ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Областният на Пловдив за демонтажa на Альоша: Всичко е в ръцете на Общинския съвет
Автор: Гено Петров 11:18 / 24.08.2023Коментари (54)7755
©
Позиция на областния управител на Пловдив Илия Зюмбилев по искането на Атлантическия съвет за демонтиране на Паметника на съветската армия Альоша.

Към областния управител на Пловдив постъпи открито писмо от Атлантическия съвет на България, в което се настоява за предприемане на бързи мерки от страна на държавата за демонтиране на Паметника на съветската армия (Альоша), разположен на Хълма на Освободителите в Пловдив.

Премахването и преместването на недвижима културни ценности със статут на паметници  от "местно значение“ е в прерогативите на органите на местното самоуправление. Ще цитирам чл. 17 от ЗМСМА, който казва, че местното самоуправление се изразява в правото и реалната възможност на гражданите и избраните от тях органи да решават самостоятелно всички въпроси от местно значение, които законът е предоставил в тяхна компетентност в това число и ал. 1, т. 9 –  поддържането и опазването на културни, исторически и архитектурни паметници.

Общинският съвет като орган на местното самоуправление при настъпили нови обстоятелства може да вземе ново решение по казус, който вече е решаван. Както е известно има такова решение на Общинския съвет -  Решение № 89, взето с Протокол № 8 от 10.04.1996 г.

В него Общински съвет – Пловдив е възложил на Кмета на Община Пловдив да "предприеме незабавно необходимите действия за заличаване на паметника "Альоша“ от Хълма на Освободителите, като символ на съветската армия – окупаторка“. Това решение е обжалвано от тогавашния областен управител пред Окръжния съд, който на 20 юни същата година го отменя като незаконосъобразно, позовавайки се на Конституцията и на редица международни спогодби. Решението на пловдивските магистрати е потвърдено от Върховния съд.

Въпросът за собствеността на паметника не е водещ за премахването или запазването на монумента. В подкрепа на процедурата като областен управител направих необходимото обследване на статута на паметника и неговата собственост.

Установено е, че акт за държавна собственост никога не е съставян, нито по отменената наредба за държаните имоти, нито по сега действащия Закон за държавната собственост. Затова поисках и допълнителна информация от Дирекция "Регионален държавен архив" – Пловдив, Министерството на външните работи и Министерството на културата.

Важно е да се подчертае, че от Министерството на културата ме уведомиха, че паметникът Альоша няма статут на единична недвижима културна ценност. А към днешна дата е важен определеният статут от Закона за културното наследство и неговата квалификация. Според нея паметникът Альоша е ситуиран в границите на недвижима културна ценност  – Парк  "Хълм на Освободителите“, която е със статут на паметник от "местно значение“.

Затова считам, че ако Общинският съвет на Пловдив иска паметникът да бъде демонтиран, може да предприеме конкретни стъпки, за да задвижи процедурата за обследване на статута на монумента по Закона за културното наследство и Наредба № 3 от 2019 г. (пълното название е в приложеното писмо). Нито правителството, нито Министерството на културата могат да вземат решение, без местния парламент на Пловдив.

Затова изпратих писмо до Общински съвет – Пловдив, в което препоръчвам конкретни стъпки, за да могат след това да се предприемат съответните дейности за неговото премахване или запазване

Всичко е в ръцете на Общинския съвет, който може да възложи на кмета да довърши процедурата по Закона за културното наследство и неговите поднормативни актове, допълва Зюмбилев


Още по темата: общо новини по темата: 115
12.04.2024 »
02.03.2024 »
27.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
23.02.2024 »
предишна страница [ 1/20 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на ZdNik
премахни филтъра

0
 
 
Не знаех, че в Пловдив има толкова много промити мозъци, зомбита. Такива са нужни на глобалистите, новите окупатори. В Германия има над 20 паметника на съветската армия и никой не смята да ги маха, но в БГ робите искат да си останат роби. Това е! Харесва им. Паметник идва от думата памет. Една държава без памет и история няма бъдеще. Асимилирайте го с кухите си глави!
0
 
 
Альшата - на паваж! Поне някаква полза за града...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Космическа надпревара
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Конфискуват коли на пияни и дрогирани
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: