ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Отцеубиецът от "Кючук Париж" развивал тези срещу насилието
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:03 / 16.06.2010Коментари (3)4436
© Plovdiv24.bg
"На агресията има начини да се реагира и с други средства. Насилието не е отговор и не решава проблема с насилника." Такава теза активно е защитавал през март по време на открит урок "Не на агресията" 11-класникът Жулиен Петков. В неделя той уби с нож и с тесла спящия си баща в апартамента им в Пловдив.

Там живеели само двамата, майката напуснала семейството, когато Жулиен бил на 2 г.

Пред съучениците си от IX, X и XI клас на СОУ "Константин Величков" младежът разпалено и искрено се включил в дискусията, коментирайки насилието. "Искаше да каже, че дори и да си предизвикан, реакцията трябва да е адекватна, а не да те превръща в престъпник", спомня си класната на Жулиен Диана Ставрева. Урокът бил от гражданското образование в часа на класа.

По същото време 17-годишният младеж се записал и в Националния алианс за работа с доброволци (НАРД), каза директорката на училището Ели Атанасова. С групата преминал 2-дневно обучение в Хасково, където е живял като дете, защото родителите на баща му са от Татарево. Идеята била да помагат на деца от домовете и да са полезни на проблемни тийнейджъри. По време на интерактивните игри момчето е отказвало да се включва в занимания, при които имало докосване и физически контакт.

"Колегите забелязали това при 10-те часа съвместна работа", обясни психоложката и председателка на алианса Ренета Венева. Според нея това било индикация, че младежът има бариера в общуването си заради някакъв вид насилие над него. В същото време в училище съученици и съседи описват Жулиен като изключително момче - усмихнат, отзивчив, в никакъв случай затворен в себе си. Бил е неформален лидер, не се е налагал, хората край него спонтанно го харесвали не заради клоунско поведение, а заради качествата му, коментира Венева. През ноември бил водещ на концерта на гимназията.

"Не познавам лично Жулиен, но той може да е проповядвал тезата против агресията, именно защото е бил жертва на насилие. Сам знае, че това не е начинът хората да се отнасят един към друг, ако е бил неглижиран от бащата. И младежът го е показвал, след като не е имало никакви индикации и не е бил агресивен спрямо другите. За мен това е отношение към човека, който го е тормозел. Тормоз е точната дума. Насилието в смисъла на ежедневен бой е по-лесно забележимо. Не е споделял с учители, с приятели. Било е въпрос на чест", коментира Венева.

Според нея момчето е било без майка в най-важните си години. "И се е справяло с много неща само - с училище, с приятелствата, вероятно с любовите. Това са успехи. И такъв човек не говори лесно за трудностите, освен ако насреща няма човек, на когото да се довери. Ако успяват въпреки трудностите, никой не им обръща внимание. А училищните психолози работят с деца, които не се справят", каза Венева.

В случая с Жулиен е имало неглижиране от майката и много интензивни отношения с бащата, който го е отглеждал.

"И вероятно наслагвани години наред негативни отношения между двамата мъже. Има скъсана връзка със семейството. На 17 г. момчето е вече мъж, но има нужда от доверие, подкрепа, насочване. В отношения без разбирателство искрата лесно пламва. Много дребни на пръв поглед причини довеждат до скандал. При липса на ценностни връзки прагът на дразненията е много нисък. Системният тормоз води до непрекъснато недоволство, то се трупа и се формира готовност за агресивна проява. Ако някой системно те етикера, обижда, подценява, иронизира, не уважава личността ти, която е много важна в тийнейджърската възраст, е въпрос на време бомбата със закъснител да избухне. Убийството едва ли е било замислено поведение. Момчето не се е подготвяло, реакцията е била импулсивна", смята Венева.

Криминалистите обаче установиха, че клането е станало, докато бащата е спял. "Към насилника ти се отнасяш като към жертва тогава, когато той е слаб. Чакаш го да бъде в състояние, в което не може да те тормози и обижда", обясни Венева.

За импулсивната реакция на Жулиен говори и паниката му след убийството - още в неделя сутринта младежът отива в селото на родителите на татко си Митко, на 59 г. На баба си и дядо си тийнейджърът казва, че баща му е починал. Същия ден са връща в Пловдив и отива в полицията, където казва, че баща му е изчезнал. Когато криминалистите отварят апартамента на 14-ия етаж в блока на ул. "Димитър Талев" 65, намират окървавения труп. И тогава момчето си признало. Казало, че караницата между тях в събота вечерта е заради късно прибиране и за неизплатени пари от приятел, който купил семейния им форд.

"Жулиен е екстраверт, социално много добре адаптиран. Но не е споделял, защото е нямал рамо, на което да се опре. Това е много лично и в тази възраст е демонстрация на слабост. Такива деца са много силни, преодолели са много от собствените си несгоди, травми, справили са се с много кризи и преживявания - на първия учебен ден, на първите любови, раздели, на първите шамари, успехи. Много съжалявам за момчето. То е жертвата, нищо че е извършило убийство. Куца ни превенцията. Подходът към младите трябва да са не наказанията, защото с тях се създават врагове. А позитивното отношение, поощряването на силните им страни, а не мачкането", убедена е Венева.

Като блока на самоубийците е известна 16-етажната сграда в пловдивския квартал Кючук Париж, където в неделя сутринта към 4 ч е станало отцеубийството. 59-годишният Митко Петков е 5-ата жертва в черната статистика.

Злокобната серия започва през 2001 г., когато на 25 май от последните етажи се хвърля 5-класникът Ивайло Христозов. Момчето мечтаело да стане пилот и се метнало през прозореца.

На 27 септември 2008 г. мистериозна смърт на майка и син шокира живеещите в блока. 55-годишната Русана и Стоил, на 30 г., Боеви са намерени в Родопите на поляна над асеновградското село Лясково. Двамата лежали мъртви, хванати за ръце. В продължение на няколко дни се хранели само с корени и гъби. И двамата страдали от психическо заболяване.

От 9-ия етаж се хвърлил на 24 юли миналата година живеещият в блока Николай Величков.

Източник: в. "24 часа"



Още по темата: общо новини по темата: 12
09.06.2011 »
03.02.2011 »
17.01.2011 »
17.01.2011 »
17.01.2011 »
14.01.2011 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+2
 
 
НАСИЛИЕТО И НАВСЯКЪДЕ . КАКВО ЛИ Е ТАИЛ В ДУШАТА СИ ТОЗИ МЛАДЕЖ ЗА ДА НАПРАВИ ТОВА . НЯМА ДА РАЗБЕРЕМ . ЯСНО Е САМО , ЧЕ ЦЯЛОТО НИ ОБЩЕСТВО Е БОЛНО. НАСИЛИЕ , ЛЪЖИ , ИЗМАМИ И КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ -БОЖЕ ,ОПАЗИ НИ!
+1
 
 
Много съжалявам затази семейна драма, казевам семейна драма за6тото е такава. Никой за ни6то не го интерсува. Управлвва6тите са с крайно нисък морал, да не казвам , 4е са без морал. Имам много за многоработи да пи6а. За финал 6те кажа, 4е тепърва 6те стават о6те поло6и работи. 6том няма семество, ,6то има порно европейска демокрация,полицията е малко , направете я на 150 000,,,,,,, !!!!!1
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1549) 16%
Спас Гърневски (1348) 14%
Д-р Иван Чомаков (919) 10%
Славчо Атанасов (2490) 26%
Иван Тотев (2462) 26%
Здравко Димитров (838) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: