ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Некадърност, незаинтересованост и корупционни практики са причините за сегашното състояние на спорта в Пловдив
Автор: Екип на Plovdiv24.bg 08:00 / 11.11.2021Коментари (0)2994
©
В "Продължаваме промяната“ смятаме, че редовните занимания със спорт и туризъм са основна предпоставка за добрия здравен статус на хората. Ето защо издигането на спорта и туризма като национален приоритет е кауза, която отстояваме. Разработихме пакет от политики, свързани с възвръщането на привлекателността на здравословния и физически активен начин на живот. Това заяви на среща с местни спортни дейци водачът на листата на "Продължаваме промяната“ в Пловдив област и трети в листата на Пловдив град инж. Росен Костурков.

Убедени сме, че пътят към това минава през създаването на положителна емоционална връзка между обществото и спорта, която започва още от ранна детска възраст. Според нас образователната система трябва да наблегне на възстановяването и развитието на ученическия спорт. Това ще се отблагодари в бъдеще с едно по-здраво поколение с правилна култура на живот. Нека си припомним, че в недалечното минало целенасочената държавна политика даде възможност на големите спортни педагози и слекционери да откриват талантите именно на училищните спортни площадки. От ученическите спортни клубове излязоха немалко елитни професионални спортисти, които станаха идоли за много поколения българи.

Лично аз ще работя усилено за връщането на междуучилищните първенства по футбол, волейбол, баскетбол, лека атлетика, както и по индивидуалните спортове. Ще се радвам да се доближим до постиженията, с които България се гордееше в миналото. За целта ще работим за ускорено подобряване на спортната материална база във всички училища, за професионална подготовка и адекватно стимулиране на учителите по физическо възпитание и треньорите на училищните клубове. Много важна държавна политика е популяризирането на ранния детски спорт в общността. Разбира се тези инициативи трябва да бъдат продължени с целенасочено и справедливо финансиране на извънучилищните спортни клубове на база реална работа и постижения, така че максимален брой талантливи подрастващи да имат възможност да спортуват, без да се налага родителите да плащат допълнително.

Вярвам, че ще намеря съмишленици за това и в другите политически формации, с които се надявам да се обединим и да работим с общи усилия по редица местни приоритети, подчерта Росен Костурков.

Такъв приоритет е стадион "Пловдив“, който по проект е най-големият в държавата, а в същото време е оставен да се руши. Това прекрасно съоръжение вече три десетилетия е голяма болка за пловдивчани. Причините за сегашното му състояние са некадърност, незаинтересованост и корупционни практики, от страна на градската управа и държавата.

Без да влизам в спор с футболните привърженици в Пловдив, ако този стадион се възстанови и експлоатира правилно, той може сам по себе си да покрие нуждите от представителна арена за големите футболни пловдивски клубове, както и да посреща мачове на националните ни футболни гарнитури от различни възрастови групи. И не само футболът би имал полза – нека си припомним, че последното разширение и реконструкция на стадиона бяха извършени непосредствено преди световното първенство по лека атлека за юноши и девойки през 1990 г. Ако върнем стадиона ни на световната спортна карта, едно подобно първенство би привлякло огромно внимание към Пловдив, което ще помогне на редица други браншове от местната икономика.

Не на последно място, дострояването на стадион "Пловдив“ ще помогне и на още много други спортове, тъй като по проект в него има много зали. А зали за масов спорт в града ни определено липсват. Ако минавате покрай стадиона ще видите, че има зали в груб строеж и те ще бъдат идеално място да посрещнат съответните спортни клубове

Само още едно припомняне – едно от най-големите събития на този стадион (и последно, за съжаление)  бе първият концерт на "Металика“ в България през 1999 г. Едно абсолютно разтърсващо, невероятно и никога неповторило се преживяване за цяло поколение българи, което буквално бе извадено от ширещата се в онези години чалгаджийска култура. Тези хора и до ден днешен разказват за незабравимия концерт. Ако стадион Пловдив бъде завършен, той би бил изключително привлекателна дестинация за концерти от този ранг, не само поради вярната пловдивска публика, а и заради географското разположение на град Пловдив – между две магистрали – основни европейски коридори и близо до Летище Пловдив, Летище София и Летище Истанбул.

Като пловдивчанин мога да кажа, че е много жалко, направо недопустимо, в такъв прекрасен спортно-развлекателен комплекс, включващ  Гребния канал, Спортното училище, всички прилежащи действащи спортни и развлекателни съоръжения, перлата му – стадион "Пловдив“ да няма акт 16 и да се руши с времето. Е, разбира се, и Пловдивска зоологическа градина, която е друга болна за пловдивчани тема, допълни Росен Костурков.

Визитка:

Мениджърът и предприемач Росен Костурков е водач на листата с кандидат-депутати на "Продължаваме промяната“ в Пловдив - област и трети в листата на Пловдив - град. Костурков е завършил Образцова Математическа Гимназия в Пловдив с отличен успех, след което придобива магистърска степен инженер Електроника/Оптикоелектроника и Лазерна техника към Технически университет София, филиал Пловдив. В момента е докторант към УХТ Пловдив, катедра АИУТ, с тема на дисертационния труд в областта на енергийната ефективност на производствените предприятия.

*Платена публикация


Още по темата: общо новини по темата: 4080
11.10.2022 »
14.07.2022 »
06.07.2022 »
25.05.2022 »
23.05.2022 »
05.05.2022 »
предишна страница [ 1/680 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Ноември 2021 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: