ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Народни ритми завладяха сцената на парк "Рибница"
Автор: Силвия Станева 13:12 / 10.10.2020Коментари (0)2993
В работилница "Театър" част от малчуганите описваха с жестове думи, съдържащи "червено".Останалите отгатваха бързо загадките.

"Събрали сме се тук, в парк "Рибница", за да се насладим на хубава българска музика, съхранила своите корени през вековете.Магията на народните танци се крие в пъстротата и многообразието им.Важно е да подкрепяме народното творчество и да запазим българските фолклорни традиции живи", обърна се към присъстващите кметът на "Северен" Стоян Алексиев на старта на последния от програмата фолклорен концерт.

В третата вечер от Седмица на изкуствата на сцената излязоха един по един трите ансамбъла- Школа за народни танци "Луди млади" при НЧ "Проф.Кирил Дженев-2018", Фолклорен ансамбъл "Седенчица" и Фолклорен ансамбъл "Тракия".Всеки от тях представи специално подбрана програма, която прерасна във вълнуващ спектакъл за публиката.Зрителите останаха очаровани от прекрасните фолклорни изпълнения на трите състава.Младата певица Василена Караманлиева, участник в "Гласът на България", също заслужи бурни аплодисменти.

Школа за народни танци "Луди Млади" е създадена през 2009 година, първоначално като клуб за народни хорȧ, а в последствие са формирани и детски и младежки танцови състави към нея. През 2018 година с подкрепата на танцьорите от школата е създадено Народно Читалище "Проф. Кирил Дженев-2018“. Към момента в школата танцуват над 300 човека, а към Читалището има създадени различни школи по изкуства и науки (рисуване, везба, математика, балет, поп и джаз пеене, пиано и др.).През годините, танцовите състави към школата по народни танци взимат участие в множество концерти и фестивали както в страната, така и в чужбина:Македония, Гърция, Италия, Испания, Черна гора, Палестина, Израел и др.

Представителен танцов ансамбъл "Седенчица“ е създаден на 01.10.2012г. в гр. Пловдив. Ръководители на състава са Нели Карабахчиева и Иван Иванов.. В него танцуват над 50 човека-любители, които са професионалисти в различни направления, но ги обединява любовта към българските народни танци. За изминалите осем години танцьорите изнасят концерти в: Германия, Гърция, Чехия, Косово, Черна гора, Сърбия и Полша. Ансамбъл "Седенчица“ е носител на десетки награди, отличия, дипломи, грамоти и медали от различни фестивали, конкурси, събития и празници. В репертоара на групата влизат произведения на класиците на българската народна хореография: проф. Кирил Дженев, Маргарита Дикова, Кирил Харалампиев и Иван Тодоров, също така са създадени пет нови танца, които са дело на хореографите Нели Карабахчиева и Иван Иванов. Ансамбъл "Седенчица“ целогодишно отваря врати за всички, които желаят да се потопят в магията на българския фолклор.

Фолклорен ансамбъл "Тракия“ гр. Пловдив е създаден през 1974г. Творческият облик на "Тракия“ е създаден от проф. Кирил Дженев и се развива през годините с помощта на най-големите автори в областта на фолклора. Съществен принос за този неувяхващ творчески заряд винаги са имали и изпълнителите. Вече 45 години "Тракия“ е новатор в музикалните и танцови форми, като нито за миг не прекъсва връзката на съвременното изкуство с дълбоките корени на българския фолклор, обреди и легенди. Спектаклите на Ансамбъла излизат от рамките на традиционните концерти и по един блестящ начин разкриват огромното фолклорно богатство на България от всички етнографски области. Досега са изнесени хиляди концерти във всички краища на България и повече от 60 страни по света. Ансамбъл "Тракия“ е емблема за град Пловдив и уникално Българско постижение за световната сценична култура.Главен художествен ръководител на ансамбъла е проф. д-р Даниела Дженева, диригент на хора: Цонка Димитрова, диригент на оркестъра: Николай Паскалев, хореограф: Катя Личева и гл. балетмайстор: Георги Карабахчиев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Почина патриарх Неофит
Конфликт Израел-Газа
Акция на ДАНС и КПКОНПИ, обискираха дома и офиса на шефа на Митниците
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян (1488) 16%
Спас Гърневски (1283) 14%
Д-р Иван Чомаков (868) 10%
Славчо Атанасов (2355) 26%
Иван Тотев (2325) 26%
Здравко Димитров (790) 9%
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: