ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Няколко възможни причини за черния дим от комините на пловдивския крематориум
Автор: Диана Бикова 21:14 / 11.01.2021Коментари (3)8071
© Plovdiv24.bg
Интервю с Петьо Божков от сдружение "Българска траурна камара" по повод черния дим от комините на пловдивския крематориум.

- Г-н Божков, има ли проблем с крематориума на Пловдив и какъв е той?

- Проблемът е чисто екологичен. Крематориумът изпуска огромни количества гъст черен пушек, което не е нормално за работата на такива инсталации по принцип. Има нарушаване или на технологията, или на системата за пречистване, или работят при възникнала авария и не я отстраняват. Това е проблем, на който аз поне съм свидетел от месец март 2020 г. непрекъснато. 

- Като представител на сдружение "Българска траурна камара" сезирали ли сте институциите?

- Да, подавал съм сигнали в РИОСВ - Пловдив, но не знам за ответна реакция. Най-вероятно са правили проверки, но в този момент, в който са отивали, не е имало пушек или не е работело съоръжението.

- Казахте, че може би има технологично нарушение? Какво означава това?

- Причините могат да бъдат няколко. Първи вариант: съоръжение, което няма съответните технически параметри, за да извършва правилен процес на изгаряне и да не отделя този дим. Това е сбъркано още при производството. Втори вариант: неспазване на технологичните предписания от производителя и извършване на кремация в разрез с предписаната от производителя технология.

Трети вариант: възникнала авария, която не се отстранява с времето и се работи при съществуваща авария на съоръжението. Т.е. някои от филтрите е дефектирал и затова няма пречистване. Пречистването при този род процес е с наличието на вторична камера, в която се извършва изгарянето на отработените газове. Най-вероятно, ако е така, газовете не се изгарят във вторичната камера и се пускат в атмосферата. И липса на пречистващи филтри. 

- Колко е опасен този черен дим, който излиза от комините на крематориума?

- В интернет пространството може да намерите много информация по отношение на това какви емисии излъчват крематориумите. При тях са описани включително и залегналите в Стокхолмската конвенция емисии на изправни и добре работещи съоръжения. Въпреки това има и някакъв процент вредни емисии. При положение, че тук не са изправни и се изпуска това количество черен дим, колко са опасни само можем да гадаем, че са по-опасни от тези, които са при изправните съоръжения. 

- Като представител на камарата разговаряли ли сте със собствениците на крематориума?

- Лятото съм бил лично там. Единият от управителите каза: "Ми да, ако трябва ще купим други пещи", но толкоз, на този етап това е. Пуши, вика, какво като пуши? Това е съвсем безотговорно отношение, което лично мен ме притеснява, тъй като по този начин пада имиджа на целия бранш заради подобно отношение.

Аз съм убеден, че няма филтри на съоръжението и при разговор изказването на единият от управителите беше в контекст: "Да, нямам филтри, но проверяващите не разбират". 

- Имаме добра новина. Прокуратурата се е самосезирала по казуса. Какво очаквате от тази проверка?

- Дано проверката, която се прави, дали от прокуратура или от други компетентни в областта на екологията органи, да е такава, която да влезе в детайли. Защото човек, който не е в материята, каквото му се каже - може да приеме за чиста монета без това да е реалната истина. Има детайли, които трябва строго специализирано да се подходи и да се проверят.

Ако е необходимо - да се разглобят тези така наречени филтри, да се види какъв е вътре консумативът, кой е производител на тия филтри, да се вземат данни кога са инсталирани, купени ли са филтри, през колко време са сервизирани, кога са подменяни, данни от производителя на съоръжението... Оказва се, че това е една русенска фирма, която никога през съществуването си не е правила кремационни пещи. Те са направили десетина инсенератора за изгаряне на умрели животни, птици по-скоро в птицекланиците и това е цялото производство на тази фирма. На тях това им е опитния образец, това е един вид самоделка. 

- А това е опасно.

- Абсолютно. Изключително опасно е. В разговор с тях, още преди да сключат договор за пещи, аз лично съм ги консултирал и съм им казвал: "Ако ще слагате съоръжения, сложете на европейско ниво, и то от най-висок клас, за да нямате проблеми години напред. За да може и в екологично отношение, и в технологично, да сте водещи.".


Още по темата: общо новини по темата: 26
14.02.2022 »
13.01.2021 »
11.01.2021 »
11.09.2020 »
09.07.2020 »
24.06.2019 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на Тото Скандау
премахни филтъра

+2
 
 
самоделни ли са пещите - самоделни са, отговарят ли на изискванията - не отговарят, чакат ли да вдигнат температура - не чакат, ползват ли филтри - не ползват...ала бала че горят боклуци и от това бил черният дим
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Аматьорски футбол
Детско-юношески футбол
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: