ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нов проект обединява музеите в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 16:19 / 05.04.2022Коментари (0)1054
"Поводът, заради който се събираме, ясно показва, че сме работили правилно и вървим в правилната посока. Още в началото на мандата казахме, че ще работим усилено за опазване на богатото ни културно-историческо и археологическо наследство, ще подпомагаме развитието на нашите културни институции. Стъпка по стъпка. Получаваме непрекъснато награди, музеите се развиват, увеличават се туристите. Всичко това е доказателство, че вървим в правилната посока. Днес искам да благодаря най-напред на всички, които взеха участие в подготовката на този проект. И да уверя пловдивчани, че ще продължаваме да работим за превръщането на Пловдив в най-добрия град за живеене, не само за туризъм. Надграждаме непрекъснато, съвсем скоро бяхме обявени за "Най-добра туристическа дестинация“ в Европа, спечелихме 4-то място, изпреварвайки толкова градове. Това, което правим сега, всички заедно, остава за пловдивчани! Остава за града и поколенията, и този град го заслужава!“

С тези думи Кметът на Пловдив Здравко Димитров откри днес пресконференцията за представяне на проекта на община Пловдив "Културното наследство на Пловдив, представено в ревитализирани, реставрирани и реновирани места“, спечелил безвъзмездно финансиране в размер на 781 550 лева по Норвежката програма. В проекта, разработен от екип на общината са включени Градска художествена галерия, Регионален исторически музей, Регионален археологически музей, Регионален етнографски музей, Регионален природонаучен музей, Народна библиотека "Иван Вазов" и ОИ "Старинен Пловдив". Партньор на община Пловдив е Cross-Cultural Introduction AS (CC-Intro AS) , НПО от Норвегия.

В пресконференцията днес участваха също заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов и директорите на институциите, които представиха информация за това какво предстои да се случи по проекта в рамките на 20 месеца.

"Заедно“-то е по-живо от всякога. Еманацията през 2019 година на този слоган, днес се надгражда с проект, който ще изведе нашите музеи като водещи в страната и ще допринесе градът ни да става още по-привлекателна дестинация“, каза заместник-кметът Панов.

Той припомни, че музеите в Пловдив разполагат с добър сграден фонд, развиват богата дейност, а общината всяка година влага средства за тях. Настоящият проект е насочен най-общо в дейности на три нива. Първото е свързано с дигитализиране и рехабилитиране на пространства. Второто е свързано с развитието на предприемачески план на база анализи по много показатели. Ще бъде изготвена дигитална стратегия за развитие на публики в музеите. Ще бъдат назначени двама външни експерти, чиято работа в областта на маркетинга ще задава рекламни политики и политики за представяне на наследството. Третото ниво, акцентът, е разработването на единно приложение. Чрез него посетителят, влизайки в музея с таблет, ще види как експонатите оживяват, ще дава допълнителна информация за експозицията, ще прави връзка с другите музеи. Основно се залага на "геймификация“ – включване на игрови елементи в среда, в която няма игрови контекст. Така се подобрява изживяването, а единната рамка позволява пренасочването към други обекти/музеи, за да се получат повече интересни детайли, да бъде интересно за детската аудитория, да се постига различно и разнообразно преживяване всеки път, когато се посещава музея. Заместник-кметът посочи, че в следващите дни предстои подписването на договора, както е по процедура, екип от общината ще управлява изпълнението на проекта, с активното участие на експерти от 7-те музея.

В РИМ Пловдив, предстои реновиране на зала "Съединение“, един от най-значимите културни центрове в града, в който годишно се случват около 150 събития – изложби, концерти, книги и други. В проекта институцията участва с четири свои експозиции в различните сгради.

За Археологическия музей в проекта е заложена немалка сума за климатизация на книгохранилището, в което се съхраняват над 30 хил. тома, комплектовани в продължение на 140 г. По проекта ще се извърши също реновиране и промяна на осветлението, ще стане по-икономично и по–художествено издържано. Добавената реалност, напр. в експозиция Панагюрско съкровище, ще включва автентичен разказ на откривателите, автентични снимки и най-интересните факти. Проектът по възстановката на фриза, по който РАМ Пловдив и други музеи в България работят от доста време по друг проект, тук ще бъде включен с надграждане.

В НБ "Иван Вазов“ дейностите са свързани изключително с надграждане на дигитализацията, не са заложени ремонти. За втори път музеите в Пловдив работят заедно в толкова мащабен проект, традицията продължава. В интерактивното надграждане по предишния, НБ Иван Вазов ще бъде основно донор на съдържание – проверено, истинско. Ще се включи в приложението с всички съвременни възможности, които заедно с другите институции в координация, заедно ще представят многоликата история на Пловдив.

Дейностите по проекта в Етнографския музей са насочени изцяло към новата сграда, наречена База 2. Там ще бъде направена подобаваща експозиция и обучителен център за ученици. Ще бъдат поставени витрини, ще има интерактивен център за децата. Участието в настоящия проект позволява на музея да се движи много по-скоростно във времето за реализация на задачите. Интерактивна карта на етнографските области ще бъде една от новите атракции, както и добавената реалност в няколко от залите.

В Природонаучния музей също ще бъдат реализирани дейности, свързани основно с възможностите на приложението. Интерактивността ще е свързана с три направления - редки видове, защитени видове и най-атрактивни видове от богатите експозиции в музея.

ОИ "Старинен Пловдив“ участва с по два обекта в две направления, свързани с мобилното приложение. Първата посока са къщите – музей на Златю Бояджиев и на Димитър Киров. Акцентът е представяне на тяхното творчество по съвременен начин. Добавената реалност към картините ще съдържа аудио текст, разширена реалност, връзка с други музеи, допълваща информация, разработена по съвременен и увлекателен начин. Втората посока са мозайките – с обектите Епископска базилика на Филипопол и Малката базилика. И двата обекта имат базата, над която ще се надгражда още.

Градската художествена галерия участва с два обекта, с реновирана и обновена материална база. Постоянната експозиция, която ще отвори врати на 15 април след ремонта, и Иконната галерия. Надграждането е насочено към комфорта на посетителите в две направления - при груповите посещения – от една страна, а от друга-индивидуалното общуване с изкуството. Целта е да се приобщава публиката от най-ранна възраст. Ще бъдат монтирани нови информационни станции, които спомагат за по-лесно общуване, но и за образование. А голямата цел на ГХГ е в контекста на историята на българското и пловдивското изобразително изкуство да се направи връзката с европейското. За целта са направени допитвания с няколко европейски музея, които са дали вече съгласие за ползване на техни изображения. Така напр. , ако се разглеждат картини на български импресионисти, да се направи връзка и с примери от Европа.

Единното приложение, което ще свързва музеите ще е чисто ново, разработено специално за Пловдив по дадено задание. Директорите на 7-те институции, включени в проекта, изказаха огромна благодарност на община Пловдив и на екипа, разработил проекта, като не скриха удовлетворението си, че такова обединение на културни институции, каквото се случва в Пловдив, не се е случвало в България.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Великден 2024 г.
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бум на коклюш в България
Матури 2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: