ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Незаконен строеж уврежда възрожденска къща в Старинен Пловдив, снимана е на международните ни паспорти
Автор: Диана Бикова 10:45 / 06.03.2024Коментари (3)9188
Две години ходене по мъките, трошене на нерви и пари. Това преживяват пловдивчанинът Иван Христов и семейството му, защото искат да реновират възрожденската си къща на ул. "Кирил Нектариев“ 16 в Старинен Пловдив по законен път. В същото време съседите, на №14, безпардонно и незаконно изграждат още един етаж на своята сграда. Христов разказа за Plovdiv24.bg, че е сигнализирал всички възможни институции, от които получава отговор, че дейностите в съседство на неговия имот не се извършват съгласно закона, съставени са констативни протоколи и... толкова.

Къщата на Иван Христов притежава статут на недвижима културна ценност от местно значение официално от 1998 г. Снимки на красивата възрожденска сграда дори има на страници 24 и 25 на съвременните български международни паспорти. Тя е била декларирана с писмо на НИПК (б.а. - сега НИНКН) още през 1963 г., като документацията е подготвена от арх. Вера Коларова. Това е архитектката, която заедно с археоложката Лилия Ботушарова правят най-сериозните проучвания на Трихълмието.

В протокола, подписан от арх. Коларова, се отбелязва, че сградата е много важен елемент от възрожденския ансамбъл по ул. "Кирил Некариев“ с необичайна планова схема. Състоянието й е добро и препоръчва да не се променят уличната фасада и архитектурно-обемните характеристики и параметри. Отбелязва, че е допустима намеса в плановата схема и минимална промяна на оригиналната субстанция.

В националния документален архив на НИНКН за нея се съхранява идеен проект от 1964 г. Половин век по-късно арх. Румяна Пройкова изготвя проект за фасадно оформление и оцветяване на възрожденската сграда, предвиждащ отстраняване на щетите по фасадите и дървесината. Изработването на работен устройствен план е одобрено със заповед на кмета на район "Централен“, като изрично се посочва, че визата и проектът трябва да се съгласуват съгласно ЗУТ и Закона за културното наследство и да се спазят специфичните правила и нормативи към застроителния регулационен план на старинната градска част на Пловдив.

Проблемът възниква през юли 2022 г., когато къщата до имота на Христов е купена от нови собственици. Веднага след закупуване на сградата те започнали основна реконструкция, първоначално вътрешна, а после и външна, при която започнали разширяване на втория етаж.

В оригиналния план фасадата на въпросния втори етаж на новоремонтираната къща има отстъп от почти 3 метра от улицата. Вследствие на реконструкцията отстъпът е намален на 1 метър. Нещо по-лошо – в резултат на строежа са се появили микропукнатини по фасадата на къщата на Христов, който изказва притеснения относно нарушаване конструкцията й.

"По този начин, от една страна се уврежда и скрива почти 2 метра от съществуващата фасада на собствената ми сграда, която е недвижима културна ценност, респективно представлява паметник на културата“ – разказва Иван Христов.

За строителните дейности на къщата в съседство не е искано съгласието му, нито са му обявявани инвестиционно проекти и разрешение за строеж, което създава съмнение, че дейностите се извършват без одобрени проекти, без разрешение за строеж и без съгласуване от Министерството на културата. Изпраща сигнали до районна и окръжна прокуратура в Пловдив и до главния прокурор, но магистратите отказват да образуват досъдебно производство за извършено престъпление. Следват жалби до Министерство на културата, РДНСК, община Пловдив.

Още първата проверка от район "Централен“ потвърждава извършването на строително-ремонтни дейности, без да има необходимите строителни книжа и че са незаконни. В констативния протокол се казва, че собственикът на сградата трябва да изготви инвестиционен проект за намеса в недвижимата културна ценност и да го внесе за съгласуване съгласно Закона за културното наследство.

Повторна инспекция на обекта преди месец установява, че на обекта не се извършват строително-монтажни дейности и затова е изискана информация от Инспектората за опазване на културното наследство дали са постъпили инвестиционни проекти за спорния обект. Изрично се подчертава, че ако не са предприети действия, ще се пристъпи към образуване на административно производство за премахване на незаконното строителство.

В Министерство на културата няма внесена документация за съгласуване на инвестиционен проект за сградата на ул. "Кирил Нектариев“ №14, съобщи за Plovdiv24.bg арх. Слави Славов от Главна дирекция "Инспекторат за опазване на културното наследство“ на МК. След официалното пристигане на писмото от Министерство на културата в администрацията на "Централен“, районният кмет може да стартира процедурата по ЗУТ.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Показва коментари на nevena_t
премахни филтъра

Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 06.03.2024 г.
+2
 
 
Много странно разрешение за строеж,май като си платиш където трябва и от къщата ти могат да те изгонят!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Спортен риболов
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Лято 2024
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: