ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нощ на учените с нов формат в МУ Пловдив
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 06:55 / 27.09.2019Коментари (0)2740
©
България се включва с богата програма в Европейската нощ на учените, заедно със стотици градове от цяла Европа. Програмата тази година обхваща повече от 150 събития, които ще се проведат на над 50 места в цялата страна – 13 селища, на борда на теснолинейката, на кораб и дори миниподводница.

Редица събития ще свържат науката с културата и Пловдив 2019. Очаква ни поредната незабравима Нощ на учените и в Медицински университет – Пловдив. На територията на Университета ще бъдат представени пет събития този път в нов формат - Шоу на талантите, отворени врати на Музея, арт-пленер, фотоизложба, хепънинг....

Още в 14,00 часа на 27 септември ще бъдат открити две изложби:на първия и втория етаж в Аудиторния комплекс на Университета. Едната е на картини от Пленера "Лекари и художници ЗАЕДНО“, а другата е с уникални кадри от участието на 12-ти санитарен балкански полк в Първата световна война "Българските лекари на фронтовата линия в моменти на затишие“.

От 16,00 часа в Първа аудитория ще започне концерт "Талантите на МУ – Пловдив“. Над 20 музикални и танцови изпълнения на български и чуждестранни студенти и преподаватели ще създадат празнично настроение и достойно ще защитят името на Пловдив като Европейска столица на културата 2019. През целия ден ще бъде отворена за посещение Музейната експозиция "Медицината по тракийските земи“, намираща се в Студентския информационен център. Нощта на учените в МУ – Пловдив ще завърши с хепънинг с кулинарен базар в двора пред Аудиторния комплекс. В Европейския кът ще има информация за проекти за наука, финансирани от Европейската комисия, включително и за стипендиите “Мария Склодовска-Кюри".

Вълнуващи срещи с науката ще има и на други места в Пловдив. Организаторите заедно с Фондация Пловдив 2019 и Община Пловдив разполагат щандове с много изненади на пл. "Стефан Стамболов“, които ще допълнят събитията в Регионалния природонаучен музей, Медицински университет – Пловдив, ИЗК Марица и Кино Lucky. За първи път в проект REFRESH се включва и Велико Търново – в Хакерспейс ще се разположат учени от образователната платформа “Тинузавър", които ще демонстрират електроника, роботика и 3D принтиране, както и специалисти от образователната инициатива “Университет за деца" и химиците от Корпуса за бързо гърмене.

И тази година учени ще се качат във вагоните на родопската теснолинейка. Какъв е произходът на птиците? Крие ли миналото им страшна тайна? Как науката за динозаврите преминава през своеобразна революция? Кои са малките организми, които предизвикват ферментация? Каква е науката зад правенето на киселото зеле? Електрическо ли е бъдещето на транспорта? Какво е археозоология и какви истории може да разкаже? Влакът тръгва от гара Септември точно в 8:45 ч.

Целта на Европейска нощ на учените е да докаже, че наука има навсякъде около нас и е еднакво важна за всички ни, независимо от възраст и занятие, а учените са хора с изключително вълнуващи професии. Тази година програмата на проекта REFRESH за Европейската нощ на учените на 27 септември включва редица събития, които свързват науката с културата, домакинството на Пловдив на Европейска столица на културата 2019.

Събитията ще се проведат на над 50 места в градовете Благоевград, Бургас, Варна, Велико Търново, Габрово, Долна Митрополия, Плевен, Пловдив, Русе, Сливен, София, Стара Загора и Тръстеник, на борда на научноизследователския кораб “Академик", в родопската теснолинейка по маршрута Септември-Велинград и в единствената в България изследователската миниподводница РС-8В.

Европейската нощ на учените се провежда едновременно в цяла Европа в последния петък на месец септември. От 18:00 до 22:00 часа, университетите и научните институти отварят врати и организират събития за широката публика. През 2019 г. България се включва в тази инициатива за 13-та поредна година благодарение на два проекта, финансирани от Европейската комисия по дейностите “Мария Склодовска-Кюри", единият от които е REFRESH. До 20 септември четирите конкурса по проекта са отворени за последни участници.

Сред тях се очакват рисунките на глухи и слабочуващи деца и млади хора, есета от момичета от цялата страна, записи на научни статии в помощ на слушатели с намалено зрение, както и видео и фотографии. Всички тези конкурси приканват авторите да споделят своите представи за науката около нас и мечтите им за кариера на учени. Проектът REFRESH  (Relate, Experience, Find Research Everywhere and Share) за Европейска нощ на учените в България се финансира от Европейската комисия по дейностите "Мария Склодовска-Кюри", договор 818879. Проектът се осъществява от: Център за изследване и анализи, Форум Наука, Британски съвет, Форум Демокрит, Медицински университет Пловдив, Медицински университет София, Технически университет София, Технически университет Габрово, Университет по хранителни технологии, Химикотехнологичен и металургичен университет, Минно-геоложки университет, Национална спортна академия, Институт по океанология при БАН, АгроБиоИнститут, Национален природонаучен музей при БАН, Институт за етнология и фолклористика с Етнографски музей при БАН, София Тех Парк, Русенска търговско-индустриална камара, Институт по зеленчукови култури “Марица", Български географски портал Географ БГ, Център по забавна математика. Асоциирани партньори са: Институт по молекулярна биология при БАН, Софийски университет, Технически университет Варна, Югоизточен университет Благоевград, Софтуерен университет, Медицински университет Плевен, NM Genomix, Астрономическа обсерватория София, Съюз на учените в България, Асоциация на младите полярни изследователи, Международна асоциация на геоморфолозите, Читател, Общински център за извънучилищни дейности и занимания по интереси с. Байкал, Музейко, Национален политехнически музей, Природонаучен музей Котел, Регионален исторически музей Котел, Средновековна крепост Туида, Регионална библиотека Стара Загора, Дирекция на Природен парк “Витоша", Столична община - Дирекция ПИСТ, Община Габрово, Общински информационен център Сливен, Фондация Пловдив 2019, Move BG, BRЕEAM BG, Работещи идеи, TechnoMagicLand, Национално издателство за образование и наука “Аз Буки", Drone Arena, Ratio, Зоологическа градина, MediaBricks, Национален Институт по Геофизика, Геодезия и География, Регионална библиотека Благоевград, РИМ Плевен.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (882) 16%
Спас Гърневски (790) 14%
Д-р Иван Чомаков (538) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1473) 26%
Здравко Димитров (485) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: