ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Невероятно: В Пловдив сложиха край на мъките на дългогодишен страдалец!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:35 / 09.03.2017Коментари (4)72374
За първи път в България днес в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги" бе направена ендоскопска операция за премахване на ангиофибром - доброкачествен тумор на носната кухина. Хирургичната интервенция извърши проф. д-р Карен Джамбазов, изпълнителен директор на УМБАЛ "Свети Георги" и ръководител на Катедрата по ушно-носно-гърлени болести на Медицински университет - Пловдив. 

Проф. Джамбазов работи в екип с д-р Марин Даракчиев, УНГ специалист и директор на МБАЛ "Д-р Братан Шукеров", д-р Александрина Топалова, специализант по УНГ болести, и мед. сестра Славка Щерева. Операцията бе направмена в рамките на провеждащия се от 6 до 9 март в УМБАЛ "Свети Георги" курс за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози - специалисти по ушно-носно-гърлени болести. Ръководител на курса и на Катедрата по оториноларингология към МУ - Пловдив е проф. д-р Карен Джамбазов.

Пациентът с ангиофибром е 42-годишен мъж, който е диагностициран в друга клиника в страната. Насочен е за операция в Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги", защото той е единственият в страната, който разполага с подобна система за високоспециализирана ендоскопска ендоназална хирургия. Мъжът дълги години е имал силно затруднено дишане през дясната носна половина, намалено обоняние, периодично кръвотечение от носа. 

Туморът е бил със 7,5 см дължина и 3,5 см ширина и е заемал цялата носна кухина, като е започнал да слиза и назад в устната кухина, избутвал е околните структури, носната преграда и синусите от дясната страна. Операцията е продължила 3 часа, като първоначално с ендоскоп са идентифицирани залавните места на тумора. Размерът му постепенно е бил намален с помощта на каутеризация - процес на разрушаване на тъкани чрез термично, химично, електрическо или лъчево обгаряне. 

Открито е типичното място на този тумор - в задните отдели на носната кухина, идентифицирана е и основната артерия, която го захранва. След нейната каутеризация постепенно туморът е освободен от всички структури, които го придържат, и е изваден през носа. Този вид тумори са доброкачествени, без разсейки, имат локален деструктивен растеж, уточни проф. Джамбазов, затова на пациента не предстоят други операции или терапии. До 48 часа след операцията той ще бъде изписан от болницата.

Днес бяха направени и две операции на слъзните пътища. През изминалите дни на курса са оперирани пациенти с полипози и хронични синузити. В медицинските случаи, включени в курса, се демонстрират основно ендоскопски операции на всички синуси при хроничен синузит и полипи в носа, при изкривена носна преграда и затруднено дишане, както и ендоскопски операции на слъзната торбичка. 

"Всички тези операции се извършиха без външни разрези. Използван бе естественият отвор на носа като достъп за цялостното премахване на патологичния процес", уточни проф д-р Карен Джамбазов.

Провеждащият се курс е за придобиване за сертификат по диагностика и ендоскопско лечение на заболяванията на носа, носните кухини и околните структури - слъзни канали, база на черепа и други УНГ заболявания. 

Подобно обучение за следдипломна квалификация на млади оториноланинголози се организира ежегодно в Медицински университет - Пловдив, но за първи път тази година се дава възможност за участие и на всички желаещи оториноларинголози от страната - както за тези, които вече имат тази специалност, така и за тези, които специализират, разказа проф. Джамбазов.

Обучението се провежда със съдействието на Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия и Българското ринологично сдружение.

"Разширяването на кръга от участници тази година стана възможно благодарение на модерното оборудване на Интегралния център на УМБАЛ "Свети Георги", базиран във Високотехнологичния център за лечение на тумори и травми", обясни проф. Джамбазов. 

Центърът разполага с най-съвременната апаратура за ендоскопска диагностика и лечение на УНГ заболявания. Освен оптичните системи и камерите с висока разделителна способност, в Интегралния център има различни видове хирургични инструменти, които позволяват да се работи относително безкръвно и атравматично за пациента. 

А с HD-камерите се извършва прецизно идентифициране на всяка една структура, била тя нерв или артерия, както и разграничаване на нормалното състояние на лигавицата от патологичното, обясни изпълнителният директор на УМБАЛ "Свети Георги".

Той подчерта, че още по-важна причина за разширяване на възможността за участие в курса е една традиция на малко повече от 15 години. През 2001 г. се е провел подобен курс с хирургия на живо от вече покойния изтъкнат немски оториноларинголог проф. д-р Волфганг Драф, обучил хиляди специалисти от всички краища на света. Един тях е самият проф. д-р Карен Джамбазов.

През 2001 г. подобни интервенции са извършвани под микроскоп, а в наши дни - почти изцяло ендоскопски. Апаратурата, с която работи Интегралният център на УМБАЛ "Свети Георги", е на Karl-Storz Endoskope GmbH, доставена е от "Ел Дора" ЕООД. Той е част от Високотехнологичния център за трансфер на знания и здравни технологии на лечебното заведение и е оборудван с О-рамо, навигационна система и модерна ендоскопска апаратура. 

Създаването на центъра е съвместен проект на УМБАЛ "Свети Георги" (94%) и Медицински университет - Пловдив (6%) по Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика". Общата му стойност е 3 329 680,85 лева, като половината от средствата са осигурена от собствени приходи на лечебното заведение.

В рамките на четирите дни на курса наред с предвидените по 3 операции дневно, имаше и лекции и дискусии. Лектори бяха проф. д-р Румен Бенчев - председател Българското национално сдружение по оториноларингология, хирургия на глава и шия, проф. д-р Диляна Вичева, председател на Българското ринологично сдружение, изтъкнатият провдивски анестезиолог д-р Димитър Чаталбашев, доц. д-р Петър Руев - ръководител на "Тракийски център по кохлеарна имплантация", проф. д-р Стефан Сивков, зам. -ректор на МУ - Пловдив, доц. д-р Николета Трайкова - директор на Медицински колеж към МУ - Пловдив и специалист по образна диагностика в УМБАЛ "Свети Георги". Всички образни изследвания на пациентите, оперирани по време на курса, са направени от доц. Трайкова и екипа й.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
даааааа лелъа ми омръа.....нъма маитап ,но на погребението за йалост не бъх.......
+3
 
 
Браво...стига и операцията да е била безплатна...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (882) 16%
Спас Гърневски (787) 14%
Д-р Иван Чомаков (537) 10%
Славчо Атанасов (1443) 26%
Иван Тотев (1473) 26%
Здравко Димитров (484) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: