадохме една благотворителна кампания, която се нарича "Заедно в живота“, защото решихме, че всички ние сме заедно в живота и трябва да си помагаме. Чрез тази кампания са набрани изключително много средства и съмишленици, които да подпомагат по различни начини работата на клиниката. Кампания в един момент се преплете с кампанията на УМБАЛ "Свети Георги“ – "Най-доброто за нашите деца и онкоболни“, в резултат на което се постигна огромен обществен интерес към нуждата на лекарите и на пациентите от нова база. Получи се много голяма подкрепа, първоначално от всички пловдивски училища и учители, ученици и родители. Те се отказаха от купуване на цветя по случай първия учебен ден през септември 2019 г. и дариха сумите за букети в полза на каузата за нова сграда на детската клиника. Това беше нашият първи голям успех да популяризираме кампанията и пловдивските ученици в онзи момент се оказаха най-големият дарител – с близо 17 хил. лева. Този отзвук доведе до още по-успешни събития и сме в очакване този проект скоро да бъде реализиран, а сградата построена“, разказа пред присъстващите на изложбата Велислава Костадинова.

Много голямо дарение – 20 хил. лева, в края на същата година направи и Пловдивската митрополия в лицето на Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай. От негово име юбилярите поздрави и благослови Негово Високопреподобие Архимандрит Арсений, Знеполски епископ:

"Негово Високопреосвещенство Пловдивският Митрополит Николай всякога подкрепя и молитства от всеподателя Бога преди всичко здраве и благоденствие за нашите прекрасни медици – лекарите, които отдават не само силите си, но жертват и живота си за здравето и благоденствието на нашия народ, на боледуващите. Днес е особен ден. Отбелязваме 75 години от венеца от години на Божията милост, проявени към нашия град и към нашите деца, защото всички вие – трудещите се в тази клиника, служите на ангели, защото децата са ангелите в нашия живот. Те са Божи дар в нашия живот. Децата са бисерът в нашия живот. И ние днес се прекланяме пред Вашия труд, защото вие влагате не само своите умения, които Бог ви е дарил, но преди всичко влагате сърце, чувство, и любов. Повелята на Господ гласи: "Почитай лекаря с чест, защото от Всевишния му е дадена дарбата да лекува“. Вашият труд да бъде благословен от Бога! Желаем здраве, благоденствие, мир и все така всеотдайно да бъдете безкористни във вашето хуманно служение – служението на любовта и на доброто!“ С тази благословия към медиците се обърна в заключение Знеполският епископ Арсений.

Върху 20 пана с фотографии и кратки текстове изложбата, озаглавена "75 години отдаденост на детското здраве" се опитва накратко да проследи възходящия път на поколения медици, отдали времето и професионализма си на детското здравеопазване и на развитието на медицинската наука. Представено е настоящото състояние на отделенията в клиниката, академичните постижения на катедрата, публичните инициативи на клиниката, включително и Дарителска кампания "Най-доброто за нашите деца и онкоболни", стартирала през 2018 г., чиято цел е изграждане на нов педиатричен и онко-хематологичен комплекс, в който да се преместят от старите си сгради Клиниката по педиатрия заедно с Детско спешно отделение и с още две по-малки клиники – по медицинска онкология и по клинична хематология.

Освен с изложбата екипът на катедрата и клиниката отбелязва солидната си годишнина и с юбилеен алманах със същото заглавие – "75 години отдаденост на детското здраве", който ще бъде отпечатан от Медицинско издателство "Лакс Букс".

Катедрата по педиатрия е основана през м. октомври 1946 г. към създадения година по-рано Медицински факултет при Пловдивския държавен университет с първи ръководител на катедрата проф. Богоя Юруков. Същински основател на Катедрата по педиатрия и на пловдивската педиатрична школа е проф. д-р Иван Андреев (1898-1978), който през още 1932 г. създава първото извънстолично детско отделение, чийто наследник е настоящата Клиниката по педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" и съответно Катедрата по педиатрия и медицинска генетика на Медицински университет – Пловдив. Проф. Андреев ръководи катедрата чак до 1964 г. Автор е на първия учебник по заразни болести и е съавтор на първите учебници по детски болести у нас. Почетен гражданин на Пловдив, заслужил лекар, носител на високи правителствени отличия. Неговото име носи университетската клиника по педиатрия на УМБАЛ "Свети Георги" – Пловдив.

Традицията на отдаденост към децата и педиатрията продължава и при следващите ръководители- проф. Иван Вапцаров (1964 – 1974 г.), проф. Христо Михов (1974 – 1986 г.), проф. Евгений Генев (1986 – 1990 г и 2000 – 2006 г.), проф. Борис Бойкинов (1990 – 1999 г.), проф. Мирослава Бошева (ръководител на катедрата от 2006 до 2020 г., а на клиниката – от 2006 до 2014 г.) и настоящият ръководител проф. д-р Иван Иванов (ръководител на катедрата от 2020 г., а на клиниката – от 2014 г.).








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: