Обсъдиха интегрирането на пенсионерите в обществения живот на Пловдив

Автор: Екип Plovdiv24.bg
Коментари (0)
14:25 / 18.08.2008
1344
Кръгла маса по проблемите на хората от третата възраст беше проведена днес в община Пловдив по инициатива на зам.- кмета Красимир Ангелов. Целта на срещата беше да се обсъдят възможностите за по-активното включване на пенсионерите в обществения живот на града.

В дискусията взеха участие заместник кмета по социални, демографски и етнически въпроси Красимир Ангелов, шефката на дирекция "Социална политика" Нина Банкова, Мая Грозданова - началник отдел "Социални дейности", градските ръководства на Съюза на пенсионерите, Съюза на инвалидите, Съюза на слепо-глухите в града, ресорните експерти по социални дейности от районните администрации и техническите сътрудници, които се грижат за Клубовете на пенсионера по райони.

Според демографската справка от края на юли 2008 година, общият брой на пенсионерите в Пловдив е 70 879. От тях 24 391 са мъжете в пенсионна възраст. Почти два пъти по-голям - 46 488 е броят на жените - пенсионерки. Районите с най-висок брой на хора от третата възраст са "Централен", "Западен" и "Южен". Най-малко са пенсионерите в район "Източен".

Пилотен проект в район "Западен" стартира скоро община Пловдив. Това оповести на срещата зам.-кмета Красимир Ангелов. Със съдействието на местните клубове на пенсионера, администрацията ще се опита да приспособи в района достъпна среда за инвалиди и трудноподвижни хора, обясни Красимир Ангелов. В рамките на града инвалидите и хората с физически увреждания са близо 28 хиляди. Търсят се пътища за приспособяването на градската среда за нуждите им и с оглед по-лесното им придвижване и оттам социализиране.

Предстои в районите "Западен" и "Северен" да бъдат обезпечени допълнителни помещения, за да се бъдат разкрити още пенсионерски клубове, каза още ресорният зам.-кмет. В момента на територията на Пловдив функционират общо 10 клуба, които се финансират от общината. Основният проблем, който поставиха техническите сътрудници на клубовете е липсата на стационарни телефони. От администрацията обещаха да придвижат въпроса с подобряване на комуникациите. Заместник-председателят на Съюза на пенсионерите в район "Южен" - Иван Колевски предложи съществуващите клубове на пенсионера да бъдат трансформирани в Дневни центрове за стари хора. Законодателството обаче не позволява реализацията на тази идея, тъй като Дневните центрове изискват присъствието на социален работник, рехабилитатор и медицинско лице, което с настроящия бюджет, с който разполагат клубовете е невъзможно. От администрацията разясниха и каква е възможността желаещите да работят пенсионери да се включат ефективно в услугата "социален" асистент. От гласуваните от ОбС 15 щатни бройки за социални асистенти, в момента са заети едва 2, оповести Ангелов. "Социалният бюлетин", който издава община Пловдив от няколко месеца намира изключително добър прием, стана ясно още на срещата. Зам.-кметът призова пенсионерите да съдействат за още по-доброто му разпространение, за да достигне бюлетинът до всичките си потенциални адресати.

Виж коментарите (0)
Още новини от Новини от Пловдив:
Провериха сигнал срещу любима хижа недалеч от Пловдив
Бойко Борисов със силно обръщение от Пловдив към избирателите
Манфред Вебер от Пловдив: По-силни сме от всякога
Урсула фон дер Лайен цитира Христо Ботев в Пловдив
Росен Желязков: Европа е преживяла най-кървавите и опустошителни ...
Костадин Димитров: Това е едно историческо за Пловдив събитие


Виж още:


За връзка с нас:
тел.: 0700 45 024
novini@plovdiv24.bg

Екип

©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД.
Plovdiv24.bg mobile - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени).