ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ново срутване на най-коментираната къща в Пловдив, вижте инвеститора
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:26 / 28.06.2020Коментари (5)50155
©
Преди малко се е срутила още една част от сградата, която е най-коментираната тема в Пловдив през последните 24 часа. Паднала е голяма част от втория етаж и всичко се е срутило в направения в съседство изкоп. 

Дирекцията за строителен контрол и община Пловдив започват съвместна проверка на обстоятелствата, при които по време на строителни дейности в съседен имот, вчера беше съборена част от масивна двуетажна къща в Пловдив.

Вследствие на инцидента четирима души останаха без дом, а полицията задържа за 24 часа отговорника на строителните дейности на обекта.

Проверката започва от утре и по нея ще работи експертна комисия. Ще се обследва дали има отклонение от проектната документация и как е извършено укрепването на изкопа.

Според представители на община Пловдив дори и основите на къщата да са били плитки, има технология на изпълнение, която трябва да бъде спазена, когато се е укрепвал изкопа.

Всички фирми, свързани със строежа ще трябва да окажат съдействие. Информация ще се търси и от собствениците на съборената къща.

Ден след инцидента, при който къщата рухна, докато един от обитателите спеше вътре, хората още са в шок. След като са нощували при приятели, тази сутрин се върнаха пред останките от дома си.

Ангел Будаков: "Мисля, че е доста опасно да се влезе, не знам, може би ще рискуваме да извадим каквото можем. Така съм, това е, раницата на гърба и дрехите на мен, даже и чорапи нямам".

Заради инцидента полицията снощи задържа представител на една от фирмите, свързани с изграждането на обекта.

Гл. инсп. Делко Станчев - началник сектор "Криминална полиция"- II РПУ-Пловдив: "Има задържан, 61-годишен мъж от град Пловдив, който е отговорник на строителните дейности на обекта, на улица НИШ номер три и номер пет. В момента се намира в арестното помещение на Второ районно управление".

Материалите от извършената проверка са докладвани на прокуратурата. Чака се становище дали ще има повдигнати обвинения. Потърпевшите са категорични, че ще търсят правата си

Димитър Будаков: "Естествено, че ще търсим, аз тепърва ще се свържа с адвокат и ще имам адвокат, който ще води нещата. Трябва да бъде съборена и изградена, това са нещата, тая къща не може да се укрепи. Само мога да гадая къде ще живея и дали ще живея, не се знае".

От местната дирекция за строителен контрол засега са пестеливи в коментара си за инцидента

Инж. Мария Дончева - началник на РДНСК-Пловдив: "Без да се направи проверка как да кажем има ли допусната грешка или не. Ще си предприемем действия, това е авария, започваме действия по наредба".

Проверката на дирекцията ще е съвместно с община Пловдив, която е одобрила проектната документация за строежа на обекта.

Арх. Невена Балчева - заместник-кмет на Община Пловдив: "Обследват се строителните книжа, по които се е изпълнявал авариралият строеж, за да се разбере причината, кой в този процес на строителството от тези участници - изпълнител, надзор в строителството, проектант, кой от тях носи съответната вина".

От район "Централен" вече обявиха, че при тях не е издадено тротоарно право, за което ще търсят отговорност, както и че фирмата следва да се санкционира за липсата на информационна табела на обекта. Според инвеститора обаче табела има и всичко е спазено.

Стефан Кабаков - инвеститор на обекта: "Ама не е нужно да имам тротоарно право, защото стената сега е дръпната, за да може да не влиза никой навътре, за кое да имам тротоарно право".

Изграждането на пететажната жилищна сграда на обекта, при който рухна къщата в съседство, вече е спряно. От община Пловдив още вчера са предложили жилище на потърпевшите, но те са отказали. Днес обаче приеха да се настанят в апартамент, който им беше предоставен от изпълнителя на обекта.

Строителите трябва да предприемат и незабавни действия по обезопасяване на мястото, съобщи БНТ.



Още по темата: общо новини по темата: 10
09.07.2020 »
02.07.2020 »
29.06.2020 »
29.06.2020 »
28.06.2020 »
28.06.2020 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ние чакаме с години ДНСК да вземат решение и още нямаме резултатрџ?ўрџ?ўрџ?ў
0
 
 
...И най - големият лаик вижда къде е подкопана къщата . Сега нова къща на хората .
0
 
 
Е няма ги вече в общината хората, които разбираха от строителство и архитектура. Кадърните са аут а сега олеле рџ?‚
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Септември 2020 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: