От 2011 г. в УМБАЛ „Свети Георги” ще присаждат сърце и черен дроб

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
15:38 / 21.11.2009
1612
Центрове по трансплантация ще заработят в 10 болници в страната, финансирането от МЗ ще е за извършена дейност

Център за трансплатации ще заработи в Университетска болница „Свети Георги" през 2011 г. , заяви изпълнителният директор на лечебното заведение доц. д-р Божидар Хаджиев. Новината бе оповестена по време на работна среща за обсъждане на Националната програма за развитие на трансплантацията, чийто домакин бе УМБАЛ „Свети Георги".

Дискусията е част от кампанията на Министерството на здравеопазването и на нея присъстваха директорът на Изпълнителната агенция по трансплантации д-р Теодора Джалева, доц. Вилиян Платиканов - консултант по трансплантология в МЗ, координаторите за Пловдив и региона, както и трансплантирани пациенти.

Предвиждаме след две години при нас да се извършват операции за присаждане на сърце и черен дроб, каза доц. Хаджиев. Той обясни, че преди да стартира работа трансплантационният център, в болницата трябва да се открие имунологична лаборатория.

Не се съмнявам, че УМБАЛ „Свети Георги" като най-голямата болница в Южна България, ще отговори на изискванията на МЗ да създаде свой трансплантационен център, каза изпълнителният директор на лечебното заведение. До 2011 г. ние освен от финансиране, ще имаме нужда и от изграждане на организация за работата в центъра. Ще трябва също така да съгласуваме нормативната уредба с изискванията на МЗ и българското законодателство, уточни доц. Хаджиев.

В общо 10 болници в страната ще има центрове по трансплантация, чието финансиране ще е според извършената дейност. Всички останали здравни заведения ще бъдат подготвени да се свързват с центровете, когато имат донори на органи или пациенти, които се нуждаят от присаждане, съобщи по време на срещата в Пловдив доц. Платиканов.

При структурирането на основните дейности Фонд за трансплантация и ИАТ ще се възползват от вече доказания успешен опит на Испания, където всички анестезиолози и среден медицински персонал са подготвени за работа в трансплантационен сектор, подчерта д-р Джалева. В Испания има и единна електронна мрежа, която проследява състоянието на възможните донори и на най-спешните случаи за трансплантация, обясниха от ИАТ.

До края на другата седмица в България също ще заработи подобна мрежа, в момента е активна демоверсията на специализирания софтуер, поясни д-р Теодора Джалева. До информацията в него оторизиран достъп ще имат по двама реаниматори и един психолог във всяка болница. На всеки 24 часа в системата ще се подава информация за състоянието на пациентите в кома. Обикновено техният летален край е причина органите им да могат да се използват за трансплантация, ако роднините дадат съгласие.

На този етап поради религиозни съображения и недоверие в медицинското съсловие като цяло близки на пациентите в кома често отказват да предоставят органите им за присаждане, обясни доц. Платиканов. В страната няма търговия с човешки органи, бе категоричен консултантът по трансплантология. В момента у нас е добре развито дарителството на органи от живи донори - обикновено роднини. Искаме да развием обаче и трупното донорство, каза д-р Джалева.

През август т. г. правителството взе решение да се създаде Център „Фонд за трансплантация" с цел подпомагане на граждани, които се нуждаят от трансплантации на органи и стволови клетки в България или в чужбина. Освен разяснителна кампания в страната, д-р Джалева и доц. Платиканов посещават големите болници в страната, за да се запознаят с техническата база и подготвеността на кадрите за трансплантационна дейност, обясниха домакините на срещата.

През последната година в КАРИТ на УМБАЛ „Свети Георги" са преминали 1200-1400 пациенти. От тях потенциални донори са били 65-70 души, но в 90% от случаите роднините на починалите отказват да предоставят органите за трансплантация. Такъв е и средният процент на отказите за цялата страна, коментира доц. Хаджиев.

Тъй като вече сме част от ЕС, България трябва да следва европейските практики и да се присъедини към мрежата „Евротрансплант". Вече имаме индикации, че тази организация проявява интерес към страната ни, каза д-р Джалева. Представители на „Евротрансплант" са посетили България в петък, 20 ноември, за да се запознаят с възможностите на болничния сектор. За да ни приемат обаче, трябва да имаме вече работеща в цялата страна структура с постоянни екипи за експлантация и трансплантация на органи, коментираха участниците в срещата.


Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Богата културна програма, кебапчета и бира в парк "Лаута"
МВР министърът: Какво има да се коментира? Не виждате ли останкит...
Пловдив е един от най-големите доставчици на хранителни стоки
Британски студент, убил моторист, прояви претенции в Пловдив
Вижте как осъмна лобното място на Кристиан и Теодора на бул. "Рус...
Любимци на публиката идват в Пловдив


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).