ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откриха Националните есенни изложби в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:49 / 02.09.2020Коментари (0)1938
Многобройна публика от творци, почитатели и приятели изпълни двора на Балабановата къща на 1 септември за официалното откриване на Националните есенни изложби 2020 "Места до поискване". Те бяха открити официално с приветствия от проф. Галина Лардева, куратор на изложбите през последните 8 години, заместник-кметът по култура, археология и туризъм на Община Пловдив Пламен Панов, а от името на групата автори, участници в изданието през 2020 г. приветствие отправи големият български скулптор Павел Койчев.

Заместник-кметът Пламен Панов поздрави присъстващите от името на Кмета Здравко Димитров и благодари специално на проф. Лардева за усилията, вдъхновението и труда, които полага за осъществяването на проекта, който показвайки едновременно девет или десет самостоятелни изложби всяка година, превръща Национални есенни изложби Пловдив във форум за изкуство без аналог в България. Той благодари и на колегите от Община Пловдив и ОИ "Старинен Пловдив" .

"Темата на проекта тази година е "Места до поискване", а кои са и къде са те, надявам се ще разберете, когато разгледате уникалните експозиции. Мястото на което се намираме обаче, със сигурност е емблематично - сърцето на Пловдив, Стария град! И както всяка година, пространствата на Балабановата къща, Къща Хиндлиян и Къща "Мексиканско изкуство" предоставят възможност за творческа изява на артисти извън типичните пространства на галериите и музеите, където обичайно публиката се среща с изкуството. И това е част от неподражаемия дух и атмосфера, който изложбите носят", каза заместник-кметът. Той отбеляза още, че с огромно уважение би искал да отдаде заслужено признание и на хората, създали тази забележителна традиция. От 1967 насам, когато е поставено началото с изложба на Георги Божилов – Слона, в двора на Начо Културата, в "есенните изложби" са били представени едни от най-големите български творци . Постепенно с годините от камерни изложби на пловдивски автори, те прерастват в национални. Участвали са Йоан Левиев, Енчо Пиронков, Светлин Русев, Иван Кирков, Георги Баев, Димитър Киров, Кольо Витковски, Любен Диманов и много други. Към тях са присъединени и множество съвременни талантливи, млади автори. "Вярвам, че и днес продължаваме да съхраняваме неповторимия дух на изложбите и магията на Пловдив!", каза още Пламен Панов.

В "Места до поискване" до 30 септември можете да видите в БАЛАБАНОВА КЪЩА - Веселин Начев – живопис/ Дълбока зала, Иван Матеев – графика/ Сводеста зала, Антон Терзиев – живопис/ Първи етаж и Албена Петкова – живопис/ Двор. В КЪЩА ХИНДЛИЯН - Греди Асса – рисунка/ Веранда, Соня Станкова – фотография/ Мааза, Павел Койчев – скулптура/ Двор. В

КЪЩА МЕКСИКАНСКО ИЗКУСТВО - Стилияна Узунова – живопис/ Зала и Михаела Каменова – скулптура/ Двор.

Националните есенни изложби 2020 се финансират от Община Пловдив са част от Културния календар на града. Осъществяват се с подкрепата на КЦМ 2000 АД Пловдив, ГХГ Пловдив, галерия Етерна Пловдив.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
XXI игри на БАСС
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1619) 16%
Спас Гърневски (1423) 14%
Д-р Иван Чомаков (971) 10%
Славчо Атанасов (2634) 26%
Иван Тотев (2591) 26%
Здравко Димитров (890) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: