ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Очи пълни, ръце празни: Панаирът в Пловдив по времето на комунизма
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:48 / 20.01.2024Коментари (11)8001
През 1956 г. броят и разнообразието от автомобили на Пловдивския панаир, за първи път след войната отново създава усещането за истински автосалон. Към обширния щанд на Mercedes-Benz, на който отново са изложени голяма част от масово произвежданите леки автомобили на фирмата, се присъединяват Fiat с моделите 600 и Multipla, Simca, която се представя с Aronde и Ariane в палата “Христо Ботев", и британската компания Standard-Triumph, на чийто открит щанд са показани компактният модел Standard Vanguard и атрактивният спортен роудстър Triumph TR3, пише специализираното издание "AUTO BILD".

През втората половина на 50-те и в началото на 60-те години у нас срещу левове се продават малки серии Fiat, Simca, Renault и Standard, а след 1957 г. продажбите на Mercedes-Benz (разбира се, само за държавни нужди) стават с посредничеството на основаното в края на 1956 г. ДСП (държавно стопанско предприятие) “Булет". Интересно е да се отбележи, че в началото на 60-те години Fiat, Simca и Renault дори внасят оферти за построяването на монтажни заводи в България.

От западноевропейските фирми участват още Auto-Union, Steyr и др. На същия панаир по традиция присъстват и почти всички източноевропейски производители. Именно там за първи път у нас са изложени новите автомобили на ГДР Wartburg 311 седан и комби с две врати и икономичният Р70, произвеждан в бившия завод на Auto-Union в Цвикау. Škoda също показва своя нов седан 440, заедно с познатия в България модел 1201, както и няколко камиона Škoda 706. На открития чешки щанд може да се види и триосна цистерна Tatra 111С. Унгария се представя със специален автобус Ikarus 60, снабден с рентгенова уредба “Серикс А", а Полша показва камионите Star 25 в изпълнение влекач и самосвал.

Важна подробност от панаира през 1956 г. е откритият за втори път базар за продажба на чуждестранни стоки, включително и на всички видове моторни превозни средства. Доколкото е известно, през същата година големият български художник Илия Бешков си купува лек автомобил директно от щанда на Mercеdes-Benz.

В един от броевете на информационния панаирен бюлетин е поместена статията “Универсален земеделски трактор", в която са описани предимствата на западногерманския всъдеход Unimog. Там е отделено място и за традиционния платен от Mercedes-Benz репортаж, който е озаглавен “На разходка до Рилския манастир със 100 км в час". В него се разказва за проведения тест на два леки автомобила Mercedes-Benz 220S и 170SD. Пак там е публикувана и ретроспекция за историята на унгарското автомобилостроене, илюстрирана с една снимка на футуристичния прототип на междуградски автобус Ikarus, който е показан през същата година в Пловдив. Проведените в рамките на изложението тестове с английски автомобили Standard също са отразени на страниците на изданието.

Първите западни автомобили се завръщат на Пловдивския панаир през 1955 г., но през 1956 г. нашето най-голямо международно изложение вече придобива вид на един истински, макар и неофициален автосалон. За съжаление, както тогава, така и през цялата епоха на комунизма, основната част от новите и атрактивни западни автомобили, излагани в Пловдив, могат само да бъдат разглеждани, докато възможностите за притежаването на такива от страна на трудовите маси в България е силно ограничено.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на donHuan
премахни филтъра

0
 
 
Ръце празни за некафърните льохмани , който беше по умен намираше вариант
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Сериалът "Чернобил" 2019
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: