ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Обезопасяват изоставена сграда в "Капана"
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:35 / 24.11.2013Коментари (13)5454
© Google
Изоставената сграда в Капана на ул. "Георги Бенковски" ще бъде обезопасена. Това каза пред репортер на Plovdiv24.bg кметът на район "Централен" Райна Петрова.

Както вече писахме, за въпросната сграда сигнализира наш читател в началото на този месец. Тогава потърсихме отговор на въпроса защо сградата е в това състояние и какво може да направи Общината, но все още течеше проверка по казуса.

"Ние сме констатирали сградата още при обход и проверка на изоставени сгради в район "Централен", когато сме обследвали всички опасни сгради в района, което е много преди вашия сигнал, в началото на 2013 година. Сградата попада в охранителна зона, т. е. тя е част от групов паметник на културата "Капана". Поради тази причина процедурата, която в началото на 2013 г. сме започнали, е задвижена съгласно Закона за културното наследство", коментира Петрова.

Тя уточни, че спрямо Закона е извършен оглед на сградата, издадено е указание за обезопасяването й и за ограничаване достъпа на самонастаняващи се лица в нея. Издирени са собствениците на сградата още през зимата и на адрес им е изпратена цялата документация по казуса.

"Тук възниква другият проблем. След изпратеното от нас писмо на 4 април, обратната разписка е върната с текст, че получателят не е на посочения адрес", подчерта кметът на "Централен".

Следва повторно изпращане на 26 април със същия резултат и уточнението, че когато писмото е препоръчано, срокът за обратна връзка е 20 дни. От общинската администрация на "Централен" са направени всички опити, за да бъдат открити собствениците и техните адреси. За целта са се обърнали и към Дирекция "Местни данъци и такси", отдел ГРАО, както и към ОДМВР Пловдив. Така и не е намерен адрес освен този, с който разполага администрацията.

"Сега съм изпратила писмо на ОП "Жилфонд" да ни съдействат, за да обезопасим сградата и да ограничим достъпа до нея. Друго не мога да направя по Закон. Това е последната вратичка, за да направим нещо заради бездомниците и боклуците. Ще ограничим достъпа", завърши Райна Петрова.

Всичко възможно от страна на общинската администрация е направено. Нито една процедура не е забавена, но правомощията й стигат до тук. За събарянето на сградата или реконструирането й е необходимо съгласието на собствениците.








Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Desislava Zaprianova
премахни филтъра

+5
 
 
В Швейцария на хората, които не си потдържат фасадата им изпращат глоба от общината, а за изоставена сграда направо не знам. Един познат ми се оплакваше, че като им казал, че няма пари да оправи фасадата му казали да вземе кредит или да продава. 90% от швейцарците живеят на квартира. Мисля, че трябва в такива случаи просто този, който очевидно не се интересува от сградата да я продаде.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
Великден 2024 г.
Бум на коклюш в България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: