ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Незаконният "Валтер" на д-р Димитров изчезна мистериозно
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:00 / 22.07.2019Коментари (1)9065
Надрусан с морфин, Плъха бягал 110 м с куршум в гърдите В съда майката на убития поиска да ѝ бъде върнат златен синджир - прокурорът обаче поясни, че ланецът не е неин, а е иззет от дома на лекаря.

Жената на Джевизов пък поиска 150 хил. лева кръвнина, но не успя да докаже, че той е баща на детето ѝ, и си тръгна от залата. Невинен за умишлено умъртвяване на Георги Джевизов - Плъха при превишаване на пределите на неизбежна отбрана и виновен за незаконно притежаване на оръжие и 17 патрона, за което бе осъден на 2 г. лишаване от свобода условно. Това наказание получи пловдивският рентгенолог д-р Иван Димитров на 18 юли. Процесът приключи за ден - по съкратения ред, с признаване на всички факти и без разпити на свидетели.

В залата се разбра, че пистолетът “Валтер" на 49-годишния лекар не е открит, иззети са единствено боеприпасите, пише "24 часа". Самият доктор е заявил по време на разследването, че е пуснал оръжието си в контейнер за смет до Университета по хранителни технологии, който е далеч от дома му. Криминалистите не са го намерили в нито един контейнер в района на вуза.

Адвокатът на родителите на Плъха - Красимир Елдъров, изрази съмнение в съда, че пистолетът изобщо е бил хвърлен на боклука.

“Ако пък е бутнат там, не може да се изгуби току-така. Това е желязо и дрънчи. Има вероятност оръжието да е попаднало в злонамерени ръце и с него да бъде извършено престъпление", добави юристът.

С въпросния “Валтер" д-р Иван Димитров се сдобил преди 2 г. Защо му е бил необходим, не стана ясно на делото.

Във фаталната нощ на 2 март 2018 г. около 1,30 ч Димитров го взел със себе си, за да види какво става в гаража му на двора. Забелязал, че вътре свети, но после лампата угаснала.

Рентгенологът излязъл от дома си и се доближил до помещението. На входа му попаднал на 38-годишния рецидивист Георги Джевизов, който бил струпал вещи на доктора и се готвел да ги изнесе.

“Стой, полиция, легни на земята", извикал д-р Димитров. Апашът обаче започнал да го замеря с предмети - хвърлил нож и го ранил в крака, а с метална табела го ударил в ръката.

Стопанинът произвел един изстрел във въздуха, а вторият бил по посока на нападателя. Улучил го в гърдите. Плъха изблъскал лекаря и хукнал да бяга.

“Джевизов е бил под влияние на морфин. Вероятно по тази причина е успял да измине такова голямо разстояние", заяви адвокат Георги Кутрянски, защитник на

д-р Иван Димитров.

Раненият обирджия е преодолял 110 метра, стигнал е до сградата на областната управа в Пловдив, където се строполил върху капака на кола и издъхнал.

Според събраните доказателства през това време рентгенологът звъннал на свой приятел, за да търсят Плъха и евентуалните му съучастници. Преди да тръгнат по улиците в квартала, издирвали домашната котка Габриела на д-р Димитров.

“Първата му мисъл след стрелбата била да спаси любимеца си", посочи адвокат Красимир Елдъров. В пледоарията си той подчерта, че “когато един добросъвестен гражданин забележи крадец, звъни на 112". По думите му в конкретния случай лекарят се изживял като полицай Излизайки да търси из квартала крадеца, грабнал 24-сантиметрова желязна брадвичка, която в долния си край е отвертка. Адвокат Елдъров настоя сечивото да бъде показано на процеса, заради което бе дадена 2 часа почивка, за да бъде донесено от II РПУ в Пловдив, където се пазят веществените доказателства.

В показанията си на досъдебното производство жената на д-р Иван Димитров - Жулиета Желязкова, заявила, че въпросната брадвичка той държал вечер до леглото си, откакто крадци се вмъкнали на първия етаж в кооперацията им.

“Не отива на един уважаван лекар да ходи като касапин с брадва и пистолет", отсече адвокат Елдъров. Той добави, че след стълкновението с Джевизов докторът се опитвал да заличава записи от камери на съседи. Някои били изтрити, но други - не. Точно от видео криминалистите разбират кой е гръмнал крадеца и арестуват медика. Той беше зад решетките от 2 до 6 март, а хиляди протестираха в негова защита.

До това се стигна, след като жена му Жулиета Желязкова заяви пред медиите, че Плъха се е опитал да влезе в дома им, докато цялото семейство е било вътре. После се разбра, че във въпросната нощ самата тя и двете им деца са били при родителите ѝ в Крумово.

Защитниците на рентгенолога - адвокатите Георги Кутрянски и Гено Василев, са категорични, че той е бил поставен в ситуация на неизбежна отбрана, а не на превишаване на пределите ѝ, каквото е обвинението.

“Ако Джевизов не беше нападнал клиента ми, резултатът нямаше да е такъв", каза Кутрянски. Той посочи, че медикът е бил атакуван от Плъха нощно време, изненадващо и от близко разстояние. Рентгенологът е използвал оръжие, за да се отбранява. По тази причина трябва да бъде оправдан.

“Съжалявам за всичко, което стана. Аз съм лекар, призван да се грижа за човешкия живот. На толкова много хора съм помогнал, но тогава защитавах живота си", бяха последните думи на д-р Иван Димитров в съда.

Прокурор Георги Пенев настоя за условно наказание при превес на смекчаващите вината обстоятелства. И подчерта, че става дума за личност с изключително ниска степен на обществена опасност. Освен това рентгенологът оказал активно съдействие на разследващите.

Преди произнасянето на присъдата присъстващите в залата станаха свидетели на комична случка. Майката на Плъха - Златка Атанасова, поиска да ѝ бъде върнат масивен златен синджир, дълъг 76 см, с кръст, за който твърдеше, че е на сина ѝ.

Д-р Иван Димитров пък обясни, че бижуто му е подарено преди 20 г. от родителите му след тяхна екскурзия в Гърция. Прокурорът поясни, че медальонът е иззет от дома на лекаря при претърсване след прострелването на Плъха.

Съдът отхвърли гражданските искове на родителите му за 300 хил. лв. обезщетение с мотив, че те ще затруднят процеса.

На същото основание не бе приета и молбата на Надежда Стоева за 150 хил. лв. кръвнина - тя е живяла на семейни начала с Джевизов. Адвокатът ѝ Денис Хюсеин заяви, че право на компенсация има и нейният малолетен син, чийто биологичен баща бил Плъха. В акта за раждане обаче е вписан друг мъж. Според Надежда тя била разделена с него и тогава забременяла от Джевизов. Защитникът ѝ първоначално настоя да се направи експертиза за бащинство на хлапето, но впоследствие го оттегли.

Като разбра, че искът ѝ няма да се разглежда, младата жена си тръгна и не дочака присъдата. Преди това се разплака пред журналисти и каза, че докторът заслужавал затвор до живот, защото ѝ отнел мъжа и бащата на детето.

“Ще обжалваме наказанието. Желанието на майката и бащата на Джевизов е за ефективно наказание на д-р Димитров", заяви адвокат Елдъров. Все още не е ясно дали и прокуратурата ще протестира, след като лекарят бе оправдан по обвинението за убийство при превишаване на пределите на неизбежна отбрана.



Още по темата: общо новини по темата: 145
26.03.2024 »
16.10.2023 »
30.05.2023 »
14.03.2023 »
20.02.2023 »
14.12.2022 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Наистина няма такова дело-подсъдимият се признава за виновен,съдът го оправдава.Нищо на апелативен ще гризне дръвцето.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Юли 2019 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: