ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Нещо уникално се случи на Античния театър в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:32 / 26.05.2019Коментари (0)12771
"В Пловдив няма случайности!“ - възкликна българският феномен маестро Йордан Камджалов, който представи проекта "В кръга на песента“ като част от програмата на Европейска столица на културата Пловдив 2019.

Ден след най-светлия български празник – 24 май – маестро Камджалов гостува в Пловдив заедно с Genesis Orchestra и вокалния проект "Музикална лаборатория за Човека“, които успяха с неподозирана лекота да преобразят аурата на претъпкания до краен предел Античен театър.

Празничният концерт, посветен на православието, просветата и силния български дух, бе съставен от първа част, в която прозвучаха произведения по музика и мотиви на Петър Дънов и част втора, в която главно действащо лице бе публиката под ръководството на маестро Камджалов, който успя да накара 3000 човека да запеят в един глас едни от най-емоционалните и емблематични песни "Върви, народе възродени!“ и "Многая Лета“!

Това, което се случи след края на концерта обаче, предизвика същински възторг в самия маестро, който излезе отново на сцената заедно с останалите участници, за да се поклонят с думите: "Аплауз за пловдивчани!“. Бисът, който върна на сцената изпълнителите, бе непринуденото и изключително емоционално изпълнение на публиката на "Хубава си, моя горо“, което бе импровизирано, но продиктувано от обединяващия заряд на концерта изпълнение. В същия трогателен синхрон публика и изпълнители продължиха с българските емблеми "Една българска роза“ и "Моя страна, моя България“, за да завършат с химна "Мила Родино“. А някъде на задния ред се чуха думите на малко момиченце, което каза на майка си: "Когато порасна, искам да живея в Пловдив!“...

Йордан Камджалов учи дирижиране в София и в Берлин, както и в майсторски класове при диригенти от световна величина. Едва тридесетгодишен е избран за музикален генерален директор на културния център в германския град Хайделберг. Камджалов е първият чужденец на тази длъжност. Неговите сезони там са най-касовите в историята на операта и оркестъра.

Йордан Камджалов създава и фондация на свое име за подпомагане на млади български творци. Известен е с търсенията си на единство между музика, философия и наука.Той е артистичен директор и главен диригент на международния концептуален културен проект Genesis Orchestra и на "Музикална лаборатория за Човека“.

Genesis Orchestra обединява доказани български изпълнители от десетки точки по света, водени от своя професионализъм, опит и талант, за да дадат нови импулси в културното пространство. Като водещи музиканти в престижни културни центрове по света, те са не само културни донори, но и забележителни посланици на България в чужбина.

Музикална Лаборатория за Човека е създадена през 2014 г. от Йордан Камджалов с главен диригент Мая Василева. Концептуалният проект стъпва върху българската хорова традиция. Основни инструменти в този изследователски процес са звука и словото. Основният импулс за раждането на тази идея е копнежът вътрешното пространство, което всеки носи в себе си, да се споделя и отразява във външното акустическо пространство.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2022 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
Облагородяват Градската градина
Бюджет 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: