ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Общината и Зонта Клуб подават ръка на деца с увреждания
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:47 / 02.02.2021Коментари (0)1478
©
По-достъпна среда за деца с увреждания, придвижващи се с чужда помощ и осигуряване на възможности за тяхното свободно излизане навън обсъдиха по време на среща заместник-кметът Георги Титюков, Веселина Ботева, директор дирекция "Социални дейности" и представители на "Зонта Клуб".

"Желанието ни е да си партнираме, за да помагаме на децата на Пловдив, които са с физически увреждания и нямат възможност да излизат често навън", сподели Донка Пашова, президент на "Зонта клуб" Пловдив. Тя уточни, че идеята е неправителствената организация да подпомага родителите на тези деца за изграждането на различни подемни машини и рампи, които да им помагат за по-свободното и често излизане навън. Желанието им е и чрез съвместни усилия и подкрепата на  институции, организации  и  обществеността децата със специални нужди да "станат част от нашия ден и живот чрез подобряване на техния живот и среда".

За целта от "Зонта клуб" са разработили проект, с който ще се кандидатства за участие в програма на Министерство на труда и социалната политика за достъпна среда. Инициативата е под наслов "Подай ръка, сбъдни мечта, да открием заедно света". Всички деца трябва да играят и да се разхождат навън. Целта е по-големите от тях, които са със специални нужди да получат възможност да излизат  по-лесно от домовете си дори без допълнителна помощ. Да имат възможност  да се развиват, да имат приятели, с които да споделят време заедно и да имат възможно по-нормален живот. 

15-годишният Цветомир е първият, на когото хората с добри сърца от "Зонта клуб" ще помогнат. Проведена е дарителска кампания – изложба на картини, в която почти са събрали необходимите средства, за да бъде закупен и монтиран подемник за инвалидната количка за стълбите пред входа. Няколко стълби делят младежа от разходките, като не е излизал извън входната врата на апартамента от април месец миналата година.

Общо 1700 са децата с увреждания в Пловдив, но в случая ще се обърне внимание на младежи и тийнейджъри, които са затруднени с излизането навън, а родителите им имат нужда от все по-голяма помощ. Съвместните действия на община Пловдив и "Зонта клуб" Пловдив ще подкрепят повече семейства  с деца със специални нужди, които да кандидатстват с проектни предложения към Националната програма за достъпна жилищна среда и лична мобилност.

Всеки родител, който иска да се включи, може да получи допълнително информация на телефоните на неправителствената организация – 0876697094.

Етапите на проекта са два :

1. Първи етап - осигуряване на възможност и средства за  излизане от дома чрез изграждане на подходи и платформи за улеснение.

2. Втори етап - съвместно с институциите и бизнеса да се създадат условия и среда за придвижване на тези деца от дома до училище, детски площадки, учебни центрове, медицински и рехабилитационни кабинети и  културни центрове.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Януари 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
ВК Марица, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: