ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Оприличиха Пловдив на Истанбул, а София - само на Анкара!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:58 / 27.03.2021Коментари (0)6531
© Plovdiv24.bg
След 4-годишен мандат генералният консул на Турция в Пловдив Хюсейин Ергани си тръгва за Анкара като пловдивчанин. Това сподели в интервю за БТА дни преди да предаде дипломатическата мисия на своя наследник. Ергани беше категоричен, че ни си казва "сбогом" с Пловдив, а "довиждане" и допълни, че ще използва всеки повод, дори и това да си постави втората ваксина, за да се връща в града на тепетата, където по думите му, оставя много добри спомени и добри приятелства.

Хюсейин Eргани е роден през 1973 г. в град Ерзурум. Завършва "Международни отношения" във Факултета по икономически и административни науки на Университета "Боазичи". Преди Пловдив е заемал длъжности в дипломатическите мисии на Турция в Душанбе, към ООН в Женева, в Афганистан, във Вашингтон и в Одеса. Владее английски и на средно ниво руски език. След Пловдив се връща в Анкара, където ще чака новото си назначение. Какво ще бъде то - ще разбере, когато получи заповедта си на 1 април.

- Какво ще кажете на Пловдив преди тръгване - "сбогом" или "довиждане"?

- Аз мисля, че никога не трябва да се сбогуваме, защото планетата ни не е голяма, а едно малко кълбо, а с България сме много близо и поддържаме много добри отношения. Този период, през който бях в Пловдив, е много добър за мен, създадох много добри приятелства и не мога да кажа "сбогом", а само "довиждане". Тръгвам си като пловдивчанин. Аз много заобичах и харесах Пловдив, възприех го като мой роден град и много се надявам пак да дойда.

- С какви очаквания дойдохте в Пловдив и покриха ли се те в действителност?

- Когато се изясни, че ще бъда на служба в България, знаех само, че е съседна държава, но не знаех много за нея. От детството и книгите, които изучавахме, знаех, че българският и турският народ са родствени. Имаше едно спокойствие, че идвам в една съседна и приятелска държава. В процеса на работа, на срещите и опознаването на българския народ в периода на моята служба, аз се убедих, че ние наистина имаме много общи неща помежду си и най-вече в културната сфера.

Двата народа имат различен опит от историята, но културата им е много близка, имат общи думи в всекидневния бит. Дойдох като приятел на България и това приятелство се увеличи многократно и си тръгвам като приятел. Когато пристигнах и започна мандатът ми, отидох на първото културно събитие, където се запознах с един от известните художници на Пловдив - Вълчан Петров. Той ми каза: "Ако отвориш душата си за българския народ - той ще те прегърне". И аз наистина се убедих в правотата на неговите думи и винаги съм се ръководил от тях.

- Поставихте началото на много културни проекти с участието на представители на двете държави?

- Беше един период, през който се реализираха много културни проекти и сътрудничества. Особено през времето, когато Пловдив беше Европейска столица на културата през 2019 година. В тази връзка съвместно с Турско-български литературен клуб и с други движения изпълнихме много проекти. Един от най-успешните е честването на Международния ден на майчиния език. По отношение на културата, Пловдив е много богат град и го оприличавам на Истанбул, а София - на Анкара.

На пръв поглед може да не се забелязва, но в Пловдив има много етнически и религиозни групи, които от много дълго време съжителстват заедно. Броят на етносите се оказа около 30. Една част от тях са дошли да работят, други да се учат като студенти. В рамките на този проект имахме възможност да съберем на едно място представители на тези народности и да им дадем възможност да презентират своята култура и език.

Може би една от най-специалните страни е включването на жестомимичния език и по такъв начин допринесохме за това хората, които са в по-специално положение, да бъдат по-добре представени в обществото. Заедно с литературния клуб подкрепихме и създадохме двуезичното списание "Небет тепе" - на български и турски. Издаването на това списание има много голям принос българските творци да бъдат по-добре представени в Турция и обратно.

На всеки брой на корицата е представен и по един художник, което помага и за презентирането на това изкуство. В един от броевете е представен художникът Петър Ничев, в друг има картина на Камбер Камбер и така се получи един продукт, който е многостранно насочен. Своето място в него намериха и всички проекти, които ние представихме по време на "Пловдив 2019". Сред другите събития е представянето на изкуството "ебро" пред децата с увреден слух - с тях месихме и пекохме хляб, имахме ден на ашурето, в Стария град имаше представяне на дервишите, както и концерт на една от най-известните флейтистки в Турция Шефика Кутлуер.

По повод годишнината от основаването на Република Турция и националния ни празник, в Дома на културата имаше концерт на симфоничния оркестър от Тракийския университет съвместно с Музикалното училище "Добрин Петков". Всъщност, когато погледнем назад виждаме, че се е получил един много богат културен календар. В него можем да впишем и Театъра на сенките "Хадживат и Карагьоз", и демонстрациите на майстора на стъклото.

През моя мандат генералното ни консулство реализира една наситена културна програма в партньорство с различни граждански сдружения, с община Пловдив, с областната администрация. От друга страна, като гост на много изложби в Пловдив създадох и си тръгвам от тук с една много стойностна колекция от картини, част от които сам съм закупил, а други са ми подарени. Пловдив наистина е град на художниците.

- Кои места ще препоръчате на вашия наследник да посети на всяка цена в Пловдив?

- Толкова са много, че не мога да ги изброя. Една част са много близо до консулството и може да се стигне до тях пеша. Старият град е специалното място и е отделно от останалите. Там на няколко пъти умишлено съм се "губил" и съм влизал в малки улички, за да мога да ги разгледам. Античният театър, който е уникален, Етнографският музей е едно много специално място... Има много къщи, които са реставрирани и които сами за себе си са паметници на културата. Например, Римският стадион, който те изненадва на Главната улица, заставайки изведнъж пред теб и виждайки го, човек се убеждава, че под този град има още един античен град. Сред тях е и Сахат тепе, който в момента се реставрира. Асеновата крепост също е едно впечатляващо място, сред символите на Пловдив са Джумая джамия и Чифте баня. При всяко излизане, вниманието ти привличат различни неща и затова винаги съм казвал, че градът е многослоен. Разговарях вече с него и по най-добрия начин му разказах за Пловдив.


Още по темата: общо новини по темата: 956
14.03.2024 »
07.02.2024 »
01.02.2024 »
12.01.2024 »
24.01.2023 »
12.01.2023 »
предишна страница [ 1/160 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
49-ото Народно събрание
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: